Mărci avem, cupoane agricole!

La scurt timp după Revoluţia din 89 care l-a înlocuit la cârma ţării pe Ceauşescu cu Ilici, dictatura cu democraţia (?!?) patria noastră a început să se privatizeze. Apăreau ca după ploaie gherete unde se vindea suc de la dozator, chioşcuri minuscule de unde omul putea cumpăra gumă Turbă şi alte nimicuri. În tot acest timp, rămâneam, treptat+treptat, fără agricultură şi fără industrie, graţie unor oameni care îşi umpleau buzunarele şi cam atât.

O privatizare făcută după ureche.

De atunci, lucrurile nu au evoluat. Dovadă în acest sens stă mascarada privatizării combinatului Oltchim. Îi vor urma TAROM şi CFR Marfă.

Pentru românul gibon, obişnuit cu ignoranţa, vin cu precizarea că o privatizare de succes se bazează pe anumite principii. Pe care nu le+am văzut exprimate nici de DD, nici de USL, nici de PDL, ci de Forţa Civică, un partid nu prea vizibil pe la tv. Acesta recomandă Guvernului să facă privatizări numai în regim strategic. Ca să priceapă tot românul, asta înseamnă că achizitorul – cumpărătorul, bre! – trebuie să fie o companie credibilă din industria respectivă.

Nu contează neapărat preţul – adică nu contează înălţimea, ci contează isteţimea – ci planul pe termen mediu şi lung – de investiţii, de restructurare a datoriilor şi de repunere pe picioare a companiei respective.

Toată procedura de privatizare trebuie condusă de specialişti, mai ales în cazul companiilor de importanţă strategică şi naţională, cum e cazul Oltchim.

Fac precizarea că nu e nevoie de cei n+1 specialişti din guvernul CDR, parcă.

Sunt de acord cu ce spun cei de la Forţa Civică. Însă prin Românica tot circulă o vorbă: „teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Aşa că aştept cu interes să văd cum vor reuşi să aplice ceea ce au afirmat. Sau cum vor determina politici.

Pentru că, dacă lucrurile mai merg în ritmul ăsta în ţărişoară, s-ar putea să nu mai rămânem nici cu pământul de sub case…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *