Dan Dungaciu manipuleaza grav si face declaratii ostile Federatiei Ruse.

Georgiana Arsene

Primul interviu acordat de Excelenta Sa Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, domnul Valeri Kuzmin, postului national de televiziune nu a scapat de criticile analistilor cu obedienta pro americana. Unul dintre acestia este Dan Dungaciu, director al Institutului de Relatii Internationale al Academiei Romane, care, intr-un interviu acordat acum doua zile RFI combate vehement afirmatiile Ambasadorului si catalogtheaza, nu se stie pe ce baza, unele afirmatii ale Excelentei Sale ca fiind dovezi de aroganta la adresa Romaniei.valeri-kuzmin

dan-dungaciuDan Dungaciu este cel care, in data de 12 mai a anului in curs declara, pentru Stirile Pro Tv, cu referire la inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu ca „Nu va exista nici un razboi al Romaniei cu Rusia pentru ca asta ar insemna un razboi al Rusiei cu NATO. Or, rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti”.

De altfel, in ciuda asigurarilor date de oficialii romani si americani privind siguranta prezentei scutului antiacheta in regiune, nu pot sa nu pun intrebarea: de ce a fost nevoie de crearea acestui sistem antiracheta pe teritoriul Romaniei si cui ii e adresat? Este clar pentru oricine are ochi sa vada dincolo de manipulari ca activarea scutului antiracheta din Romania este o incercare de intimidare si de izolare a Rusiei. „Noi am fost intotdeauna impotriva acestui scut. Ni s-a spus:”Stati linistiti, nu este indreptat impotriva dumneavoastra!”Am primit asigurari ca este indreptat impotriva Iranlui. Atunci, noi am spus asa: „Daca nu este indreptat impotriva noastra, noi credem altceva””, a declarat, pentru TVR1, Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, domnul Valeri Kuzmin.

Expertul Dungaciu considera, insa, ca, „in acest moment, scutul este asociat in mod nemijlocit cu alianta”. De asemenea, el interpreteaza intr-o cheie total defavorabila relatiilor bilaterale declaratiile Excelentei Sale si considera ca este necesar ca rusii trebuie sa discute despre scut cu romanii. „Exista o linie de mesaj mai slaba, nu la nivel de ambasador, care spune ca despre scut rusii nici macar nu vor discuta vreodata cu romanii pentru ca romanii sunt prea jos in aceasta dezbatere pe care Kremlinul o va avea numai cu Casa Alba. Scutul este o chestiune pe care o vor discuta doar cu americanii.La un moment dat, daca se vor impaca sau se vor certa pe chestiunea scutului, sau chiar daca vor ajunge la confruntare, asa cum spunea un analist rus, romanii vor afla ultimii.Faptul ca Romania nu este parte a acestui dialog este la linia de mesaj extrem de aroganta, foarte ruseasca, pe care Moscova a transmis-o deja, chiar daca nu la nivel oficial”.deveselu

Scutul americanilor

Declaratia expertului Dungaciu este de un infantilism infiorator si de o manipulare grosiera, in tuse de-a dreptul vulgare. Romania a acceptat pe teritoriul sau acest sistem antiracheta. Sa ne amintim ce spunea presedintele american in legatura cu sistemul de aparare antiracheta din Europa: „Noua noastra arhitectura de aparare antiracheta din Europa va oferi o aparare mai puternica, mai inteligenta si mai rapida pentru fortele americane si pentru aliatii nostri”. Acesta a fost anuntul facut de Barack Obama in 2009, cu prilejul anuntarii modificarii proiectului de scut antiracheta conceput in vremea administratiei lui George W Bush.

Noul scut urma sa fie mai flexibil si sa integreze terestru sistemul de rachete Aegis folosit pana atunci doar pe mare.

In 2010, ofiterii americani au ales baza de la Deveselu, unde a fost candva o baza in care a fost armament sovietic.

Avand in vedere chiar declaratiile presedintelui SUA, ma intreb pana unde vrea sa ajunga cu manipularea Dan Dungaciu. Cum poate crede ca Romania poate discuta pe tema scutului antiracheta cu oficialii rusi? Ideea lui Dungaciu este hilara si rau intentionata. El vrea sa ne faca sa credem ca rusii au o atitudine aroganta fata de romani cand, in fapt, acestia discuta in mod pragmatic si realist cu americanii, cu initiatorii si dezvoltatorii scutului antiracheta in Europa.

Trebuie mentionat ca scutul de la Deveselu este o parte dintr-un amplu sistem strategic si militar. Or, in aceste conditii, nu putem vorbi, in ciuda declaratiilor si asigurarilor date de inaltii oficiali americani, dar si romani, doar de protectie sau de o parte ofensiva.

Acest fapt trebuie privit prin prisma sitatiei internationale actuale, in conditiile in care relatiile dintre Federatia Rusa si NATO s-au agravat. Si atunci, nu pot sa nu imi pun intrebarea impotriva cui este indreptat acest scut.

In momentul de fata, Romania este o tinta. Nu un partener de discutii, asa cum ar vrea expertul Dungaciu, care traieste in lumea fanteziilor si a jocurilor cu soldatei de plumb.

Situatia este foarte delicata, deoarece jocurile periculoase practicate de americani vor obliga Rusia sa ia masuri de retorsiune. Presedintele Vladimir Putin a atras atentia asupra acestui fapt, insa nimeni din Romania nu vrea sa bage in seama declaratiile presedintelui Federatiei Ruse.

Mai mult decat atat, asa cum am semnalat in nenumarate cazuri, Romania provoaca in mod nechibzuit Federatia Rusa inclusiv prin propaganda desantata indreptata impotriva liderului de la Kreemlin si a rusilor, in general.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *