Doru Braia, despre cazul Sorin Oprescu: „I s-a intins o cursa si a cazut, inocent, in ea.”

Ideea de a-i lua un interviu jurnalistului Doru Braia mi-a venit dupa ce am citit o postare a sa de pe Fb in care vorbea despre Sorin Oprescu. Pe tot parcursul discutiei online mi s-a parut temator, deloc dispus sa spuna lucrurilor pe nume. A facut pauze lungi intre momentul adresarii intrebarilor si cel al raspusurilor.

In prima linie: Spuneti-mi, va rog, prima amintire legata de Sorin Oprescu. Am inteles ca ati fost colegi de scoala
Doru Braia: Eram in clasa I-a. La Caragiale. Prima noastra învățătoare, dna Ispir, ne-a asezat in aceeasi banca. El fiu de securist, eu fiu de detinut politic… A avut o empatie pentru tristetea mea din primul moment. Chiar daca tatal sau ne-a dorit despartiti, vehementa lui a invins vointa parinteasca si am mai ramas cativa ani impreuna. Cum am mai scris, imi daruia sandwich-urile cu suncă de Praga, primite de acasa. Deh, aprovizionare de securisti!

In prima linie: L-ati invidiat vreodata?

Doru Braia: Da, cand am aflat ca a reusit sa dobandeasca titlul de Profesor in Chirurgie, acolo unde nu-l mai putea ajuta tatal sau securistul. Ori tai cum trebuie, ori nu!

In prima linie: In postarea dvs de pe fb vorbiti despre niste greutati pe care le-ati avut. La ce anume va referiti?

Doru Braia: Au fost, sunt greutatile romanului revenit din Exil. In orice moment, simti că nu esti de „dincolo”, dar nici de aici ! Am fost primit cu greu sau deloc pe ici pe colo, dar Sorin m-a ajutat sa ma simt din nou in Romania ca la un ACASA si nici macar el nu a reusit deplin.
In prima linie: Descrieti-mi mai exact situatia dvs de atunci
Doru Braia: Atunci, Sorin Oprescu a incercat o reconciliere intre mine si Ion Iliescu, pe care a reusit-o in parte, fara a ma determina insa sa opresc procesul expulzarii mele de la 2 Aprilie 1990. Am castigat acel proces si Sorin Oprescu mi-a sustinut dreptatea!braia
In prima linie: Ce imi puteti spune despre felul in care Sorin Oprescu isi alegea anturajul? Cum erau oamenii care il inconjurau?
Doru Braia: Este o chestiune in care nu ma pot pronunta. Nu mi-a solicitat niciodata parerea. Se pare ca nu a avut cea mai buna mana!
In prima linie: Era vulnerabil la bani?
Doru Braia: Nu mi-a dat niciodată impresia. Dimpotriva. A efectuat multe acte chirurgicale in Occident, care i-au adus sume destul de consistente!
In prima linie: Ce vreti sa spuneti cand afirmati: „Mai stiu si eu cate ceva”?
In ce cheie trebuie citit acest mesaj?
Doru Braia: Adica am destul de multe cunostinte despre cum se „aranjeaza”, spre aprobare, Contractele in Consiliul General. Numai pe spaga repartizata intre partide, fara interventia Primarului General, pus de multe ori in fata unor aprobari deja comise.
In prima linie: Dati-mi un singur asemenea exemplu
Doru Braia: Constructia „Cathedral Plaza”, de langa Catedrala Sf. Iosif.
In prima linie: descrieti mecanismul.
Doru Braia: Imi cereti cam mult! Ar face subiectul unui Tratat despre mafiotism.
In prima linie: Cine credeti ca il va urma pe Oprescu la DNA si de ce?oprescu
Doru Braia: Nu cred ca-l va urma nimeni. Oprescu va iesi din arest si totul va fi dat, in timp, uitarii. Mafiotismul romanesc se uita foarte repede! Dovada?! Cine mai vorbeste despre Stoica si al sau „Caritas”?! Despre Temesan si disparitia BANCOREX?! Despre Vintu si al sau FNI?! etc. etc. etc.
In prima linie: Ce mesaj i-ati transmite, acum, fostului dvs coleg?
Doru Braia: Sa reziste, pentru ca nu este in niciun caz mai vinovat decat atatia si atatia altii ! I s-a intins o cursa si a cazut, inocent, in ea. „Baietii” nu te iarta cand nu-i mai asculti! Efectul tranzitiei doar de la RSR la… RSR ! Adica, de la Republica Socialista Romania la Republica Securista Romania…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *