Despre dilentantismul analistilor romani de politica internationala.

Georgiana Arsene

Incep acest articol prin a spune ca, in Romania, nu prea avem analisti de politica internationala, ci doar dilentantisti, persoane care scrijelesc prin paginile diverselor ziare si au pretentia ca stiu resorturile politicii mondiale si geopoliticii, deopotriva.

Din pacate pentru ei, aceste compuneri scolare cu pretentii de analize nu fac decat sa ii descalifice si sa arunce o pata neagra asupra spectrului larg al comentatorilor romani de politica externa, care se vad luati „la pachet” cu toti neica-nimenii, aparuti din senin si pe care istoria si publicul ii vor uita mult mai repede decat isi imagineaza.

Asta in ciuda faptului ca prostia e infinita si vesnica. Un paradox, nu-i asa? Sigur ca da.

Astazi ma voi referi la analiza unui asemenea „specialist”, pe numele sau Razvan Munteanu care a considerat ca natiunea romana murea in ignoranta daca el nu ar fi venit sa o lumineze si sa striveasca vreodata „corola de minuni a lumii”.

Omul analizeaza din punct de vedere oarecum geopolitic. Spun oarecum pentru ca individul nu are tangente cu geopolitica, dar incearca marea cu degetul. El se refera, evident, la Rusia si la posibilitatea izbucnirii unui conflict militar.

Munteanu ne indreapta atentia catre regiunea arctica, acolo unde Norvegia a anuntat ca va permite stationarea, pe teritoriul national, incepand cu anul 2017, a unui contingent de 330 de soldati americani. 330 de soldati!?!

„Dincolo de clarificarile cerute marti de Ambasada Rusa sau reactiile unor politicieni norvegieni aflati in partidele de opozitie ce s-au declarat sceptici vis-a-vis de aceasta actiune, prezenta trupelor americane intareste, practic, capacitatea de reactie a NATO pentru a putea raspunde intr-un mod rapid in fata amenintarilor hibride in zona de Nord a Europei, acolo unde Rusia a realizat mai multe exercitii militare in ultima perioada” se arata in articolul lui Munteanu, intitulat „Rusia si SUA in fata unei noi posibile crize. Batalia pentru zona Arctica.”

Puterea terestra numarul unu a lumii este Rusia, care se intinde peste 170 de grade de longitudine, adica aproape din circumferinta planetei. In cartea sa, „Razbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare si lupta impotriva destinului, Robert D. Kaplan recunoaste nu doar superioritatea Rusiei in plan terestru ci, mai mult, ca „geografia si istoria demonstreaza ca Rusia nu poate fi niciodata trecuta cu vederea” – pag. 223.

Problema accesului la mare si resursele naturale

Munteanu vorbeste despre dimensiunea geopolitica a cazului, afirmand ca zna arctica detine 13% din rezervele mondiale de petrol si 30% din rezervele globale de gaz natural, „putand deveni una din principalele rute comerciale navale, ca urmare a incalzirii climatice”.

Problema accesului la mare nu este una noua pentru Rusia. Ea isi are originile in vremuri de mult apuse. „Principala iesire la mare a Rusiei se afla in partea ei de nord, blocata de gheturile Arcticii mai mult de jumatate din an. Puterile terestre sunt intr-o permanenta nesiguranta, asa cum a intuit Mahan. Fara protectia unor mari, ele sunt constant nemultumite si simt dorinta de a se extinde ca sa nu fie, la randu-le, cucerite. Acest lucru este valabil mai ales in cazul rusilor, ale caror teritorii vaste si plate sunt lipsite aproape cu totul de orice prag natural care sa le protejeze cat de cat. Rusii s-au bagat in Europa Centrala si in Europa Rasariteana pentru a opri Franta in secolul al XIX-lea si Germania in secolul XX. S-au bagat in Afghanistan pentru a-i opri pe britanici in India si pentru a obtine ei insisi o iesire la o mare calda. Si s-au bagat in Extremul Orient pentru a-i opri pe chinezi.” Idem, pag 217

Dupa cum se poate observa, nu rusii au fost adevaratii dusmani ai lumii moderne, ci Franta si Germania, de a caror agresiune Rusia s-a aparat.

In ceea ce priveste resursele naturale, geografia Siberiei a devenit sinonima cu bogatia in resurse strategice, fapt care a facut ca Rusia sa fie vazuta ca o putere bogata energetic. Aparitia ei brusca, sustine Kaplan, printre marile puteri europene, „la inceputul anilor 1700 era legata de rezervele semnificative de minereu de fier gasite in padurile care acopereau Muntii Ural. Tot asa, la mijlocul anilor 1960, descoperirea de uriase rezerve de titei in partea de nord=vest a Siberiei avea sa propulseze Rusia in postura de hiperputere energetica a inceputului de secol XXI. Cucerirea Siberiei a mai insemnat ceva; prin ea, Rusia s-a putut implica in geopolitica Pacificului si a intrat in conflict atat cu Japonia, cat si cu China. Conflictul dintre Rusia si China s-a aflat in miezul dinamicii Razboiului Rece, chiar daca e posibil ca respectivul conflict sa fi fost un element al strategiei americane, pentru a face fata ambelor puteri in secolul XXI” Idem, 235

Important este si faptul ca Rusia se situeaza pe locul doi in lume in ceea ce priveste rezervele de carbune si pe locul opt la rezervele de titei, potrivit autorului american.La toate acestea se adauga imense rezerve de hidroelectriitate din munti, de pe raurile si lacurile Siberiei de Est. Din punct de vedere topografic, Rusia nu are frontiere bine delimitate, exceptie facand zonele sale de la Oceanul Arctic si de la Oceanul Pacific.

Nu zona arctica despre care vorbeste Munteanu ar putea deveni un nou Orient Mijlociu, adica o zona fierbinte a lumii, unde s-ar purta luptele pentru resurse. Kazahstanul, un stat cu un produs intern brut mai mare decat al statelor din Asia Centrala este bogat in resursele naturale strategice ale lumii. Acesta ar putea deveni o miza in viitor. 658x0_natorussia

Iar prezenta celor 330 de militari americani- reprezinta doar o strategie a NATO si SUA  de a-si arata forta, in contextul in care acesteau au deve it tot mai agresive, pe masura ce Rusia lui Putin dovedeste, pe zi ce trece, ca are un cuvant tot mai greu de spus in politica internationala.

In acest context, mentionez amplasarea si activarea scutului antiracheta de la DEVESELU, care reprezinta in mod cert o amenintare la adresa Federatiei Ruse, in ciuda asigurarilor date de oficialii americani ca scutul nu este indreptat contra Rusiei.

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *