Cate ceva despre „demonizarea” lui Vladimir Putin.

„Tarul Putin”, o carte scrisa de Anna Arutunyan, o jurnalista care a crescut in Statele Unite ale Americii, exprima, inca din introducere, ce crede despre actualul presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin. „Doresc ca presedintele Federatiei Ruse sa decreteze ce trebuie sa gandesc, ce religie sa practic, unde sa muncesc, cati copii sa nasc, cum sa traiesc si cand sa mor”.vladimir putin

Dincolo de aceasta atitudine agresiva, insa, autoarea da dovada de un alt comportament atunci cand Vladimir Putin se afla in preajma sa. In capitolul I, „Supusii”, autoarea prezinta momentul de dinaintea si din timpul vizitei primului-ministru de atunci, Vladimir Putin. „… nimeni nu ma instruise cum sa ma comport in prezenta premierului si fostului presedinte al Federatiei Ruse. Nu mi s-a spus sa ma ridic in picioare cand el a intrat in biroul nostru, nici sa-mi fac griji pentru ca scriam un articol despre procesul dusmanului sau, Mihail Hodorkovski, considerat, in general, ca fiind un proces politic.

Nimeni nu i-a cerut directorului general sa-i instruiasca pe angajatii sai sa se apropie de Putin si sa-i stranga mana. Dimpotriva, in timpul inspectiei finale dinaintea sosirii, directoarea organizatiei ne-a spus in mod specific sa ne „relaxam”.

Si, desi ni s-a atras atentia sa ne golim birourile inainte de vizita lui, nimeni nu mi-a facut vreo aluzie sa indepartez un teanc de carti cu titluri ca „Rusia lui Putin, ruinele opozitiei”. Am crescut in SUA si fusesem candva mandra fiindca in liceu refuzasem sa sustin juramantul de credinta fata de steag si natiune, considerandu-l servil si totalitarist. Dar aici, in Moscova, cu o jumatate de ora inainte de a-l vedea pe conducatorul de facto al Rusiei, am inlaturat eu insami cartile de pe birou. De ce?Hodorkovski

Un alt jurnalist rus, opozant al lui Putin, avea sa fie el insusi surprins de reactia pe care a avut-o in fata fascinantului premier. „Dmitri Riabov, reporter la un sapatamanal independent, s-a alaturat sirului de cameramani de langa scara monumentala a cladirii Dumei de Stat de pe Ohotni Riad, vizavi de Kremlin, si a asteptat, stand pe varfuri aproape o ora, intr-un decor care anunta in mod clar aparitia unei celebritati.

-A fost ca la Cannes, a povestit el ulterior, plecandu-si ochii intr-un dezgust timid.

Dar nu semana deloc cu Cannes pentru ca nu era regretabil sa aplauzi o vedeta a cinematografiei, dar era regretabil sa-l aplauzi-involuntar-pe Vladimir Putin.

A fost prima data cand Riabov, care s-a identificat drept exponent al intelighentiei democratice care se opunea intens unui guvern pe care nu avea mijloace sa-l schimbe, l-a vazut pe Putin in carne si oase. Iar cand a aplaudat – fie in urma presiunii asteptarii, fie din cauza surprinderii de a-l vedea atat de aproape-, faptul in sine, al lovirii palmelor laolalta, l-a iritat in asemenea masura, incat a simtit ca trebuia sa il mentioneze pe Facebook a doua zi. „Ma urasc”, a scris el, de parca prin recunoasterea aceea s-ar fi purificat.” Tarul Putin, pag. 36-37

Citeam ieri inca o opinie pertinenta (!?!)care acuza trolii de campanie pro Kremlin. De ce nu se pomeneste de gradul ridicat de fascinatie pe care il are Vladimir Putin asupra celor din jur si se incearca, tot mai fara succes, in ultimul timp, demonizarea liderului rus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *