Cazul Rogozin ar trebui să alerteze comunitatea internaţională. Rusofobia românească aprinde fitilul în Balcani?

Georgiana Arsene

Problema traversării spaţiului aerian de către Dmitri Rogozin zilele trecute a iscat valuri de reacţii în România, alimentate cu ură viscerală de posturile de ştiri şi de media scrisă. Românii s-au simţit violaţi în demnitatea lor mioritică, de parcă prezenţa la bordul avionului a lui Dmitri Rogozin le-ar fi luat boii de la bicicletă.

Mi-a plâcut-şi mi-a tras atenţia un alt aspect al întregii poveşti care, de nu ar fi tragică, ar fi foarte nostimă. Chiar şi aşa, are un anume umor în tragismul său.

Un om care a ocupat acum ceva timp o funcţie cheie, declarat indezirabil în Rusia, a vorbit cu mult patos despre faptul că Rogozin nu are voie să circule în spaţiul UE.

Reacţiile româneşti pot fi găsite pe net. Eu doar mă întreb cât de inconştiente pot fi autorităţile noastre şi reprezentanţii Ministerului Afacerilor de Externe român, în frunte cu Meleşcanu. „Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată pentru a crea greutăţi între România şi Rusia”, adăugând că „faptul că domnul Rogozin a ţinut să fie într-o aeronavă civilă arată că a fost deliberată această acţiune”.

Ia să vedem, însă, ce precizări făcea Ministerul român de Externe în data de 23.12.2016 cu privire la traversarea spaţiului aerian al României de către Dmitri Rogozin:

„Regimul sancționator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei nu interzice survolul prin spațiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancțiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancțiuni ar fi contrară dreptului internațional public, în mod deosebit dispozițiilor Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944. Pe cale de consecință, în situația semnalată nu se aplică regimul de sancțiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursă civilă, regulată.”

Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, pe pagina sa de Facebook, a pus la dispoziţie şi un link,unde cei interesaţi pot vedea o schemă a traversării aeronavei civile ruse care făcea cursa regulată Moscova Chişinău, precum şi o captură de imagine. Este vorba despre imaginea de mai jos:

Fotografia postată de Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии.

Concluziile le puteţi trage singuri. Un lucru este cert: ducând o asemenea politică externă în relaţiile cu Rusia, România nu face decât să aprindă fitilul unui butoi cu pulbere în Balcani… mai ales prin susţinerea politicilor NATO, un organism care nu îşi mai are rostul de aproape un sfert de secol.

One thought on “Cazul Rogozin ar trebui să alerteze comunitatea internaţională. Rusofobia românească aprinde fitilul în Balcani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *