Ce fac parlamentarii rromi?

Ma uit de ceva vreme la minunata cutie cu maimute si nu vad decat dezbateri sterile, pe aceleasi teme, reluate obsesiv. De altfel, cam toate subiectele sunt impartite pe caprarii: suspendarea lui Basescu – eterna si deloc fascinanta suspendare – revizuirea Constitutiei, arestarea si noul look al lui Hayssam, parangheliile lui Mazare, vanataile Biancai Dragusanu, mita de la Bac si alte cateva.
Atunci cand vine vorba de subiectul rromi, lucrurile se simplifica: ori intra prin telefon imparatul Iulian, emanand kitsch in jur, ori vreo prezicatoare care ne spune cand va fi suspendat Base-da, stiu, tot Base! – ori aflam ce infractiuni au mai savarsit rromii.
Eventual, la ceas de seara, Madalin Voicu vine si isi mai da cu parerea, grosolan, in multe cazuri, despre vreun personaj monden sau despre politica.
Necazul este ca parlamentarii rromi sunt aceiasi, de ani buni, fara posibilitate de schimbare. Vorbeam acum ceva timp cu cativa rromi care mi=au spus ca amendamentele lor pentru revizuirea Constitutiei ar fi, in primul rand, cele referitoare la posibilitatea de a candida pentru Parlamentul Romaniei. Tarisoara noastra isi tine aproape prietenii, sa moara dusmanii de necaz, facand discriminare fata de organizatiile rrome. Cum anume? Organizatia participanta trebuie sa primeasca acordul de utilitate publica. Cine da acest acord? Agentia Nationala pentru Rromi, condusa de Nicolae Paun, parlamentar rrom. Comentariile sunt de prisos…
Sursele „In prima linie” sustin ca rromii nu sunt multumiti de parlamentarii lor si afirma ca numarul acestora 3 – este prea mic pentru a rezolva problemele etniei. Problema este mai complexa, deoarece reprezentativitatea rroma la nivel local lasa de dorit. Mai mult decat atat, acestia considera ca statul roman trebuie sa se implice mai mult in integrarea rromilor, iar, impreuna cu Uniunea Europeana, trebuie sa se implice prin programe de integrare. Pe de alta parte, si rromii trebuie sa isi asume responsabilitatea prin ceea ce li se ofera si sa isi trimita copiii la scoala.
Pe termen scurt, este nevoie de programe pentru oferirea de locuri de munca.

Sursa foto: www.adrianciubotaru.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *