Alexander Griboyedov vs. Andrei Karlov. Va mai inchide cineva ochii la sangele varsat?

Georgiana Arsene

Coincidenta stranie, petrecuta chiar in ziua in care Excelenta Sa Andrei Karlov era asasinat brutal la Ankara: evenimentul s-a petrecut cand presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, mergea la Teatrul Maly din Moscova, unde urma sa vizioneze un  spectacol de Alexander Griboyedov.gribojedov

De ce este o coincidenta si ce legatura este intre acest spectacol si un asasinat? Alexander Griboyedov a fost un scriitor, muzician, dar si diplomat de cel mai inalt rang, care a fost UCIS in Persia. Nefericita intamplare s-a petrecut in data de 30.01.1829, cand islamistii fanatici au atacat Ambasada Rusiei in Teheran, unde ambasadorul a ascuns numerosi armeni, salvandu-i de la macel. Speriat, Sahul Persiei, dorind sa evite raspunsul violent din partea Imperiului Rus, si-a trimis nepotul cu fabulos de multe cadouri la Sankt Petersburg. Sahul avea ambitii personale de a prelua tronul marilor moguli si a adus argumente musamalizatoare ale evenimentului. Tarul Nicolae I a facut uitat incidentul din Teheran, inchizand ochii la sangele lui Griboyedov. O data cu acesta au fost ucise 37 de persoane, reprezentand functionari ai Ambasadei si cazaci. Atacul din Teheran, in urma acestei „intelegeri”, nu a avut consecinte pentru Persia, noteaza Pravda.

„Americanii au inchis prompt misiunea lor diplomatica”

Aleksei Novotocinov, doctor in stiinte sociale, director al Institutului pentru Cercetari Indisciplinare a realizat, pentru Pravda, o analiza elocventa privind impactul asasinarii Excelentei Sale, in care subliniaza lasitatea americanilor despre care afirma ca „au inchis prompt misiunea lor diplomatica”.

Cred ca este o provocare foarte puternica ce a fost orchestrata de o grupare care include si americani ce, cu disperare, incearca sa introduca dezacorduri in relatiile dintre membrii aliantei Turcia-Iran-Rusia, privind rezolvarea problemei siriene fara modelul paranoid-schizofrenic al lui Obama si Clinton. Siria si intreaga regiune au nevoie de pace. Asta in primul rand.

In al doilea rand, sunt fericit ca discutiile de azi (20.12.2016-n. Georgiana Arsene) ale celor trei ministri de externe nu au fost anulate. In ciuda tuturor asteptarilor negative, intalnirea a avut loc, investigatiile privind uciderea vor fi duse la capat si vor incuraja pe oricine sa considere vulnerabila situatia internationala inclusiv prin acest asasinat al diplomatului rus.

In al treilea rand, sunt sigur ca asta va afecta intreaga comunitate diplomatica. Toata lumea poate sa vada cum au reactionat americanii. Ei au inchis promt misiunea diplomatica. Asta arata cum se poate rupe procesul de negociere.

In ultimul rand, suntem siguri ca formatul mixt de aparare si intalnirea celor trei ministri de externe este o initiativa a Rusiei. Uciderea lui Andrei Karlov, un oficial superior – el dadea raportul numai Ministrului de Externe si presedintelui – va avea consecinte extrem de serioase.

Regret ca in ce priveste ambasadorul de la Doha, Quatar, Mihail Titarenko, ce a fost agresat, a trecut in umbra.

Ambasadorul nostru (Mihail Titarenko-n.Georgiana Arsene) a fost ranit serios, din cate stiu eu. El nu era o persoana privata, a fost Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse.

Imi place sa cred ca toata aceasta debandada criminala va fi dezvaluita si toti cei vinovati vor fi pedepsiti in functie de faptele lor, dar destinul Alepului nu depinde acum doar de coliziunile regionale directe ci, in primul rand, de comportamentul Rusiei„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *