Taxi Gratis se aşteaptă la curtări din partea politicienilor

Despre Alex Bobeş şi proiectul său inedit am aflat dintr-un articol de pe Adevarul.ro. Şi recunosc că am fost de-a dreptul intrigată de cutezanţa acestuia de a face un proiect de voluntariat în Bucureştiul lui 2013, într-o perioadă în care fiecare caută să producă bani cât mai mulţi.

L-am căutat pe Google şi am dat de profilul său de pe Fb. I-am solicitat un interviu şi l-am chestionat în legătură cu proiectul şi cu motivele care l-au determinat să demareze o asemenea iniţiativă.

1. Într-o vreme în care toţi tinerii doresc să facă bani şi să aibă cariere solide, dvs vă gandiţi la semenii fără venituri. Ca urmare, iniţiaţi un serviciu gratuit de taxi care să vină în ajutorul celor nevoiaşi. De ce?

Alex Bobeş: Am hotărât să mă implic şi să ajut persoanele cu nevoi speciale deoarece au nevoie de mult ajutor, suportul din partea oficialităţilor şi a altor terţe părţi lipseşte cu desăvârşire, iar transportul este o problemă extraordinar de importantă în viaţa lor. Trebuie să demonstrăm că ne putem ajuta între noi, dacă vrem, fără suport politic.

 2. Aveţi sau aţi avut tangenţă cu domeniul serviciilor sociale? Iertaţi-mi mirarea, dar totul pare desprins dintr-un film american difuzat de Crăciun la televiziunile din România…

Alex Bobeş: Nu, absolut deloc. Iniţiativa a pornit pe cont propriu, proiectul fiind realizat de mine, Alex Bobes, ca persoană fizică.

3. Frumos. Cum au reacţionat cei din jur la această iniţiativă? Ma refer în primul rând la familie, prieteni şi abia apoi la autorităţi şi necunoscuţi.

Alex Bobeş: Familia şi prietenii au fost extrem de entuziasmaţi de proiect. Mai departe, necunoscuţii, dar şi o parte din persoanele apropiate au fost foarte reticenţi în ceea ce priveşte scopul proiectului. Nu au înţeles ideea de a dărui gratis, fără a avea nici un beneficiu. Exact asta este mentalitatea care trebuie schimbată. Autorităţile nu s-au implicat deloc.

4. Proveniţi dintr-o familie înstărită?

Alex Bobeş: Nu. Pot spune cu mândrie că de la vârsta de 14 ani m-am descurcat singur în viaţă, aproape în totalitate.

5. Aţi prezentat proiectul autorităţilor locale – Serviciul de Asistenţă Socială, Primărie etc.?

Până în acest moment nu.

6. Cum reuşiţi să acoperiţi cheltuielile  de întreţinere a maşinii, combustibilul /în contextul în care se vor scumpi carburanţii?

Alex Bobeş: Cheltuielile sunt acoperite integral din propriile venituri. Cu toate că de scurt timp există pe site şi o pagină unde oamenii pot găsi detalii prin care se pot implica şi ei din punct de vedere financiar, nu am promovat-o. Consider că e important ca fac ceva, nu şi cât. Cel putin nu momentan.

7. Cum vedeti evolutia acestui proiect?

Alex Bobeş: Observând în timp că nu pot dezvolta proiectul prin colaborarea cu alte persoane fizice datorită numeroaselor impedimente, voi extinde proiectul în tot Bucureştiul prin colaborarea cu companii de profil.

8. Cum stiţi că persoanele care apelează la taxi gratis sunt cu adevărat sărmane? Au existat situaţii în care oamenii au încercat doar să profite?

Alex Bobeş: Atunci când mă sună , îi rog să-mi răspundă la unele întrebări, prin care îmi dau detalii legate de urgenţa pe care o au. Au fost din păcate destul de multe situaţii în care am primit apeluri false şi m-am deplasat inutil.

9. „Companiile de profil” despre care vorbiţi şi-au arătat interesul pentru proiect? Care sunt aceste companii şi cum susţin ele proiectul?

Alex Bobeş: Singura companie „de profil” care s-a implicat este Toyota. Asta foarte recent. Au pus la dispoziţia proiectului, pe rând, pentru o perioadă, două maşini hybrid.

10. Vă aşteptaţi să fiţi curtat de politicieni sau de anumite partide pentru a le servi interesele în campaniile electorale?

Alex Bobeş: Orice e posibil, mai ales pentru că vine campania electorală. Intenţia mea e să dezvolt proiectul şi să ajut cât mai mulţi oameni.

11. Aţi accepta sau nu un parteneriat politic?

Alex Bobeş: Nu prea intenţionez să atrag asupra proiectului o influenţă politică, însă dacă oficialităţile vor să se implice şi voi considera că este ceva transparent şi benefic pentru proiect, poate voi accepta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *