„Europenizarea societatii romanesti se va desavarsi in doua generatii”

Sustine Teodor Baconschi, intr-un interviu acordat blogului In prima linie. Acesta vorbeste in termeni duri despre felul in care s-a transformat proiectul PMP, care a fost „infectat, virusat, compromis”.

In prima linie: De ceva vreme, ati intrat intr-un con de umbra. Ce planuri aveti pe viitor? Veti reveni in viata publica sau va veti dedica lumii cartilor?

Teodor Baconschi: Con de umbra? Nu, doar retragere din viata  politica interna, unde am suferit mai multe esecuri, pe care mi le asum. Dupa ce am candidat, la Iasi, in 2012, obtinand aproape 10000 de voturi, dar nu suficiente pentru a intra in Senatul Romaniei, am participat la constructia unui nou partid, PMP. Acest proiect a fost infectat, virusat, compromis, in ciuda faptului ca nucleul fondatorilor sai era sanatos. Acesta a fost al doilea esec: n-am putut intra nici in Parlamentul European. Prin urmare, am tras singura concluzie logica: profilul meu nu e adaptat clasei politice actuale. Iesirea din aceasta lume care „nu are nevoie de doctorate la Sorbona” mi-a permis sa revin la „ale mele”.

In prima linie: Cat de importanta mai este cultura in Romania?

Teodor Baconschi:Cultura e subfinantata in Romania, desi e industria cu cel mai substantial retur(de la educatie si cercetare, pana la performanta administrativa, patrimoniu, turism etc). Lipseste si o lege a mecenatului, care sa stimuleze sustinerea culturii de catre domeniul afacerilor. Industria cartii este penalizata de noile tehnologii. Practicile intelectuale – incepand cu lectura – se afla in regres. Nu trebuie, totusi, sa plutim in pesimism. Cred ca avem o noua generatie care va face sinteza justa dintre traditia culturii inalte si cultura pop. Europenizarea societatii romanesti se va desavarsi in doua generatii.

In prima linie: Ne putem astepta sa va mai vedem in functii publice?

Teodor Baconschi: Vocatia mea nu e pentru functii publice, ci pentru eseistica (am publicat 12 volume si am Inca unul pe cale de aparitie la „Humanitas”) si pentru diplomatie, unde am parcurs, cu destule rezultate concrete, un drum profesional complet. Din 2006, am gradul diplomatic de ambasador.

Raman un intelectual public, cu optiuni de centru-dreapta, crestin-democratie, si iau in calcul revenirea in domeniul meu profesional caruia i-am dedicat 15 ani de viata de la vizita papei Ioan Paul al II-lea pana la semnarea la Washington a acordului romano-american privind apararea anti-racheta.

In prima linie:Unde o vedeti pe Elena Udrea peste un an?

Teodor Baconschi: Nu stiu unde va fi dna Udrea peste un an si nici nu ma intereseaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *