Eugen Tomac, recunoscător Elenei Băsescu

Eugen Tomac, candidat din partea ARD pentru un loc de deputat în Colegiul 2 Diaspora, vorbeşte, într-un interviu acordat acestui blog, depre relaţia pe care o are cu mezina preşedintelui României, Elena Băsescu.

Cine este Eugen Tomac, omul din spatele cv-ului? Care sunt pasiunile sale?

Sunt un om liber, asta îmi place să cred despre mine. Sunt fericit că perioada în care vieţuim e una dintre cele mai frumoase pentru că avem o şansă unica, aceea de a crea fiecare ce doreşte în această societate. Imaginaţi-vă că până acum 22 de ani, oamenii nu aveau această liberate de a promova ceea ce-şi doreau, erau pur şi simplu constrânşi să accepte un mod de viaţă lipsit de perspectivă. Astăzi, din nefericire, oamenii nu ştiu să profite din plin de libertatea pe care democraţia ne-o oferă. Îmi place ceea ce fac şi îmi place să descopăr lucruri simple pe care alţii le ignoră sau le tratează cu indiferenţă. Îmi place enorm marea şi muntele şi atunci când mă plimb prin parc cu fiul meu.

Care este cel mai neplăcut moment pe care l-aţi avut până acum în această campanie electorală?

Nu mă impresionează răutatea oamenilor şi nici oamenii care n-au nimic de spus, vorbesc mult sau îşi acoperă neputinţa prin critici mărunte. Nu sunt un om care are pretenţia că le cunoaşte pe toate, am însă capacitatea de a asculta şi înţelege dacă e bine sau rău ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Tratez cu seriozitate tot ceea ce-mi propun în viaţă. Regret că nu sunt alături de mine toţi cei care îşi doresc acest lucru, dar mă bucur că îmi împărtăşesc viziunea oameni pe care îi cunosc de ani de zile şi omeni pe care îi descopăr zi de zi.

Faceţi o analiză SWOT  a candidatului USL pentru acelaşi colegiu, Victor Alexeev.

Nu-l cunosc pe acest domn şi nu pot vorbi despre oameni pe care nu-i recomandă nimic. Singurul lucru pe care l-am aflat din presă este că acest domn a înfiinţat la Chişinău o filială a partidului fostului Preşedinte Ion Iliescu, în mandatul căruia a fost blocată redobândirea cetăţeniei pentru românii din Basarabia.

Relaţia cu EBA este una strict profesională, pe linie de partid sau şi de amiciţie? În ce împrejurări v-aţi cunoscut?

Pe Elena Băsescu o cunosc de foarte mulţi ani şi am avut o colaborare foarte bună în plan politic. Este un om cu calităţi extraordinare, faţă de care am un respect profund pentru că ştie să lupte şi să-şi susţină cu tărie punctul de vedere atunci când crede într-un proiect. Îi sunt recunoscător pentru că susţine o iniţiativă politică importantă, pe care foarte mulţi oameni politici o tratează superficial şi chiar este foarte implicată în ceea ce priveşte apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană.

Caracterizaţi femeile din politica românească.

Femeile din politica românească trebuie să aibă mai mult curaj şi să nu se victimizeze. Politica înseamnă o luptă continuă pentru apărarea unor valori şi promovarea unor proiecte care în final trebuie să servească binele comun. Cunosc femei puternice, care şi-ar fi dorit să se implice în viaţa politică, dar nu fac acest pas pentru că societatea românească le priveşte din start cu neîncredere. Eu consider că în România, femeile trebuie să se implice cât mai mult în viaţa politică, pentru sunt mult mai insistente şi mai preocupate uneori de probleme pe care oamenii le întâmpină zi de zi.

Sunt implicate servicii secrete străine, în special ruseşti, în această campanie electorală? Argumentaţi.

Nu cunosc acest lucru.

Metaforic vorbind, câţi kilometri sunt între Bucureşti şi Republica Moldova?

Distanţa geografică este foarte mică, de la Bucureşti până la primul punct de trecere a frontierei sunt aproximativ 260 de km. Distanţa însă dintre românii din Basarabia şi cei din ţară este foarte mare din punct de vedere al conştiinţei identitare. În România niciodată, indiferent de regim, nu a fost pusă în pericol identitatea lingvistică. Dincolo de Prut, însă, românii au fost supuşi unui proces de deznaţionalizare greu de înţeles pentru cineva care nu a auzit niciodată expresia: “eşti român, înseamnă că eşti un pericol pentru societate”. Aceasta era una dintre lozincile pe care le puteai auzi la tot pasul în epoca sovietică imediat după ocuparea Basarabiei. Toţi cei care au avut demnitatea de a nu renunţa la identitatea românească au avut de suferit. Acest lucru nu este suficient cunoscut în ţară şi de aceea cred că avem multe de învăţat despre ce înseamnă lupta pentru păstrarea identităţii.

Acţionează liber Natalia Intotero? Are ea în vedere interesele românilor de pretutindeni?

Doamna secretar de stat Natalia Intotero este la început de drum şi îi urez succes!

2 thoughts on “Eugen Tomac, recunoscător Elenei Băsescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *