Ministru turc: „Nu avem speranţe privind exportul de roşii!”

Georgiana Arsene

Declaraţia aparţine ministrului economiei din Turcia, Nihat Zeybekci, citat de Agenţia Tass. El a declarat că, în cazul în care Moscova nu va schimba restricţiile impuse importului de roşii din Turcia, Ankara va fi nevoită să ia măsuri.

Ministrul turc a declarat că acest embargo le provoacă neplăceri, deoarece se confruntă cu o presiune serioasă din partea importatorilor locali. El a menţionat şi că disuţiile ce vor avea loc la Izmir, în perioada 17-19 august, sunt foarte importante pentru Turcia, însă, a adăugat acesta, „Nu avem speranţe privind exportul de roşii”.

Turcia a precizat că doreşte să aibă informaţii privind viitorul imediat al interzicerii roşiilor, dar şi despre restricţiile impuse altor legume, cărnii sau altor produse de nevoie zilnică.

Rusia a anulat restricţiile pe majoritatea importurilor agricole din Turcia, dar în cazul roşiilor, aceste restricţii s-au menţinut. Mai mult decât atât, sistemul de control fito sanitar al Rusiei, Rosselkhoznadzor, a păstrat restricţiile impuse importului de salate, lgume egiptene cuptivate în Turcia, dovleci şi ardei graşi. 

În decembrie 2015, după ce aviaţia turcă a doborât un avion rusesc de vânătoare, Moscova a extins embargoul pentru a include şi tomatele turceşti, pentru care Rusia era cea mai mare piaţă de export. În anul 2014, Rusia a interzis importul de alimente din Occident.

Sursa foto: TASS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *