Tupeul pemepist mai bate un cui în sicriul relaţiilor româno-ruse

Georgiana Arsene

Astăzi, „peste 20 de membri ai Organizaţiei de Tineret a Partidului Mişcarea Populară s-au prezentat la sediul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti”. Aceştia doreau să îi transmită un mesaj preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Demersul lor nu a avut succes, întrucât petiţia nu a putut fi înregistrata, deoarece nu au fost primiţi în Ambasadă.

Iniţiatorul proiectului este, după cum am aflat, Gabriel Popa, preşedintele Organizaţiei de Tineret a Partidului Mişcarea Populară.

Primul punct al scrisorii tinerilor pemepişti se referă la darul făcut de preşedintele rus Vladimir Putinomologului său moldovean, Igor Dodon: „La începutul acestui an, în contextul primei vizite a preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Moscova, i-aţi făcut cadou harta istorică a unei provincii româneşti, Moldova. Aceasta este locuită de români, dar divizată astăzi, în urma înţelegerii secrete a doi criminali, Stalin şi Hitler”. scrisoare-Putin

Aici apar două probleme: unu: pe ce date se bazează reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară atunci când afirmă că Republica Moldova „este locuită de români”? Datele recensământului realizat în anul 2014 în Republica Moldova nu au fost publicate nici până astăzi. 

Doi: în cadrul emisiunii de sâmbătă,  18 martie 2017, de la Realitatea Tv, Excelenţa Sa Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin, a dat explicaţii pe marginea acestui subiect. Ca de obicei, românii dau cu băţul prin gard. „Cred, în primul rând, că nu este vorba de ocupare de către Rusia, dar era vorba de eliberarea, de către trupele ruse, de către armata rusă de sub jugul, de dominaţia otomană a Basarabiei acelui timp. Acesta a fost subiectul pe care Dodon l-a evocat în remarca sa. (…) Eu vă spun ce cred eu despre acest episod. (…)constă în faptul că a fost un suvenir, dacă doriţi, Noi credem că voi ştiţi că arhivele şi muzeele din Rusia au o mulţime de documente istorice. Şi acesta a fost un cadou, ce a fost făcut ca să fie păstrat într-un muzeu din Moldova, mai degrabă decât într-un muzeu din Moscova. (…) a deveni nervos din cauza unei hărţi medivale desenate de un cartograf italian, care arată situaţia Principatului Moldovei, asta depinde de denumirea pe care preferaţi să o folosiţi, nu cred că aceasta este o temă pentru atenţia publică ce chiar merită asemenea mare emoţie şi mare nervozitate.”Vladimir_Putin_March_18

Reprezentanţii PMP fac un tur subţire şi, evident, superficial, al istoriei noastre şi al relaţiilor româno-sovietice, uitând sau neştiind că România este vinovată de masacrul de la Odessa, pata ruşinoasa a istoriei Armatei Române, din seara zilei de 22 octombrie 1941. Atunci, Adolf Hitler l-a convins pe Mareşalul Ion Antonescu să continue operaţiunile împotriva Uniunii Sovietice.

„Antonescu i-a fost mai util lui Hitler decât Mussolini”

Emoţia şi patriotismul românilor trec dincolo de realităţile istorice. Dar iată ce spunea Robert D. Kaplan în lucrarea sa „În umbra Europei: două războiae reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea”, începând cu pagina 194: „Antonescu a contribuit cu 585.000 de soldaţi români la ofensiva nazistă împotriva Uniunii Sovietice în perioada iunie-octombrie 1941. La Stalingrad, la sfârşitul anului 1942 şi începutul anului 1943, trupele române au luptat cu deosebită îndârjire alături de aliaţii germani. (…) Dacă erai evreu în România lui Antonescu aveai şanse mai mari să spuravieţuieşti celui de-al Doilea Război Mondial decât dacă ai fi trăit oriunde altundeva în Europa ocupată de Axă. Pe de altă parte, pentru un evreu din regiunile recucerite de la Uniunea Sovietică puţine locuri erau mai periculoase în lume în acea perioadă.

Crimele împotriva umanităţii de care se face vinovat Antonescu sunt imposibil de descris. Deletant oferă o serie de cifre pe baza celor mai recente cercetări: între 12000 şi 20000 de evrei împuşcaţi de soldaţii români şi germani în nordul Bucovinei, în iulie şi august 1941, între 15000 şi 20000 de evrei ucişi în mod asemănător la Odessa de trupele româneşti în octombrie 1941, cel puţin 90000 de evrei morţi din cauza tifosului şi a foametei în timpul deportărilor organizate de Armata Română la Est de Bucovina şi Basarabia, în Transnistria, între 1941 şi 1943, moartea a nu mai puţin de 170000 de evrei ucraineni în Transnistria în timpul ocupaţiei româneşti. (…) Fetele tinere erau adesea siluite. Soldaţii români au ucis un număr mare de evrei, de la „bebeluşi în scutece până la bătrâni cu barba albă””.hitler20antonescu

Potrivit lui Kaplan, ce îl citează pe Keith Hitchins, Antonescu ar fi declarat, la scurt timp după atacul de la Pearl Harbor, că el este „aliatul Reichului împotriva Rusiei”.

În contextul deselor luări de poziţie ale Ambasadorului SUA la Bucureşti, Excelenţa Sa domnul Hans Klemm, pe subiecte ce ţin de justiţia din România, spre exemplu şi, mai ales, de implicarea sa în problemele statului nostru, consider că solicitarea Organizaţiei de Tineret a PMP este nu doar neîntemeiată, dar, mai ales, jignitoare, la adresa Federaţiei Ruse şi constituie o gravă greşeală diplomatică. „Autorităţile Federaţiei Ruse au obligaţia, cel puţin, să ceară scuze tuturor familiilor celor care au avut de suferit în urma deportărilor, iar pe viitor să aibă demnitatea de a respecta dreptul popoarelor de a-şi decide viitorul fără intervenţii străine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *