Vladimir Putin: „Noi nu cautam dusmani. Avem nevoie de prieteni”.

Georgiana Arsene

Excelenta Sa, domnul Valeri I. Kuzmin, Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti vorbeste, intr-un interviu acordat cotidianului Bursa, despre politicile geostrategice survenite o data cu schimbarea conducerii la Casa Alba. Acesta sustine ca venirea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite ale Americii nu va produce schimbari „miraculoase”: „Cu toate acestea, o serie de declaratii facute de noul comandant suprem american permit sa contam pe renuntarea la ideologizarea, aproape paranoica, a politicii antirusesti, in favoarea unor intelegeri pragmatice, bazate pe respect reciproc, cu privire la cooperarea in rezolvarea unor probleme cu adevarat globale si reale ale omenirii, precum riposta la terorismul international, solutionarea unor conflicte regionale „fierbinti”, in special in Orientul Mijlociu, lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere, a traficului de persoane, a traficului de droguri, arme si organe umane etc”.valerikuzmin-1465454812

In tot acest tablou, Excelenta Sa vede posibilitatea unei cooperari constructive a Rusiei atat cu Statele Unite ale Americii, cat si cu Uniunea Europeana si Romania.

Administratia Trump vine, insa, dupa cea a lui Barack Obama, care, la final de mandat, a dispus amplasarea unui numar semnificativ de contingente americane in Europa de Est. Domnul Kuzmin afirma ca acest fapt nu foloseste decat complexului industrial al americanilor, „care se asteapta la o „parte a leului” din cele 2% din PIB-ul tarilor NATO si ale strategilor NATO care inca mai gandesc in termeni de „razboi rece””.

Ce va face, insa, Rusia, in aceasta situatie? Va raspunde provocarilor sau va avea o alta atitudine? „Rusia respinge cu fermitate logica confruntarii, lucru consemnat in noua editie a Conceptiei politicii externe, aprobata de catre presedintele Vladimir Putin la 28 noiembrie 2016. In discursul sau recent la Parlamentul rus, el a subliniat ca, „spre deosebire de unii colegi straini, care vad Rusia ca un inamic, noi nu cautam… dusmani. Avem nevoie de prieteni. Dar noi nu vom permite o incalcare a intereselor noastre… Ne vom face propriul destin si ne vom construi viitorul fara… sfaturi nesolicitate”. (…) Noi nu intentionam sa fim atrasi intr-o noua cursa a inarmarii, contramasurile intrprinse de noi au un caracter limitat si sunt realizate exclusiv in interiorul granitelor nationale, fara a pune in pericol nici securitatea europeana si nici, cu atat mai mult, pe cea gloabala”, a mai declarat Excelenta Sa domnul Valeri I. Kuzmin.

2 thoughts on “Vladimir Putin: „Noi nu cautam dusmani. Avem nevoie de prieteni”.

 1. Sarut mina,

  nu ma supar ca imi trimiteti articole fara sa vi le solicit, am totusi o curiozitate:

  de unde aveti adresa mea de Mail?

  sper ca imi veti divulga sursa!

  cu stima,

  ________________________________

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *