„Geopolitica estului”, power by Marius Vacarelu

Georgiana Arsene

Astazi a fost lansat ofical site-ul dedicat geopoliticii estului. Acesta apartine Asociatiei Geopolitica Estului. Presedintele asociatiei, expertul in geopolitica Marius Vacarelu, a acordat un scurt interviu blogului In prima linie.vacarelu

Georgiana Arsene: Cand si cum s-a concretizat aceasta nevoie de realizare a unui site destinat problemelor de geopolitica ale spatiului estic?

Marius Vacarelu: Nevoia a aparut mai demult, iar ideea s-a cristalizat la finalul anului trecut, cand am si anuntat public intentia de a face acest site. In ultimele luni, muncind …. a aparut

Georgiana Arsene: Alaturi de dvs, cine va mai/sau colaboreaza deja la acest proiect?

Marius Vacarelu: Deocamdata, proiectul este dus mai mult de mine. Mai sunt doi membri ai asociatiei, in baza caruia s-a infiintat acest site.Cei doi sunt masteranzi.

Georgiana Arsene: De unde obtineti finantarea?

Marius Vacarelu: Din banii proprii, deocamdata, si astept sponsorizari, daca va dori cineva sa dea bani …. in acest sens, o sa afisam pe site in curiand un numar de cont pentru eventualele (si doritele) donatii.

Georgiana Arsene: Ieri, a aparut un material – de fapt, o parte dintr-un interviu in care fostul presedinte al Israelului spunea ca Vladimir Putin ar fi afirmat: „La ce va trebuie NATO? Tratatul de la Varsovia a fost destramat”. Cum comentati aceasta declaratie?

Marius Vacarelu: Ca un joc de imagine, deoarece marile decizii nu se iau doar in urma unei singure conversatii, ci in urma unei analize de lunga durata si maxima profunzime.

Georgiana Arsene: Si, totusi, aceasta prezenta militara NATO in regiune inspira neincredere si chiar ostilitate…

Marius Vacarelu: Nu pentru toata lumea …. e logic ca fiecare tara sa isi urmareasca interesele sale strategice, iar prin definite statele vecine au interese diferite.

Georgiana Arsene: Iar Tratatul de la Varsovia a aparut tocmai ca raspuns la crearea NATO.

Marius Vacarelu: Da, dar – dupa cum am spus, marile decizii se iau in urma analizelor profunde, care ajung la concluzii diferite.

Georgiana Arsene: In Romania se observa clar cum majoritatea analizelor, expertizelor si articolelor cu privire la Rusia sunt prezentate cu un limbaj de ura. Care este modul in care veti aborda relatia Romaniei cu Rusia?

Marius Vacarelu: Daca va uitati pe site, in articolul de fond si pe porfilul site-ului, modul este „est modus in rebus”, adica este o masura in toate lucrurile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *