Cum (n)-am văzut eu protestul pentru „libertate”.

Vineri am plecat la ţară, în judeţul Buzău. Departe de zgomotul Bucureştiului, foarte aproape de gălăgia Buzăului. În tot acest timp, anteniştii anunţau că ies să se plimbe, că e sănătos şi că mai fac asta pentru libertatea dreptului la exprimare, dreptului presei etc. Evident, aveau să apese şi pe pedala sângelui vărsat în 1989 de cei care au crezut sincer că soarta noastră se va schimba în bine şi că sacrificul lor nu este zadarnic.
Acum, la un sfert de secol distanţă de acele clipe, nişte angajaţi ai unui securist dovedit invocă Revoluţia din 1989 în scopul atingerii planurilor lor mârşave. Trist şi dezamăgitor, incalificabil…
Observ că m-am abătut de la subiect. Dar, oare, cei care recurg la asemenea josnicii nu s-au abătut, fundamental, de la ideea de libertate, sacrificiu, cinste şi corectitudine?
În fine… Duminică, tot pe meleaguri buzoiene, deschid tembelizorul pe Antena 3. Mă treceau fiori reci văzând mascarada la care luau parte bătrâni, oameni care, în loc să îşi vadă de ale lor, întindeau buzişoarele spre dosurile lui Gâdea, Badea sau Ursu. Tineri veniţi cu copii în spate, hlizindu-se tembel la camere, femei aflate la menopauză, care se manifestau isteric şi paranoid, întregeau spectacolul greţos al unei zile fierbinţi de duminică.Mircea Diaconu, dator vândut anteniştilor pentru propaganda de care a avut parte, nu putea lipsi din peisaj. Nu auzeam decât că anteniştii sunt iubiţi şi nu trebuie să renunţe. Gâdea şi Ciuvică, în mijlocul mulţimii adusă cu autocarele, păreau nişte oameni ai Providenţei.
Finalul? Am închis televizorul. Punct. Căldură mare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *