Un punct de vedere pentru Marius Vacarelu sau o replica la un articol…

Georgiana Arsene

Marele meu defect este ca am asteptari uriase de la ceilalti, in special de la oamenii care au anumite titluri stiintifice. Cum este, de pilda, Marius Vacarelu, specialist in geopoltica.

El scrie inca un articol pe blogul „Adevarul”, intitulat „Seductia, luciditatea si cinistmul in geopolitica„. Titlul nu da pe nimeni pe spate si nu vine sa inventeze apa calda.

Dar depasesc momentul si ma apuc de citit, sperand sa am parte de o analiza geopolitica.

Inceputul articolului este, insa, dezamagitor. Marius Vacarelu pare ca a scris acest material doar sa demonstreze niste asimetrii de pozitii intre viziunea sa si cea a internautilor, utilizatori de Facebook, dupa ce, in prealabil, citeaza o fraza – al carei autor nu este precizat- si din care rezulta ca fiecare roman are o parere despre orice problema cu care s-ar confrunta omenirea: „Se pare ca posesia conturilor de Facebook valideaza o data in plus afirmatia de mai sus, o mare masa a acestora debordand de inteligenta, autocunoastere si, mai ales, capacitatea de a intelege cele mai subtile relatii si intelegeri intre institutii, oameni, precum si orice relatii sociale, relatii economice si lista celor patrunse de aceasta mare masa continua. In fata acestei demonstratii ne inclinam cu respectul cuvenit, dar asta nu inseamna ca nu vom incerca sa demonstram (?!? autorul scrie in numele unui grup si individual concomitent?-n. Georgiana Arsene) ca autorul acestor randuri, si el titular de cont de Facebook, are aceleasi capacitati, intr-o doza mai mare!”

Dupa care, sare direct la… geopolitica, despre care ne spune ca obliga individul sa se gandeasca la mai multe unghiuri de abordare a unei probleme, la „conexiunea dintre multiplii factori care influenteaza o situatie sau alta, dar si la ceea ce este constant in aceasta stiinta”. O definitie sau, mai degraba, o definire a unui concept ce nu prea are legatura cu realitatea decat, poate, tangential sau fortat. Nu spune nimic despre esenta geopoliticii. „Constanta” din geopolitica la care autorul face referire se manifesta ca… lipsa de lectura (!?!-n. Georgiana Arsene) „mai ales foarte atenta – a cartilor din sfera multor stiinte socio-umane, neintelegerii hartilor si a firii umane.”
Marius Vacarelu numeste geopolitica stiinta. Se pune intrebarea daca ea este chiar stiinta-daca ne gandim la teoria elaborata de profesorul Olavo de Carvahlo care sustinea ca nu ar intra in randul stiintelor sau pozitia contrara, exprimata de filosoful si politologul rus Aleksandr Dughin. Consider, insa, ca nu este cazul sa intru in asemenea amanunte.

?!?

Analiza geopolitica a lui Vacarelu vizeaza spatiul romanesc. El  demareaza o analiza a localizarii geografice a Iasiului. Este adevarat, geografia modeleaza istoria. Nu trebuie sa derapeze nimeni in zona determinismului geografic, in acele interpretari care, in secolele trecute, s-au bucurat de „priza” , cand se vorbea despre un rol decisiv al factorilor naturali asupra actiunii politice si sociale.

„Hartile ne ofera adevarul” isi intituleaza Vacarelu un intertitlu, uitand, insa, ca o harta nu are decat o valoare de ghid orientativ. Daca ar fi vorbit mai in detaliu despre importanta rutelor navigabile, cu etensii puternice in Europa si in Estul acesteia, analiza ar fi avut substanta. Asa, insa, Vacarelu atribuie tarii noastre, ba chiar Bucurestiului, rolul de regiune-pivot ceea ce este, cu desavarsire, gresit. Si deoarece vorbim despre geopolitica, nu putem considera ca suntem izolati si ca asezarea geografica a tarii noastre nu ne-a influentat de-a lungul istoriei. „Bucurestiul a fost ales capitala datorita faptului ca se afla pe importanta ruta comerciala dintre Austria Habsburgica si Imperiul Otoman, pe cand Iasiul era intr-o pozitie expusa, la doar cativa kilometri de granita cu Rusia, dupa ce aceasta ocupase Basarabia”, subliniaza Robert D. Kaplan, citand din lucrarea lui Keith Hitchins, „Romania, 1866-1947”, pagina 11.

Practic, Vacarelu ofera ipoteza care vizeaza plasarea Romaniei in centrul ecuatiilor de putere regionala, printr-un discurs eliptic. Ceea ce aduce deservicii majore unui articol care se vrea a fi scris pe baze stiintifice. Deci nu, nu putem spune ca „Soarele pentru toti romanii de la Bucuresti rasare, deoarece Dunarea il ajuta”. Bucurestiul poate da, cel mult, niste directii, dar in nici un caz nu trebuie si nu este, in sine, un pol de putere absolut.

In continuare, la punctul urmator, Marius Vacarelu mentioneaza ca „o tara aflata in ascensiune seduce prin puterea exemplului” si ca succesul nu doar seduce, ci este si analizat de competitori. Succesul, sustine Vacarelu, trebuie sa se bazeze pe fair-play, facand referire la ideile lui Karl Popper, desi nu marturiseste deschis acest fapt. „In anii ’90, conceptele lui Popper au fost foarte relevante in analiza principalelor valori europene si occidentale. As putea accepta faptul ca Popper, ca atare, este stimat doar de dl Soros si de catre membrii Consiliului pentru Relatii Externe (CFR), iar asta nu e putin lucru”, afirma filosoful si politicianul Aleksandr Dughin.in lucrarea „Statele Unite si Noua Ordine Mondiala, o dezbatere intre Olavo de Carvahlo si Aleksandr Dughin”, pag. 77-78.

Vacarelu pare sa respinga, a priori, conceptul de globalizare si vorbeste despre capacitatea statelor de a-si construi singure aliante, pe baza unor valori. Mai mult decat atat, desi nu marturiseste deschis, articolul sau pare a fi opozitia intre Est si Vest, acesti doi poli de putere ce par, dupa imaginea atasata, ca ar conduce si imparti lumea, fapt aflat in disonanata cu ideile articolului.

La cine se refera atunci cand vorbeste despre aliantele realizate „din frica”? „Din frica se pot incheia aliante – istoria a demonstrat-o nu o data – dar ele nu seduc pe nimeni, nu produc valori si principii, ci doar ura si dorinta de revansa. Restrangerea libertatii nu este iubita de nimeni, iar cand o alta mare putere „bate la poarta” unei tari cu forta mai redusa si o ajuta sa progreseze, ea va determina ruperea vechii aliante si constituirea alteia noi, care rezista mai bine, pentru ca la baza ei stau valorile si principiile impartasite reciproc, atat de marea putere, cat si de statul cu forta inferioara. Seductia bazata pe valori si principii, iar nu pe gelozie geopolitica sau fortarea mainii celui mai slab aduc profituri, si nimeni nu trebuie sa respingă profitul obtinut cinstit„, conf. articolului citat.
Cumva vrea sa induca ideea ca interventia puterilor occidentale in  Ucraina este de binevenita? Sa nu uitam ca in 2013 SUA au intervenit direct in dosarul asocierii Ucrainei la Uniunea Europeana, iar vicepresedintele in exercitiu al SUA, Joe Biden, unul dintre cei mai mari sustinatori politici ai Ucrainei, a efectuat, la inceputul acestui an, o vizita la Kiev, pentru „a da asigurari cu privire la sprijinul Statelor Unite ale Americii, cu cateva zile inaintea instalarii in functie a presedintelui ales Donald Trump, care a promis o incalzire a relatiilor cu Rusia”, dupa cum informeaza site-ul stiripesurse.ro, citand agrepres.ro. „Vizita vicepresedintelui Biden va ‘sublinia sprijinul Statelor Unite si va pune in lumina implicarea sa personala fata de independenta, dezvoltarea democratica, prosperitatea si securitatea Ucrainei’, a subliniat anterior Casa Alba, intr-un comunicat”, potrivit sursei citate. vladimir-putin-impotriva-iluminatilor

Ce este cu aceasta „ura si dorinta de revansa”? Pe fondul limbajului de ura proliferat la adresa Rusiei, afirmatia unui „expert in geopolitica”, asa cum se „intituleaza” Marius Vacarelu, devine extrem de nociva si periculoasa… Sa nu uitam de razboaiele duse de SUA si de victimele acestor confruntari, de „democratia” adusa cu forta, precum si de declaratia Laurei Silber, chief communications officer al Open Society Foundations, despre finantarea protestelor de catre fundatiile lui George Soros.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *