Despre falsa camatarie a Providentului. Ce ne spun cifrele.

Ti-au venit facturile: la telefon, cablu, lumina, intretinerea, ratele la banci etc etc. Simti ca o avalansa s-a pravalit peste tine. Vecinii nu te mai imprumuta si iti amintesc de fiecare data ca restantele tale la intretinere ii incarca pe ei la plata.

Parintii te-au anuntat deja ca pensia/salariul lor va fi folosit pentru orice altceva, inclusiv pentru o excursie in Grecia, numai sa nu iti mai dea tie bani. Pai, cine te-a pus sa faci atatea rate, sa iti schimbi televizorul cu tub pe unul performant? Ce, arestarea lu’ Oprescu nu se vedea bine si la vechiul televizor?

Telefonul suna. Nu e invitatie la bairam, ci firmele la care ai intarzieri de plata. Ce e de facut?

Deschizi calculatorul. Din fericire, inca nu ti-au sistat serviciile pentru neplata. Cauti febril pe Google imprumut rapid doar cu buletinul. Oferta este variata: imprumut imediat, banii vin in timp record, nu iti trebuie adeverinta de salariat etc. Simti ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap. „Iti putem transfera 1000 de lei chiar azi”. Inima se bucura. Camera se lumineaza. Citesti conditiile. Pentru 200 de lei, peste 15 de zile-poti si intr-un timp mai scurt-trebuie sa inapoiezi 249 de lei. Deci vei plati in plus 49 de lei. DAE 20591%.

Te freci la ochi si mergi mai departe. Dai peste Provident. Mergi mai departe, fiindca vecinul de la cinci a zis ca aia sunt camatari. Dar tu vezi ca perceperea unui DAE de peste 20000% e o adevarata bomba pentru finantele tale.

Suni, totusi, la Provident si soliciti un imprumut.

La usa ta vine un agent. Ce sa vezi? Nu e nici tatuat, nici infricosator. Discuta omeneste cu tine si simti ca te linistesti. Totusi, mai ai o problema: cat poti imprumuta?

Este simplu: agentul iti face o cerere de creditare in care trece situatia ta financiara: venituri fixe-salariu, venituri mobile-ajutor din partea familiei, venituri din chirii etc. Apoi partea de cheltuieli. Cat platesti lunar pentru lumina, cablu, gaze etc? Mai ai imprumuturi la alte banci sau institutii financiare nebancare-adica IFN-uri? Se face suma cheltuielilor si se scade din venituri. Pe baza acestui calcul se stabileste valoarea ratei saptamanale maxime care este minumul dintre sfertul venitului total disponibil sau o zecime din venitul total, adica acela din care nu s-au scazut cheltuielile. Spre exemplu, daca venitul total este de 1500 de lei, iar venitul total disponibil este de 750 de lei-adica dupa ce s-au scazut toate cheltuielile, valoarea ratei saptamanale este de 75 de lei.provident

Clientul poate solicita fie Serviciul de Gestionare la Domiciliu a imprumutului-adica vine agentul si incaseaza ratele saptamanal sau Transferul Bancar, caz in care te duci personal la banca si achiti ratele.

Diferenta intre cele doua tipuri de imprumut este simpla: in cazul primului, banii ii primesti in mana pe loc, in functie de suma aprobata.

In situatia numarul doi, banii iti intra in cont in termen de 11 zile calendaristice de la semnarea contractului.

Diferenta dintre cele doua tipuri de imprumut mai este facuta si de un cost suplimentar. Este vorba despre un comision de gestionare la domiciliu a imprumutului. In cazul Transferului bancar, acest cost este zero.

Poti lua imprumuturi de la 500 pana la zece mii de lei. Intre 6000-10000 ratele sunt lunare.

Sa luam, spre exemplu, situatia in care ti se aproba 1500 de lei, serviciul de gestionare la domiciliu al creditului, pe o perioada de 51 de saptamani. Contractul de imprumut pentru aceasta suma se poate face si pe 69 de saptamani.

La o valoare totala a creditului de 1500 de lei avem urmatoarele costuri:

 • comision de analiza a dosarului in valoare de 80 de lei;
 • dobanda fixa totala de 325,77 lei
 • rata fixa a dobanzii (% pe an)- 40,90%/an
 • comision de administrare a creditului 153,72 lei
 • costul total al creditului 559,49 lei
 • dobanda anuala efectiva (DAE) % – 95,75%
 • comision unic-comision de gestionare la domiciliu a creditului – 711,45 lei
 • valoarea totala de plata 2770,94 lei
 • numar de plati saptamanale 51
 • rata saptamanala 54,34 lei
 • ultima rata-53,94 lei

In cazul in care imprumuti aceeasi suma, 1500 de lei, pe aceeasi perioada, dar prin transfer bancar -TB

 • comision de analiza a dosarului in valoare de 80 de lei;
 • dobanda fixa totala de 325,77 lei
 • rata fixa a dobanzii (% pe an)- 40,90%/an
 • comision de administrare a creditului 153,72 lei
 • costul total al creditului 559,49 lei
 • dobanda anuala efectiva (DAE) % – 95,75%
 • comision unic-comision de gestionare la domiciliu a creditului – 0,00 lei
 • valoarea totala de plata 2059,49 lei
 • numar de plati saptamanale 51
 • rata saptamanala 40,39 lei
 • ultima rata- 39,99 lei

Evident ca poti achita tot imprumutul inainte de termen. In acest caz vorbim despre plata soldului in avans, a carui valoare este mai mica decat cea a soldului la termen, uneori chiar cu 500 de lei.

Pentru serviciul de gestionare la domiciliu iti alegi o zi de plata si un interval orar. Spre exemplu, alegi sa platesti marti, intre 18-20. Plata se face in saptamana imediat urmatoare semnarii contractului si incasarii banilor. In cazul TB plata se face dupa intrarea banilor in cont.

Atentie! Daca ai semnat contractul vineri si tot atunci ai primit banii, agentul iti va bate la usa marti, daca ai stabilit ca marti este ziua cand faci plata!

Toate costurile sunt la vedere, primeste documente justificative. Provident te intelege daca ai probleme cu plata si gaseste impreuna cu tine solutii pentru remedierea situatiei.

Pentru orice informatii, agentul tau din zona iti sta la dispozitie.

Simplu, rapid si eficient. Acum parintii tai pot pleca in Grecia, iar vecinii pot sta linistiti ca nu le mai ceri bani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *