Alexandru Cumpănaşu, prizonierul închisorii din Matrix

 

Georgiana Arsene

„Copiii nu sunt în stare să îşi pregătească hrana, tot astfel poporul nu este în stare să-şi pregătească porţia zilnică de informaţie. Ambele categorii se hrănesc cu ceea ce este pregătit pentru ei. (…) Pentru a răspunde exigenţelor tuturor, de la copii la vârstnici, de la cei nevoiaşi la preşedinţi, se vor putea utiliza genurile şi stilurile cele mai variate”. „Proekt Rossiia, Tret’ia kniga”, pagina 56.

Citatul prezentat mai sus are legătură directă cu emisiunea de aseară a lui Alexandru Cumpănaşu, „Ambasador România”, unde l-a avut ca invitat pe Excelenţa Sa, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin.

CumpanasuÎnceputul a fost unul ostil părţii ruse, Cumpănaşu sperând că face un joc de putere şi stabileşte regulile jocului. Un joc pe care l-a prestat prost, gângav, într-un stil similar celui securistic, dar pe care l-a dus până la capăt, îndârjit şi pătimaş.

Iniţial, am avut impresia că Alexandru Cumpănaşu a venit total nepregătit la emisiune. A dovedit că istoria propriei ţări, pe care el o iubeşte, potrivit declaraţiilor sale, îi este necunoscută. vk

A continuat să pună întrebări, obsesiv, pe marginea cadoului primit de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, de la preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. „Gestul domnului Putin nu a fost făcut în Evul Mediu, ci a fost făcut astăzi, când tensiunile între România şi Rusia… (…) Eu vorbesc despre gestul făcut azi, adică…” a spus Cumpănaşu, întrerupându-l cu obraznicie pe Ambasador.

„V-am dat explicaţia, logica şi fundalul… (…) Cred că subiectul acesta este consumat şi sugerez să trecem la un alt subiect”, a replicat ES, domnul Kuzmin.

Acesta a fost momentul în care Alexandru Cumpănaşu şi-a dat seama că trebuie să pună piciorul în prag. „Îmi pare rău, dar moderatorul şi producătorul sunt eu!” a replicat cu tupeu acesta, crezând că vorbeşte cu vreun primar de comună pe care îl poate impresiona cu aroganţa.

Cumpănaşu se laudă că este producătorul unei emisiuni care este, în fapt, doar un tsunami de „kituri de realitate” care asamblează opinii standardizate despre orice. El vrea să creeze în imaginarul colectiv diversele „imagini ale duşmanului”- de la Rusia agresor, care anexează violent teritorii, la problema Tezaurului, tot discurusul lui Cumpănaşu nu a vizat decât punerea pe o poziţie de stigmată a Federaţiei Ruse.

Deveselu, Kogălniceanu, Craiova şi harta medievală

putin dodonS-a observat reluarea obsesivă a analizei gestului preşedintelui Vladimir Putin, extrapolarea acestuia, precum şi „diplomaţia” românească-prezentarea lui Iohannis care nu ar fi „avut o asemenea iniţiativă”. „Noi suntem atenţi la ce facem, pentru că nu dorim să recreăm tensiune între ţările noastre”.

Alexandru Cumpănaşu uită sau chiar nu are habar că de episodul numirii Corinei Şuteu în funcţia de ministru al Culturii. „Miercuri, 4 mai (2016-n. mea), evreii din toată lumea au comemorat YOM HASHOAH-Ziua memorială a Holocaustului. Tot astăzi, 4 mai, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire a Corinei Şuteu ca ministru al Culturii. Reamintim că doamna Şuteu este binecunoscută datorită expoziţiei scandaloase pe care a organizat-o pe vremea când conducea ICR New York. Vă reamintim câteva dintre lucrările expus ela acea vreme de artiştii protejaţi şi încurajaţi de Corina Şuteu: „Evreul ultra-ortodox pe umărul căruia scrie SS”, „Poneiul cu svastica””, titra flux24.ro  icr1

Baza_militara_Mihail_KogalniceanuDa, Cumpănaşu are dreptate, noi nu creăm tensiune între ţările noastre. A fost deranjat de harta primită de preşedintele Dodon, însă ruşii ar fi trebui să fie fericiţi că România a permis amplasarea pe teritoriul său-şi activarea, evident, a scutului de la Deveselu, existenţa bazei militare de la Kogălniceanu şi incipienta bază de la Craiova. Asa este, suntem nişte genii diplomatice!

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a avut mereu o retorică anti-rusească, la sfatul consilierilor săi, ce continuă şi acum să atace Rusia pe toate planurile. „E extrem de clară o escaladare majoră a acţiunilor Rusiei în favoarea separatiştilor din estul Ucrainei, există riscul răsturnării raportului de forţe în favoarea Federaţiei Ruse. (…) Ca atare, poziţia mea mâine la Consiliul European va fi îndreptată spre sprijinul Ucrainei cu armament, cu care să poată face faţă agresiunii Rusiei, agresiune materializată în aşa-numitul război hibrid. Rusia inventează orice pentru a destabiliza o ţară vecină”- Hotnews, vineri, 29 august, 2014.

Cumpănaşu şi Chifu, deranjaţi de apariţiile mediatice ale ambasadorilor ruşi

Reporter: „Pe măsură ce cresc tensiunile între Rusia şi Vest, cel puţin la nivel declarativ, simţiţi în această perioadă o amplificare a retoricii pro-ruse în România?”

Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial: „Nu, este dificil de discutat în aceşti termeni. Ceea ce putem spune este o diminuare substanţială a referirilor la Federaţia Rusă şi la o poziţionare, hai să spunem, mai degrabă ambiguă în raport cu Federaţia Rusă. Deci nu vorbim de o retorică pro-rusă, deşi putem să ne uităm, dacă vreţi, la numărul de interviuri date, de exemplu, de ambasadorul rus Malghinov doar în vara aceasta. A dat trei interviuri majore. Care ambasador acreditat în România a dat atâtea interviuri într-un timp atât de scurt? În general, un ambasador nu dă interviuri – mă rog, de ziua naţională a statului… (Ambasadorul Malghinov) are trei interviuri date acum, apărând punctul de vedere al Federaţiei Ruse (cum şi-o fi permis? – n. mea) dar care înseamnă dezinformare, propagandă şi care nu a fost contracarat de către nimeni”. Hotnews, vineri, 21 august 2015.

Nici Alexandru Cumpănaşu nu a pierdut ocazia a face inventarul apariţiilor media ale ES domnul Valery Kuzmin, cel puţin în emisiunea sa, fapt ce arată caracterul sau, mai degrabă, absenţa acestuia. „În fotoliul acela, Ambasadorul american a fost o dată, iar Ambasadorii ruşi au fost de trei, de patru ori. Nu cred că asta-i o dovadă de mass-media pro vestică”.

Nu este o dovadă de mass-media pro vestică, ci doar o parte din ceea ce poartă numele de Rusofobia 2.0. „Una dintre componentele cele mai importante ale rusofobiei este ideea că Rusia şi ruşii sunt agresori înnăscuţi ai vecinilor lor”. Giulietto Chiesa, „Putinofobia. Rusia contemporană şi angoasele Occidentului”, pag. 69.

Alexandru Cumpănaşu este prizonierul marii închisori fără ferestre din Matrix. Nu este un caz singular. Orizontul său şi al altora „a fost deja stabilit şi nu de ei înşişi. Este cel în care realitatea coincide cu conştiinţa. Dar acesta este contrariul adevărului”. Op cit, pag.32

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *