Mark Gitenstein sau butaforia luptei anticoruptie.

Georgiana Arsene

In urma cu cateva zile, presa romaneasca a dat publicitatii mesajul Washingtonului, prin vocea lui Kathleen Kavalec, Asistent Secretar Adjunct in cadrul Biroului Afaceri Europene din Departamentul de Stat american. Aceasta sustine ca Rusia este foarte activa in spatiul european si ca incearca sa isi impuna agenda prin orice mijloace, incluzand dezinformare, propaganda, finantarea partidelor politice, amenintarea jurnalistilor.

Tara noastra, declara oficialul american, „in ceea ce priveste capacitatea de rezistenta, Romania este o tara foarte puternica” si subliniaza efortul pe care aceasta l-a facut in combaterea coruptiei. Aceasta in conditiile in care, mai spune oficialul, „Rusia, prin eforturi maligne, incearca sa influenteze, folosind drumul coruptiei”. Sursa.

In timp ce Kathleen Kavalec lauda progresele tarii noastre in efortul de a combate coruptia si rezistenta de fier in fata „eforturilor maligne” ale Rusiei, fostul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, amic cu Mihai Razvan Ungureanu, fost director al Seriviciului de Informatii Externe, era acuzat ca ar fi dat un super tun la Petrom.

Amintesc o declaratie a lui Mark Gitenstein din vara anului 2012, in care acesta vorbea despre sistemul judiciar din Romania, utilizarea banilor publici si coruptia: „Cred ca in cei trei ani petrecuti de mine aici s-au realizat progrese importante. (…) Acum cateva zile am avut o intalnire cu Ministrul Justitiei si am discutat despre strategia anticoruptie. Am fost incantat sa vad ca noul guvern a preluat aceasta strategie. Va fi nevoie de timp. Reformarea acestor sisteme este dificila. Am avut aceeasi problema in SUA, mai ales in ceea ce priveste cazul modificarii sistemului judiciar.O mare parte a carierei mele a fost dedicata acestor chestiuni.” Sursa.

Ma intreb cum l-a convins Rusia pe Gitenstein sa devina corupt pentru ca, mergand pe logica americana, numai rusii sunt vinovati de existenta fenomenului coruptiei in Europa si, implicit in Romania, cu toate ca Romania este o tara puternica.mg

Gitenstein este acuzat ca a primit cadou de la statul roman un pachet de actiuni la Fondul Proprietatea, actiuni pe care le-a vandut mai departe. Altfel spus, de ochii lumii, Gitenstein lupta contracoruptiei si, in fapt, el voia doar sa controleze un sistem pentru a putea sa isi desfasoare la adapost afacerile, fara sa fie banuit sau acuzat si, evident, sa poata para orice intentie de atac la adresa sa?

Numai ca a lasat urme stravezii, iar cazul sau s-ar putea sa nu fie singurul.

Nu e momentul acum sa aflam si despre alte cazuri de coruptie si spalare a banilor desfasurate de oficiali americani pe pamant romanesc, cu sprijinul autoritatilor noastre obediente, insa imi exprim increderea ca voi apuca si ziua aceea.

Zi in care toti vor vedea ca atat de hulitii rusi nu sunt adevaratii nostri dusmani si ca tot acest razboi hibrid este, in fapt, doar strategia SUA de a-si mentine influenta in Europa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *