Din nou despre manipulare. A clerului în concubinaj cu politicienii.

De ceva timp, am început să citesc articole despre cum ar trebui să fim ca să intrăm în Împărăţia Lui Dumnezeu. Articole scrise de oameni, despre cum cred ei că ar vrea Dumnezeu să fim noi.

Acum vreo cinci minute am terminat de lecturat un material despre cât de bine e să nu ne uităm la televizor şi care avea, printre altele, următoarele replici halucinante: „Suntem mai liniștiți. Nu mai știm ce se îmtâmplă prin țară, dar nici nu ne interesează.

Nu mai suntem tulburați. Nu mai percepem normalitatea după reperele de la televizor.

Nu mai simt nevoia să mă uit la meciuri. M-am săturat de talk-showuri și de scena politică. Nu mai sunt emisiuni care să mă atragă să mă uit.”

Problema este că tot mai mulţi preoţi şi călugări îndeamnă populaţia să nu se mai uite la tv. Ăsta nu e un lucru rău în totalitate – poate că liceenele din România nu ar mai lua-o ca model pe Sânzi – însă promovarea unui mod de viaţă rupt de realitate, de ceea ce se întâmplă în lume este extreme de periculos. Îi asigur pe cei care, asemeni viţelului la poartă nouă, cred orbeşte şi înghit pe nemestecate tot ce li se spune, că nu vor fi decât nişte unelte în mâinile popilor şi politicienilor pe care feţele bisericeşti îi slujesc. Pentru că oamenii în sutane au dus şi ei prea departe învăţătura Lui Hristos care ne îndemna să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi Lui Dumnezeu ce-I al Lui Dumnezeu. Fiindcă, pentru preoţi, existenţa unui număr cât mai mare de persoane îndobitocite, neconectate la realitate înseamnă o uriaşă masă de manevră şi o creştere impresinantă a puterii Bisericii care începe să scadă. Şi atunci, readucerea omului la nivelul său din Evul Mediu trebuie să se producă.

Revenind, preoţii dau Cezarului omul că, nu-i aşa, acesta a devenit o monedă de schimb. Un troc modern, în care sclavul acceptă zâmbind tamp tot ce îi spune să facă omul în sutană.

Din păcate, am văzut oameni şcoliţi, medici, care au abandonat televizorul, nu mai citesc nici ziare şi cred că sunt fericiţi. Fenomenul devine periculos. În jurul mănăstirilor, mai ales acolo unde există suflu tradiţionalist, asemenea învăţături sunt la ordinea zilei.

Din păcate, cel mai mare duşman al nostru suntem noi înşine. Din păcate…

3 thoughts on “Din nou despre manipulare. A clerului în concubinaj cu politicienii.

  1. Da articolul tau are un sambure de adevar , da televiziunea ,presa ,preotul are puterea de a manipula ,unii voit alti din prea multa credinta ca ei au pus pruna in coada . Mai nou sau mai vechi se face manipulare prin horoscoap . Am ascultat un interviu cu un pusnic care a acceptat dupa multe insistente sa dea un scurt interviu . Mi s-a parut mai racordat la realitatea vieti decat ori ce privitor sau cititor de presa . Intelegerea vine din interior nu din exterior daca o lasi ,altfel devii manipulat .

  2. Nimeni nu te îndeamnă să te rupi de realitate. Problema nu e informarea, ci unele programe TV. Vezi bine, despre ziare nimeni nu pomenește nimic de rău.

    Și oricum, nu e o mare problemă faptul că renunță. Poate îți vei da seama și tu într-un timp. Dovadă stă chiar faptul că nu se rup doar cei slabi intelectual, ci și oameni școliți. Și da, sunt fericiți.

    Mass-media e subiectivă și te învață ce să crezi. Dacă nu ști asta, rândurile mele sunt degeaba. În SUA secolului trecut s-a încercat obiectivizarea presei. Rezultatul a fost un dezastru: o mare parte din oameni au încetat să se mai uite la tv, să mai citească ziare. Concluzia? Presa trebuie să spună ce vor să audă oamenii.

    Deci, fericirea e reală și măcar prin faptul că nu te mai risipești în N luate câte K gânduri despre lucruri ce nu le poți influența, din care cunoști doar o mică parte și care nici măcar nu ști dacă sunt reale.

  3. Fundamentul vieţii este să observi, spunea marele meu dascăl de literatură universală, Ion Zamfirescu. Problema multor contemporani e că nu ştiu să privească lumea şi să o înţeleagă. Pe acest „defect” se bazează manipulatorii care ne distrug ţara, vieţile şi sensul existenţei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *