In 2012 si 2007, Talpes mi-a vorbit despre filierele din servicii, presa si politica.

La ora actuala, in Romania are loc un razboi pe mai multe paliere. Unele din acestea sunt vizibile: atacurile venite din partea unor politicieni – si ma refer aici in special la declaratiile Elenei Udrea din ultima saptamana, precum si ale magistratului Alina Bica, arata numai o parte a dezastrului care a cuprins tara noastra inca de acum ani buni. Noi vedem acum numai taberele care se incaiera.

Ioan Talpes, fostul sef al SIE, a vorbit inca din anul 2012 despre anumite filiere, insa declaratiile sale pe aceasta tema au trecut neobservate la momentul respectiv. Sau, poate, chiar s-a dorit acest fapt, avand in vedere evenimentele actuale.

Intrebat daca serviciile sunt implicate in lupta dintre presedinte si premier, Talpes a raspuns: „Cred ca daca serviciile au cu adevarat un interes la ora actuala acesta este sa evite o asemenea lupta. Nu cred ca exista la nivel de servicii o asemenea implicare. S-ar putea sa existe personaje, persoane in ierarhia serviciilor respective, care sa aiba optiuni in materie si sa fie interesati sa sustina pe unul sau pe altul. Asa ceva exista peste tot, dar la nivel de servicii nu cred ca s-ar preta cineva.

Nici personajele angajate in aceasta confruntare, disputa, nu pot sa faca o interventie in directia determinarii serviciilor secrete sa intervina.

 Vor fi alegeri prezidentiale si destui ofiteri care, calcati pe picioare, in sensul de a fi pusi sa actioneze in afara legii ar putea sa reactioneze si sa spuna ca au fost tintele unor presiuni.

La ora actuala, aproape ca e de neimaginat ca cineva de la nivelul presedintelui sau primului ministru ar incerca sa forteze mana serviciilor pentru a actiona in favoarea unuia sau altuia.

E riscant. O reactie din partea unui reprezentant al serviciilor ar fi dura, pentru personajele respective, in perceptia publica. Ma refer la presedinte si la primul ministru. Dar nu imi imaginez. Amandoi – si Basescu si Ponta – sunt destul de experimentati in viata politica pentru a-si da seama ca asa ceva nu se poate.

Despre cat de experimentati s-au dovedit a fi cei doi, ne-am convins.Interesant este, insa, raspunsul pe care il da Talpes la intrebarea: „Poate fi vorba de persoane din interiorul serviciilor care sa influenteze oameni din media cu scopul de a-i prezenta favorabil?„: „Asta poate fi, dar la nivel de persoane ce au optiuni sau interese proprii. Se poate asa ceva. Exista astfel de filiere care sunt utilizate si intr-o astfel de confruntare, desi ele nu ar trebui sa fie folosite asa, pentru ca in toate tarile filierele care opereaza intre servicii si presa sunt de fiecare data – sau ar trebui sa fie – supuse si dirijate spre promovarea intereselor colectivitatii respective.

Ma refer la interesele tarilor respective, ale comunitatilor, nu in astfel de dispute angajate intre personalitati politice. Pentru ca disputele sunt foarte dure vis-a-vis de conditia serviciilor pentru ca, o data devoalate astfel de actiuni, se ajunge la o discreditare cu efecte dure asupra serviciilor.” Cine si ce interes are sa discrediteze serviciile romanesti de informatii? De ce acum?

Intr-un alt interviu, pe care mi l-a acordat in 2007 si care a fost publicat abia cateva luni mai tarziu, in 2008, in New York Magazin – presa din Romania refuzand publicarea – Ioan Talpes sustine ca exista dezechilibre intre noua si vechea generatie din SIE: „atat în Romania, cat si în afara ei, exista dezechilibre exprimate în pozitii contradictorii între vechea si noua generatie. Cred ca am gresi daca am cauta sa întelegem totul prin “conflict între generatii”. Este vorba si de o schimbare structurala, în contextul noii politici a Romaniei. Se trece prea usor cu vederea faptul ca Romania venea in 1989 cu statutul de membra a CAER, cu politici nationale si supranationale adecvate acelor timpuri si cu angajamente militare deservite de oameni implicati în acele probleme, adesea geostrategice. Ele au avut un impact categoric si deosebit în exprimarea internationala a Romaniei de la acea data. Exista o generatie care a fost educata si pregatita pentru astfel de provocari, dar, pe parcurs, tot din acea generatie, au trebuit sa fie pregatiti oamenii adaptati la noile provocari de dupa 1990. Totul s-a facut din mers, într-o situatie catastrofala economica, destabilizare extraordinara si presiune exterioara foarte dura. Pe acest fond, s-a produs readaptarea si relansarea unor servicii secrete care sa înteleaga despre ce e vorba si sa slujeasca interesele statului în noile conditii. Astazi cred ca situatia Serviciilor Secrete este mult mai buna decat în anii ‘90 pana în 2001, care acum fac parte din comunitatea de servicii din NATO si din UE. Azi, ele au angajamente, tratate si întelegeri privind colaborarea, spre deosebire de perioada de pana în 1996, cand au fost considerate adversare Serviciilor NATO. Pe acest fond, se produc readaptarile. Ele se produc greu, pentru ca exista înca interese de grup si individuale. Ma refer la persoane care aveau legaturi înainte de 1989 cu serviciile de atunci si au ajuns ca, dupa 1990, sa devina oameni politici de anvergura, personalitati economice si financiare de varf în Romania. Pe fondul destabilizarilor de dupa 1990, au cautat sa utilizeze Serviciile – si au reusit, în mare masura – în scopul planurilor lor de înavutire si de preluare sub control a vietii politice din Romania”.

Evenimentele de acum din Romania, repet, nu fac decat sa scoata la lumina, public, fapte si oameni care au folosit Serviciile in scopuri personale. Oare vom cunoaster, vreodata, adevarata dimensiune a dezastrului? Unde eram in 1989 si unde suntem acum?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *