Magda Bistriceanu: „Prefer meritocraţia, nu sexismul”

Magda Bistriceanu, fost secretar executiv al PSD Diaspora, actualmente membru al Partidului Forţa Civică vorbeşte, într-un interviu acordat http://inprimalinie.wordpress.com despre politica românească. Deşi a plecat din PSD, Bistriceanu susţine că îşi doreşte ca noul Guvern Ponta 2 să fie „un experiment reuşit”.

Aţi renunţat la PSD în favoarea Forţei Civice. Rezultatele alegerilor din 9 decembrie i-au dat câştigători pe PSD, împreună cu PNL şi PC. Regretaţi că nu sunteţi în tabăra învingătorilor?

Magda Bistriceanu: Învingătorii nu sunt neaparat cei care câştiga alegerile. Nu întotdeauna plebiscitul rezolvă problemele unei societăţi. Nu regret plecarea din PSD, pentru că sunt o persoană onestă. Am sesizat agresiunea asupta statului de drept, asupra unei societăţi normale. Balonul de săpun al USL, susţinut masiv de populaţie, se va sparge în curând. Eu nu mi-am dorit posturi, de aceea am intrat în FC după stabilirea candidaturilor.

Caracterizaţi, în maxim 5 cuvinte, Guvernul Ponta 2. Argumentaţi.

Magda Bistriceanu: Un experiment pe care mi-l doresc reuşit. Îl doresc reuşit pentru că trăiesc în această ţară şi prefer să crească nivelul de trai iar acest lucru să-mi contrazică convingerile. Cum poţi administra o ţară atunci când tu te-ai pretat la găinării? Sunt acuzaţiile procurorilor, care planează asupra unor miniştri, şi care nu au fost anulate de instanţe.

În vară, fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, făcea următoarea afirmaţie cu privire la Mihai Răzvan Ungureanu: “Mihai Răzvan Ungureanu este un personaj inteligent, cult, cu o cunoaştere a jocurilor europene şi nu numai europene, care a fost nominalizat în ipostaza de şef al Serviciului de Informaţii Externe pentru că era în măsură să comunice acolo, mai ales la ora actuală. Mi-e greu să mă exprim pentru că a început cu stângul. În situaţia în care a fost prezentat ca o variantă a preşedintelui şi într-un moment în care preşedintele renunţase la o altă variantă, va atârna foarte greu de perceperea publică. Dacă peste 10 ani prostiile celor care vor fi la putere atunci vor fi mai mari decât ale preşedintelui actual, atunci domnul Băsescu va părea o figură luminoasă, iar domnul Ungureanu va putea să spună: „Eu sunt ăla pe care l-a ales domnul preşedinte!” Sursa:Ziare.com. Cum comentaţi?

Magda Bistriceanu: Alegaţiile domnului Talpeş nu sunt de natură să-mi confirme sau să-mi infirme opiniile. A fost şef SIE, aşadar nu-i neg capacitatea intelectuală sau/şi profesională. Prestaţia sa publică ulterioară nu mi-l recomandă drept o autoritate la care s mă raportez.
Fac femeile cu adevărat politică în România?

Magda Bistriceanu: Locul femeii la cratiţă e pe cale să devină un mit. Eu prefer meritocraţia, nu sexismul. Avem femei ministru, parlamentar şi europarlamentar. Dacă nu mă înşel, am avut femeie şef de partid (PC) şi avem femeie şef de partid (PP-DD). Femeile fac politică în România, dar nu toate femeile competente au intrat în politică.

Cât din activitatea unei femei parlamentar român este profesionalism şi cât este compromis?

Magda Bistriceanu: Acum, contează persoana. Au apărut în spaţiul public suficiente exemple în care competenţa iese din discuţie. În acelaşi timp, sunt şi femei care exprimă competenţă, conduc sau au condus afaceri de succes. Aşadar, dacă singura recomandare este legată de aspectul fizic, vorbim despre compromis. Şi nu doar un compromis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *