Sângele întotdeauna cere sânge

M-am ferit să scriu despre sângeroasa lovitură de stat din decembrie 1989. Am considerat că este prea mult, că râurile de cerneală care s-au scurs de atunci au egalat sângele vărsat de martiri. Cu toate astea, an de an, constat că trăiesc într-o mare minciună, măiastru orchestrată de cei care au făcut averi fabuloase în decembrie 1989 şi care, de teamă că vor înfunda puşcăria, au decis că este mai bine ca odiosul Ceauşescu să moară chiar în ziua de Crăciun.

Sacrificat fără proces, fără să aibă timp măcar să se apere, cel care a stat la cârma ţării vreme de aproape o jumătate de secol murea în timp de poporul, euforic şi înlăcrimat, visa la râvnita libertate.

Care libertate a venit doar pentru unii, în timp ce, pentru alţii, haosul instaurat nu a însemnat decât noi chingi în lupta pentru supravieţuire. Capitalismul de tranziţie, sălbatic, fără noimă, şi-a arătat colţii încă din faşă. Dar românul era prea naiv pentru a pricepe. evz

Citeam azi în Evenimentul Zilei un pasaj care, pentru mine, înseamnă, dacă nu va fi capăt de drum – prietenii ştiu de ce – o rază de lumină asupra lui Decembrie 1989. Asupra evenimentelor care au avut loc cu adevărat, dincolo de morţii Timişoarei şi nu numai, dincolo de spectacolul macabru cu aspect de reallity-show de la TVR. Fără alte comentarii…

One thought on “Sângele întotdeauna cere sânge

  1. bunicul meu avea o vorba:(….”tara asta va fi mereu blestemata pentru ca si-a ucis conducatorul in ziua de Craciun”…si avand in vedere tot ce se intampla in jurul nostru, cu tarisoara noastra, se pare ca batranul meu avea dreptate:(!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *