Mihail Svidkoi, consilierul cultural al lui Vladimir Putin: „Oameni foarte naivi cred ca pot crea arta de propaganda”.

Georgiana Arsene

„Propaganda denatureaza adevarurile. Le adapteaza la nevoile celui care o practica si mizeaza pe nemultumirile oamenilor ca sa-si atinga scopul. Cultura lucreaza cu imaginatia si sentimentele umane, care, tratate cu sensibilitate, pot influenta o schimbare de perceptie asupra unor fapte”. Acesta este intro-ul facut de jurnalistii de la Digi 24 pentru a marca un nou subiect al discutiei dintre reprezentantul televiziunii romanesti si Mihail Svidkoi, consilierul cultural al presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Trebuie facuta precizarea ca aceasta prezentare, in sine, subordoneaza cultura propagandei. Cristina Cileacu, producatoarea emisiunii „Pasaport diplomatic” dovedeste inca o data o atitudine ostila fata de un inalt oficial rus. Ma refer acum la prima intrebare pe care aceasta i-a adresat-o Excelentei Sale, Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, domnul Valeri Kuzmin, atunci cand a marcat, foarte clar, opozitia dintre „tara mea” si „dumneavoastra”.

Cristina Cileacu: „Cultura si propaganda: sunt doua lucruri diferite, dar ambele servesc acelasi scop si anume, creerii unei imagini bune. Putem spune ca, pentru Rusia, cultura este o metoda de propaganda?

msMihail Svidkoi: „Mi se pare ca exista puncte de vedere diferite pe acest subiect. Consider ca orice arta, o arta buna este propaganda tarii in care aceasta a fost creata. Enescu nu a facut propaganda, dar este cea mai buna propaganda a Romaniei, una din cele mai bune imagini ale Romaniei. Popescu Gopo nu a facut filme propagandiste, dar noi toti il intelegem si ni-l amintim pentru ca el a reprezentat Romania ca un mare maestru. Atunci cand cititi Dostoievski sunteti socati, asa cum a scris Maxim Gorki „de ticalosia de plumb a vietii”, dar aceasta este o propaganda remarcabila pentru Rusia si cultura rusa. De aceea, este foarte dificil si oameni foarte naivi cred ca pot crea arta de propaganda. In general ea nu genereaza rezultate pozitive. Desi eu ma ocup de crearea si promovarea realizarilor Rusiei contempoane-sunt multe-dar sunt interesante fiind diverse si in acest sens cred ca astazi, in strainatate, este prezentata prost realitatea contemporana a vietii culturii ruse pentru ca atunci cand incepe sa se vorbeasca despre Rusia, deodata se vorbeste despre Tolstoi, Dostoievski, „Lacul lebedelor”, Ceaikovski si de multe ori la asta se rezuma totul. Nu este deloc asa. Dar nu pot spune ca astazi avem un scriitor de nivelul lui Tolstoi sau Dostoievski, insa procesul literar contemporan este foarte interesant din punctul meu de vedere. Acelasi lucru il pot spune despre teatru, muzica, pictura. Sunt nume foarte interesante care deschid viata actuala a vietii ruse„.

Cristina Cileacu: „Sunteti la Bucuresti, mergeti la Chisinau, sunteti, cum am spus la inceputul interviului, trimisul special al presedintelui Vladimir Putin pentru cooperare culturala. Ce-o sa-i spuneti presedintelui dumneavoastra cand va intoarceti acasa?putin

Mihail Sivkoi: „Ma straduiesc sa spun intotdeauna adevarul. Spun ca astazi, colegii nostri din Romania si MAE, Ministerul Educatiei si Culturii sunt deschisi catre o cooperare culturala variata cu Rusia. Acest lucru este important. Dupa cum am spus deja, guvernul vostru a dat „verde” contactelor dintre noi, iar pozitia Rusiei in acest sens este permanenta. Indiferent de relatiile politice dificile, relatiile din sfera culturii, educatiei, tineretului, din sfera umanitara in general, trebuie sa pastreze relatiile dintre popoare, deoarece, pe langa relatiile dintre state, exista si relatiile dintre popoare. Pentru Rusia, pentru rusi, pentru alte popoare care traiesc in Rusia, relatia cu poporul roman va fi intotdeauna importanta. Este ceva ce nu se supune conjuncturii politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *