Gala Galaction, Tudor Vianu, Jean Bart – motivul atacului lui N. Crainic la Rebreanu.

In data de vineri, 20 iunie 1930, scriitorul Liviu Rebreanu nota in jurnal faptul ca in dimineata acelei zile, „la Camera, Nichifor Crainic a facut o comunicare de injuraturi” la adresa sa. In opinia autorului lui „Ion”, pretextul ar fi fost concedierea unor scriitori care l-ar fi atacat la S.S.R. – Societatea Scriitorilor Romani.

Este vorba despre Gala Galaction, Jean Bart, Tudor Vianu, Al. Busuioceanu si Zaharia Stancu. O nota de subsol din volumul Intai din Jurnalul lui Liviu Rebreanu, citat mai sus, lamureste ca „scriitorii concediati n-au vrut sa se solidarizeze cu d-l Rebreanu, cand I s-au adus grave acuzatii, in calitate de presedinte al S.S.R.”. Informatia este preluata din „Corpurile legiuitoare” – „Universal”, XLVIII, nr 139, 22 iunie 1930.

Atacul lui a fost combatut de Al. Vaida, care, zice Rebreanu, „l-a pus la locul sau pe iubitul meu coleg si fostul meu functionar”.(N. Crainic -n. mea).

Presa vremii a tratat diferentiat conflictul. „Viitorul” o etaleaza impotriva mea.Savel imi telefoneaza ca Crainic a vorbit pentru a vedea si in „Monitorul oficial” ocarile la adresa mea, dar ca Vaida a fost violent si ca in „Dreptatea” se va reproduce stenograma lui Vaida.” Op. Cit., pag. 129.

Liviu Rebreanu a cerut in mod expres ca Jurnalul sau sa nu fie dat publicitatii decat dupa cel putin 30 de ani de la moartea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *