Redactorul sef al Cotidianul.ro, implicat in proiecte sorosiste, va modera o dezbatere despre relatiile romano-maghiare

Georgiana Arsene

„Nu finantam direct sau indirect proteste! Finantam grupuri din Polonia care promoveaza drepturile omului, care sunt sub amenintare acum” Laura Silber, chief communications officer al Open Society Foundations, declaratie acordata revistei New Yorker in mai 2016, citata de Evenimentul Zilei.

Cotidianul Evenimentul Zilei mai adauga, intr-o investigatie, ca „George Soros nu finanteaza protestele din Polonia, Ungaria, Ucraina sau Romania, ci ONG-urile care le organizeaza”.

Luni, la 9.30, Teatrul Metropolis va gazdui dezbaterea Cotidianul care vrea „sa traga un semnal de alarma asupra importantei gasirii unor punti de comunicare, sa identifice puncte consensuale care sa aduca la lumina interesul si nevoile nationale”.

Cu alte cuvinte, o dezbatere care se va axa pe grupuri tinta. Dezbaterea va avea ca subiect principal reconcilierea nationala, fara sa detalieze subiectul, fara sa ne spuna ce inseamna pentru  ei acest concept. O reconciliere nationala presupune ca, la ora actuala, natiunea este divizata si ca in cadrul ei se duc lupte interetnice. Reconcilierea ar presupune gasirea unor punti de comunicare. Se ajunge, astfel, la problematica fundamentala a drepturilor omului.

„Divide et impera”

In comunicat nu ni se spune cine vor fi invitatii, dar se poate suspecta ca scopul acestei dezbateri este acela de trasare a unor directii ce vor trebui urmate in perioada urmatoare, intr-un moment in care Romania este in plina campanie electotala, iar Republica Moldova inca isi numara voturile.

Se ajunge, astfel, la ideea ca sunt finantate grupuri din Romania care sa „promoveze” o serie de interese.

Interesant este ca dezbaterea va fi moderata de Simona Popescu, redactor sef al cotidianul.ro si Ion M. Ionita, senior editor Adevarul.

Inainte de a intra in miezul problemei, vreau sa evidentiez numai cateva din punctele aflate pe ordinea de zi a dezbaterii.

Poate depasi Romania blocajul actual fara o reconciliere nationala?

Care sunt cauzele istorice ale discordiei?

Masuri si legi care pot consolida o reconciliere nationala? Corect ar fi trebuit sa fie formulata astfel: Exista-sau pot exista masuri si legi care sa consolideze o reconciliere nationala?

Ce loc ar ocupa reclatiile romano-maghiare intr-o reconciliere nationala?

Este necesara o reconciliere cu consecinte in domeniul proprietatii?

In primul si in primul rand, avem de-a face cu un limbaj agresiv. Termeni precum „blocaj” si „discordie” elimina din start ideea unei dezbateri, ci ma duc cu gandul, mai mult, la o atatare, la o incitare a publicului. Intrebarea „Care sunt cauzele istorice ale discordiei?” este gresit formulata. Si aceasta deoarece nu este formulata la obiect, concret, ci este mai mult o incitare, permitand un numar mare de raspunsuri, in general contradictorii.

Daca ne referim la discordia dintre romani si maghiari, avem in vedere o data precedentul istoric, in al doilea rand, cel religios, in al treilea rand cel cultural. Formularea in sine este parsiva si periculoasa.

Permisivitatea raspunsurilor este acceptata pentru a se putea trece la un nou punct pe ordinea de zi si anume la cel privind statutul si reconcilierea in domeniul proprietatii. Din nou, nu se spune despre ce tip de proprietate este vorba. De altfel, termenul de „reconciliere in domeniul proprietatii” este un paradox si dovedeste o insuficienta cunoastere a realitatilor actuale.

De ani buni, in zona Bihorului, dar nu numai, au loc puternice confruntari intre ortodocsi si greco-catolici pe tema lacasurilor de cult. Situatia nu s-a calmat nici in prezent.

Daca, intr-adevar, se va merge pe acest subiect, atunci situatia va deveni dramatica. Nu in cadrul dezbaterii, ci vorbesc despre consecintele pe termen lung. Sa nu isi imagineze cineva ca acum, la inceput de campanie electorala in Romania, o asemenea dezbatere este facuta pentru a umple un interval orar luni dimineata. Dar vom vedea ce se va intampla pe parcurs.

Legaturi primejdioase, jocuri de culise, bani si influenta

Simona Popescu, redactorul sef al Cotidianul.ro, publicatie care, de luni, va aparea si pe print, a coordonat doua proiecte ale Societatii Academice Romane. Potrivit propriului cv, postat pe blogul personal, dar nu numai, in perioada 2011-2013 a fost coordonator al proiectului „Alianta pentru o Romanie Curata”, iar in perioada 2012-2013 a coordonat proiectul „Student ARC”. Despre ARC a scris chiar Cotidianul, in 2010: „O tehnica de manipulare mai noua tinde sa devina si aceasta „Romania Curata”. O alianta de organizatii nonguvernamentale(pentru ca populatia sa fie impresionata, iar numarul organizatiilor si denumirea lor sa atarne greu in sufletul publicului larg). Marea operatiune de curatare a Romaniei(intr-un fel asemanatoare si maturarii Parlamentului de Traian Basescu) este coordonata de un consiliu format din Sabina Fati, basista infocata („Romania libera”), Sorin Ionita (SAR, fost consilier la lansarea campaniei pentru Primaria Capitalei a lui Vasile Blaga), Ioana Lupea(diva de otel de la „Evenimentul Zilei”), Mihnea Maruta, Alina Mungiu Pippidi, Cristina Guseth, Mircea Marian, Teodor Tita, Simona Popescu, cu totii mai mult sau mai putin incrancenati combatanti pro Basescu”. Sursa.

Alina Mungiu Pippidi, presedinte al Societatii Academice Romane, acuzata, in luna februarie a acestui an, potrivit flux24.ro, ca „a papat bani norvegieni sa ii acuze pe romani ca fac jocul rusilor in scandalul Bodnariu” este, potrivit investigatiei efectuate de Evenimentul Zilei, „cea mai reprezentativa figura din „Reteaua Soros”. Ea este considerata ideologul activitatii girate de George Soros in Romania si tot ei i se atribuie ideea aparitiei, dupa 2012, a unor partide noi, cu oameni noi, care sa devina o alternativa la partidele clasice, considerate corupte si depasite”. simona-popescu-300

In noiembrie 2015, Alina Mungiu Pippidi marturiseste, intr-un editorial, ca „nu am avut ezitari cand in noiembrie 2005 Simona Popescu mi-a propus sa scriu mai regulat in RL-saptamanal. De atunci, textul meu a aparut in fiecare joi, inclusiv de Craciun si de Anul Nou”.„Zece ani de Romania Libera”, 26 noiembrie 2015.

ionita-pippidiIon M. Ionita a moderat mai multe dezbateri ale SAR. Cu toate acestea, trebuie privit cu atentie, deoarece luarile sale de pozitie-in editoriale- pe problematica minoritatii maghiare din Romania – ridica semne de intrebare. „Guvernarea lui Viktor Orban, puternic angajata in refacerea unitatii natiunii maghiare, indiferent de tara in care se gasesc reprezentantii ei, isi va face cunoscuta influenta din ce in ce mai apasat in Ardeal. Curentul nationalist maghiar, xenofob si nationalist, intruchipat de Jobbik si de Garzile Maghiare prinde tot mai multa putere”. „Maghiari, vi se pregateste ceva!” Ion M. Ionita, 5 mai 2011.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *