Born in URSS, „Patriot” în Bucureşti, România: Eugen Tomac

Georgiana Arsene

Două versuri nemuritoare, scrise de poetul Mihai Beniuc, imi cutremură fiinţa acum, când vântul şuieră afară şi scutură florile plăpânde ale pomilor:

„Vreau urma sângeroasă a amintirii

Ce-a dăruit-o lutului revolta”. („Avânt”)Image result for eugen tomac

Ce anume mi-a declanşat memoria literară astăzi şi, implicit, acest amalgam de senzaţii, percepţii şi reprezentări care, după cum ştie oricine a pus mâna şi a citit un manual de „Psihologie”, formează procesele senzoriale? O postare a deputatului PMP Eugen Tomac, în care acesta atacă dur, bărbăteşte, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Exact, acea instituţie la porţile căreia, în urma cu aproape o lună, colegii săi de partid făceau joc de glezne, în speranţa că vor fi băgaţi în seamă. Fapt care nu s-a întâmplat, dar Eugen Tomac, ca un Jedi, a luat situaţia în propriile mâini. „Nu port în mine sentimentul urii față de nimeni, așa cum nu judec popoarele după niște provocatori. În schimb, nu suport politruci care cred că pot scuipa la nesfârșit națiunea mea.” scrie el unde altundeva decât pe Facebook. 

Vorbele sale doare. (sic!) Mi-l închipui vorbind încruntat, de parcă întreaga greutate a Pământului ar fi pe umerii săi. Aşa şi… Şi mai departe… Limbajul presărat cu vorbe care fac parte din estetica urâtului, precum „scuipă” dă greutate retoricii.

„Consider o provocare și o lipsă de respect abordarea Ambasadei Federației Ruse la București cu privire la masacrul de la Fântâna Alba din 1 Aprilie 1941, când mii de romani (în jur de 3000) au fost omorâți și aruncați în 5 gropi comune doar pentru că nu mai voiau să rămână în teritoriile anexate de Moscova, în urma pactului Ribbentrop-Molotov. Amintesc că mulți dintre acei români nevinovați erau vii și pentru a fi siguri că nu scapă niciunul, au aruncat var peste gropile comune.

Ambasada Rusiei la București are, însă, versiunea ei și ne spune, în zi de Paște, următoarele: provocarea au pregătit-o serviciile secrete românești, iar în „așa-zisul masacru” au murit doar „50 de oameni”.

Prin această abordare sfidătoare ne putem da seama cât de mult respectă statul rus viața și cât de mult este dispus să lase să se afle adevărul despre cea mai mare crimă îndreptată împotriva poporului român.” adaugă cu încrâncenare deputatul Tomac cel care declara în 2012 că, dacă va fi ales, va modifica Legea bibliotecilor.

Observ că Tomac vede dispreţ acum din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În 2012 vedea acelaşi dispreţ la Crin Antonescu. „Crin Antonescu, în opinia mea, reprezintă profilul omului politic care îşi manifestă dispreţul faţă de propriul popor, deşi ar trebui să acţioneze în interesul poporului”.

 

Aşa şi ce dacă stau la coadă pentru fericire-o viaţă-ntreagă?

Eugen Tomac îşi pune toate speranţele în instituţiile statului. De data asta, în MAE, condus, după cum se ştie de Meleşcanu, acelaşi pe care deputatul l-a înfierat în noiembrie 2014. Şi aceasta pentru că Mele nu se prezentase la audieri. Tomac solicită o poziţie fermă: „Aștept cu interes o poziție fermă a MAE, pentru că aici nu mai e vorba de chestiuni ce țin de abordări diplomatice, ci discutăm despre demnitatea statului român și a cetățenilor săi.”

Bomboana cu cacao de pe colivă vine la finalul postării, atunci când, dovedind solide cunoştinţe de istorie şi geografie, Eugen Tomac incheie: „Rusia nu va convinge pe nimeni că este altceva decât URSS, atât timp cât, prin atitudinea sa, va gira politica criminalilor Hitler şi Stalin.”

Deoarece Dumnezeu a zis: „Să fie Google!” şi a apărut Google, îi ofer deputatului Tomac o trimitere către nişte informaţii despre URSS. Restul, la bibliotecă…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *