Sa vorbim altfel… despre scoala

Georgiana Arsene

Profesorii trebuie cautati la cap, in scoala se petrec violente si scoala este de vina ca unii copii sunt plini de frustrari. Acestea sunt doar cateva din ideile pe care le-am tot vazut in ultimul timp prin presa. Desigur, ar putea fi interpretat ca un lobby pentru homeschooling. Dar daca nu este asa?

Sa analizam putin si sa vedem de unde vin aceste idei. In primul rand, ideea cu profesorii verificati la cap, lansata de jurnalista Simona Popescu, redactor sef la Cotidianul, intr-o discutie cu psihologul Mirela Zivari, este de-a dreptul jignitoare. Si aceasta deoarece arata cat pret pune distinsa jurnalista pe dascalii copilului sau. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce stres sunt supusi bietii dascali ai copilului, de fiecare data cand mamica, ce dovedeste clar ca are o ura viscerala, precum si un dezgust profund fata de profesia de dscal, le cere explicatii.school

O asemenea atitudine se rasfrange clar si asupra copilului. Adica, daca in familie profesorul este „gratulat” cu apelative gen „aia nebuna”, „proasta aia de invatatoare”, „ma duc eu peste ea si o bat, nenorocita”, copilul va incepe sa creada ca nu are nici un sens sa isi respecte daascalul si, cu atat mai mult, regulile scolii. Pentru ca, nu-i asa, daca vine mama si face „ordine”, atunci copilul poate face orice. In caz contrar, creativitatea copilului si dorinta de descoperire-ia sa vedem, daca pun guma de mestecat pe scaunul colegului, ce se intampla?-sunt innabusite.

De aici si pana la fenomenul violentei in scoli nu este decat un pas. Ce sa faca scoala, profesorii, in cazul elevilor care lovesc? Sa ii disciplineze? Educatia incepe si se continua in familie. Nu poti veni tu, ca parinte, sa urli din toti rarunchii ca odrasla, care acasa nici nu misca-pentru ca tu ii dai tableta si, evident, nu se misca dintr-un  loc-ti-a fost lovita. Evident, in mintea ta, scoala e de vina. Cum? Nu conteaza. Profesorul nu a supravegheat elevii. Profesorul este de vina daca, din peste 30 de copii, unul decide sa ii aunce altuia „dulcegarii” auzite in familie sau pe strada.

Lipsa de toleranta nu se invata in scoala. Se invata de acasa. Este un comportament imitativ.

De acord, nu este scoala Dumnezeu pe pamant, are si ea hibele ei, ca orice sistem. Dar de aici si pana la a runca, repetat, in scoala, cu jigniri, este cale lunga. Si totul tine de educatie.

Pentru ca, dragi adulti, daca voi nu stiti sa respectati, nici copilul nu va sti. Daca voi criticati, copilul nu va sti sa aprecieze, ci va critica. Daca voi folositi violenta pentru a corecta, ei vor invata ca asa isi pot rezolva conflictele. Oricat le-ar spune dascalii contrariul…

Acest articol as fi vrut sa apara mai demult, o data cu aparitia interviului din Cotidianul. Nu am stiut daca sa il scriu sau nu. Mi s-a parut ca tot ce gandeam atunci-si cred si acum-sunt lucruri elementare, de bun simt. Dar am decis, totusi, sa astern pe blog aceste ganduri. Pentru ca unii, care se erijeaza in formatori de opinie, revarsa asupra publicului larg paleta lor de frustrari care, venind in contact chiar si cu suspiciunile altora, genereaza comportamente reprobabile.

Este trist ca asemenea oameni sunt lasati sa se exprime asa cum vor, fara sa existe reactii din partea societatii civile. Pentru ca profesorii, ca si medicii, sunt, la ora actuala, o categorie hulita si privita cu dezgust in Romania, de o mare parte a populatiei.

Ceea ce nu realizati, insa, este faptul ca, prin asemenea atitudini, creati generatii de oameni care vor fi mase de manevra electorala, care vor ingrosa randurile asistetilor social. Cui ii foloseste si cine are interes sa se intample asta? Nu va spun. Priviti doar cine candideaza pentru alegerile din 11 decembrie.

P.S. Profesorii sunt testati psihologic la inceput de an scolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *