Gigi Becali, de la Basescu la Antonescu

Ca sa nu ramana descoperit dupa ce nu va mai fi europarlamentar, penegistul crestin democrat Gigi Becali se reorienteaza. Asa ca, dupa mai multe incercari de a face aliante politice, a pus ochii pe Partidul National Liberal.

Aici, dupa spusele sale, este bine primit. Antonescu, liderul PNL, sustine ca abia luni, 15 octombrie, se va lua o decizie privind candidatura lui Gigi Becali la parlamentare din partea acestei formatiuni.

Este evident ca Gigi Becali nu este preocupat de doctrina politica pe care o serveste sau pe care o va servi. Trebuie amintit ca, la inceputul acestui an, finantatorul Stelei spera sa faca parte din Miscarea Populara.. Si, cum, evident, unii nu au inteles ce valoare batea la portile lor, Gigi Becali a replicat in stilul caracteristic.

„Acei oameni sunt oameni care nu au facut nimic nici in viata, nici in politica. Iar presedintele Traian Basescu si oamenii capabili din PDL, care cunosc politica, isi dau seama ca nu au nevoie de un om care citeste doua carti si pe care nu-l asculta nimeni de fapt, la televizor, cand spune el ce a invatat in cartile alea si care nu are nimic in buzunar. Si ma refer aici nu la bani, ci la acel capital politic. Si care nu aduce voturi si care nu foloseste miscarii politice.

Oamenii care cunosc politica isi dau seama ca au nevoie de oameni care aduc voturi, care au vocea ascultata de catre populatie. Si sa fii fraier sa nu-l atragi pe Becali, care la ora asta are un 5-6% fara sa ma chinui prea mult”, spunea Becali, in urma cu doar cateva luni.
Astfel, daca la inceputul anului, Traian Basescu era un om capabil, acum, ca Gigi Becali a schimbat barca, ne asteptam sa devina un opozant veritabil al presedintelui. Dar, evident, acest lucru este un pret mult prea mic in comparatie cu linistea pe care imunitatea de parlamentar o da unui individ controversat.
Electoratul lui Gigi Becali nu va sti niciodata sa faca diferenta intre stanga si dreapta politica, singura forma de diferentiere a unui candidat fiind greutatea pungii cu alimente primita in campania electorala.
Noul Partid National Liberal a devenit o forma fara fond dupa preluarea conducerii de catre Crin Antonescu. Parafrazandu-l pe Titu Maiorescu, care spunea ca avem Academie, dar nu avem academicieni, am putea spune ca, la ora actuala, PNL are logistica, dar nu are librali autentici, ci politicieni, majoritatea, lipsiti de caracter.
Iar discursul politic al lui Gigi Becali arata cat de mult poate sa decada PNL, devenit un partid cu un lider fara viziune politica.
„Ii asigur ca PNL nu are nimic de pierdut, are numai de castigat. Eu ce castig? Doar un mandat de parlamentar in sectorul 6. Eu dau toata munca mea, toata imaginea mea USL. Eu zic ca o sa le foloseasca, ei au numai de castigat. O sa le demonstrez ca le fac bine, nu rau. Am obligatia morala fata de dl. Antonescu sa demonstrez acelor oameni ca venirea mea la ei in casa este benefica si nu negativa”, a declarat europarlamentarul, vineri seara.
Electoratul lui Gigi Becali este unul labil, care se va orienta, in permanenta, dupa castig. Nimeni nu ii garanteaza lui Becali, Antonescu sau Ponta ca acei oameni vor vota daca ei nu ar „cotiza”. Iar acest lucru este stiut prea bine de cei trei politicieni.
Situatia grea in care se afla Romania in momentul de fata, la cateva luni buni de guvernare Ponta, este parca anume creata pentru a permite ca oamenii sa se umileasca in fata unora ca Becali, sa isi vanda si ultimul strop de demnitate pentru o sticla cu ulei sau o punga cu faina.
Daca romanii nu se vor trezi, daca nu vor reactiona, atunci singura sansa de supravietuire va fi sa devina cersetori in propria tara, sa stea cu mana intinsa in fata unor oameni pe care studiile, eruditia si generozitatea nu ii caracterizeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *