Pe profesori ii apara cineva?

Ii vezi zilnic in scoli cu catalogul sub brat si cu carti in maini. Nimeni nu stie ce e in sufletul acestor oameni, haituiti din toate partile, care se lupta nu doar cu un sistem din ce in ce mai birocratizat, ci si cu lipsa de educatie, tot mai acuta, a multor elevi si a parintilor lor, cu lipsa banilor si a dotarilor din scoli.

S-ar putea zice ca sunt niste supra oameni, care reusesc, din ce in ce mai greu, sa isi faca meseria, in conditiile in care, chiar si pentru o banala imprimanta, trebuie sa apeleze la sustinerea financiara a parintilor. Si atunci, isi calca pe mandrie si cer acestora sa ajute la dotarea salii de clasa.

Realizarea meseriei de dascal se transforma, din zeci de cauze, intr-un sir nesfarsit de compromisuri si consum nervos, tot mai greu de suportat.

Profesorii sunt vinovati daca elevii incearca sa faca sex in toaleta scolii, de parca ar putea controla instinctele netinute sub control, tot ei sunt vinovati daca acestia nu invata, in conditiile in care clasele sunt numeroase si este greu sa aloci timpul necesar aprofundarii cunostintelor fiecarui scolar.

Si atunci, se intampla ca dascalul sa fie si batut de un parinte care, neintelegand ca educatia nu se face numai la scoala, ci ii intra in obligatii, vine si arunca nu doar cu noroi metaforic in bietul om, ci, asa cum s-a intamplat la Dorohoi, se napusteste chiar la bataie.

Si atunci, nu pot sa nu  ma intreb: pe profesori cine ii apara? Cum se poate apara dascalul, in conditiile in care el nu il poate pedepsi nici pe elevul, nici pe parintele agresiv?

Nu zic ca nu sunt si cazuri in care un dascal este agresiv. Dar astea sunt cazuri izolate. Din punctul meu de vedere, problema sigurantei in scoli devine una de interes major, care, din pacate, nu este rezolvata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *