Iohannis girează rusofobia din România.

Georgiana Arsene

În ultimele zile s-au înteţit atacurile din media asupra Rusiei, fără să se prezinte dovezi în acest sens. Informaţiile prezentate au fost preluate din media occidentală, americană şi livrate publicului român cu titlul de „dezvăluiri” şi „mega ştiri” care ar arăta, în opinia autorilor, implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale din SUA, dar nu numai.

Mai nou, este atacat direct subiectul rusofobiei, care este argumentat pueril, demn de crezut doar de cei pentru care Rusia echivalează cu URSS. Sau invers, iar Stalin egal Brejnev egal Putin.

Nici veşnicul excursionist de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, nu se abate de la linia anti rusească. El ne arată, în rare momente, că poate fi cursiv şi „poate edita corect câteva fraze”, ca să o parafrazez pe celebra Elena Basescu. Şi, probabil, inspirat tot de retorica băsistă sau sfătuit de consilierii săi, Iohannis a decis să „bată la ruşi”.

Aşa că, o dată ajuns în SUA, prezi al nostru a început să trimită bezele călduroase înspre NATO şi vânturi – desigur, este o metaforă care arată direcţia politicii sale în plan extern- înspre Rusia. Paradoxurile par a face parte din structura sa intelectuală, aşa că Iohannis nu se sfieşte să afirme că „avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare”. Adică: îi chemăm pe ruşi la masa dialogului, (ne) râdem (sic!) de ei, ne prefacem că ne pasă ce spun, dar facem un mişto grosolan – o altă expresie folosită de un fost personaj important al administraţiei Băsescu – de ei. Să înţeleagă că ne doare fix la 11 metri de ei şi că noi suntem tari că avem scutul de la Deveselu, suntem parteneri strategici, ne credem importanţi, ca un funcţionar într-o instituţie care nu îţi dă voie la şefu, deşi ăla nu dă nici doi bani pe el. Această măreţie se reflectă şi în atitudinea avută de Iohannis la dezbaterea cu tema „După 20 de ani: relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation, unde a declarat, citat de Hotnews: „Prezența trupelor americane în România, complementară prezenței înaintate a NATO pe Flancul Estic, este, pentru noi, cel mai puternic semnal de susținere și solidaritate din partea SUA. De aceea, salutăm decizia administrației Trump de a crește în mod substanţial finanțarea pentru Inițiativa Europeană de Reasigurare. Ea reprezintă o investiție foarte avantajoasă în apărarea noastră colectivă”, a mai spus Iohannis.”

ioha

i2

i3

i4

i5

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *