„Otrava si PR”

Titlul nu imi apartine, este numele unui capitol din cartea „Moartea unui spion” aparuta la Editura Litera, scrisa de Alan S. Cowell. Un roman pe care jurnalistii de la Evz ar fi trebuit sa il citeasca, inainte sa se faca de ras publicand articolul „Raportul final in cazul asasinarii lui Alexandr Litvinenko arata negru pe alb ca uciderea fostului spion a fost aprobata de Vladimir Putin”.raport

Dovada ca evezistii isi dau cu stangul in dreptul se afla chiar in primul paragraf al articolului: „Investigatiile conduse de fostul judecator Robert Owen arata faptul ca asasinarea lui Litvinenko s-a produs, „cel mai probabil”, cu acordul liderului de la Kremlin si al generalului Nikolai Patrusev, fostul sef al FSB din perioada din perioada 2000-2008 si actualul Secretar al Consilliului de Securitate al Federatiei Ruse”. Deci, sa recapitulam: s-a produs „cel mai probabil”. O probabilitate nu este o certitudine.evz

„Povestea lui Litvinenko trebuie sa fi parut neverosimila la spitalul local din cartierul Barnet, din nordul Londrei. Nici macar nu figura cu numele sau real. Litvinenko isi folosise la internare numele englezesc pe care il primise odata cu azilul. Cine ar fi crezut o poveste despre conspiratie si otravirea de catre KGB, venita din partea unui om pe nume Edwin Carter?” (Op. cit, pag 191).

„Atunci cand Litvinenko s-a imbolnavit, pe 1 noiembrie 2006, in presa nu s-a vorbit despre acest lucru, asa cum s-a intamplat in momentul in care vestea mortii sale s-a raspandit in intreaga lume. Inceputul declinului a fost lent, dureros, misterios si nebagat in seama.(… ) Spre sfarsitul vietii sale, scurtele si rarele comunicate alde politiei pomeneau de o „otravire intentionata” si de un „deces inexplicabil”. Zile la rand, Scotland Yardul a evitat cu obstinatie sa pronunte cuvantul „crima”.

Insa existau indicii in acest sens intr-un stadiu incipient al bolii si din surse pe care politia nu le consulta in mod normal (dar pe care serviciile de securitate si diplomatice le verifica sigur)ca acest om, fost agent KGB si FSB, fugit de la Moscova si asociat al multor oameni dubiosi si periculosi, suferea din cauza a ceva mult mai grav decat consumul de sushi stricat.

Prima relatare publica a aparut la o saptamana de la intalnirile din Piccadilly si Mayfair ale lui Litvinenko, atunci cand un jurnalist de la o publicatie rusa l-a sunat pe Iuri Felstinski, coautorul lui Litvinenko, pentru a-i cere sa comenteze otravirea fostului agent KGB. Felstinski i-a telefonat lui Litvinenko pe data de 8 noiembrie 2006.

Sambata, 11 noiembrie, lucru putin luat in seama in afara cercului sau intim, Litvinenko a acordat un interviu postului de radio BBC in limba rusa, in care spunea foarte clar ca fusese otravit, insa parea sa dea vina pe italianulcu care luase masa, Mario Scaramella, desi nu i-a pronuntat numele.(…)

Printre reporterii care ii cunosteau pe apropiatii lui Berezovski, Litvinenko era deseori vazut ca un visator si un romantic, obsedat de masinatiunile diabolice ale lui Vladimir Putin.

Actionand prin intermediul lui Tim Bell, marele specialist in PR, si al lui Alex Goldfarb (asistentul lui Berezovski-n.mea), tabara lui Berezovski a luptat din rasputeri sa acapareze titlurile ziarelor cu cazul Litvinenko. Insa, dupa cum a spus mai tarziu cineva prezent la deliverarile lor, „nu stiam cat interes mediatic putea sa trezeasca povestea unui obscur fost ofiter KGB care locuia in Marea Britanie”. In plus, au mai apreciat si ca autoritatile britanice nu aveau sa dea ascultare acuzelor lui Litvinenko la adresa lui Vladimir Putin. „Britanicii nu ar fi crezut sau nu ar fi vrut sa creada”.” (Idem, pag. 198)

Cum a luat amploare in media un asemenea caz? Sa nu uitam ca in spatele povestii se fala Tim Bell., iar el stia, cu siguranta, ca, pentru a ajunge la sufletul opiniei publice, o campanie trebuia sa aiba un mesaj simplu, substantial si dramatic concomitent. Iar povestea lui Litvinenko se plia perfect pe suspiciunile occidentalilor despre Rusia lui Putin. Cheia a fost, insa, celebra fotografie care il infatisa pe Litvinenko pe un pat de spital.

Pentru a intelege mai bine cine era Bell, trebuie facuta precizarea ca acesta a fost facut cavaler in anul 1990 de catre Margaret Thatcher, pentru ca se ocupase de cele trei victorii  ale sale. „Fotografia a fost cea care ne-a oferit o poveste”, a spus Bell.

Un aspect foarte interesant si controversat este cel legat de de asa-zisul testament al lui Litvinenko, pe care Alex Goldfarb l-a citit in fata spitalului in care era internat acesta. De ce era controversat acest text? In primul rand, pentru ca era scris intr-o engleza impecabila, iar toata lumea stia ca Litvinenko nu vorbea prea bine limba. Cine era adevaratul autor, din moment ce, in ultimele zile ale vietii sale intra deseori in coma, pana cand inima sa a cedat atacului distrugator al substantei chimice?

„Cand Marina Litvinenko a reluat acest episod in discutiile de mai tarziu, a sugerat ca rolul sotului sau fusese mai mult sa aprobe ciorna scrisorii decat sa o redacteze. Si mai fusese o persoana implicata in redactare, Alex Goldfarb, care aparuse atat de des in punctele-cheie ale vietii lui Litvinenko.

„M-a intrebat ce sanse are. I-am spus ca 50%.”, a declarat Goldfarb. „A spus ca vrea sa faca ceva, sa il invinovateasca pe Putin. Mi-a dat cateva idei. Eu am schitat-o. Apoi i-am citit-o. Era si Marina de fata.Unele dintre afirmatii, cum ar fi cea cu „aripile ingerului mortii”, imi apartin”, a spus Goldfarb.” (Idem, pag 204)

Cauza mortii lui Litvinenko a fost otravirea cu poloniu 210 care i-a fost administrat „in acea fatidica zi de noiembrie care incepuse ca una obisnuita, intr-un omnibuz din Muswell Hill”. – pag. 208

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *