Ordinul de zi. 4 septembrie 2017

Georgiana Arsene

Au trecut luni bune de când nu am mai realizat această rubrică. O reiau azi, cu speranţa că voi avea continuitate.

Adevărul, prin vocea lui Andrei Pleşu, vine să ia o scamă, desigur, invizibilă, de pe umerii Ambasadei americane la Bucureşti. Nu zic că nu are dreptate în ceea ce susţine în mare parte din articol-atunci când vorbeşte despre expertiza unora dintre miniştri, însă de aici şi până la a-i face o vină lui Dragnea pentru declaraţiile deloc favorabile americanilor e cale lungă. Sau nu.

Dumitru Chisăliţă, expert judiciar gaze, vorbeşte despre momentul în care România era una din primele ţări din lume care au exportat gaz. Articolul nu prea are final, pare mai degrabă o înşiruire de date istorice.

Acelaşi cotidian, citând un studiu întocmit de Politico, susţine că armata SUA din Europa nu poate face faţă numeric şi nici nu este echipată corespunzător pentru a putea ţine piept unei agresiuni militare a Rusiei. Se propagă tot mai inistent ideea unei confruntări militare cu Rusia.

Despre ameninţarea militară a Rusiei vorbeşte şi Andreea Romanovschi, cea care pare să aibă o normă la Adevărul pe această temă. Văzut, clasat, deplasat, articolul nu prezintă prea mare redibilitate având în vedere subiectele abordate de jurnalistă până acum.

Parteneriatul strategic SUA-NATO-UE şi alocarea de către ţara noastră a 2% din PIB pentru apărare, un alt subiect.

Cornel Nistorescu scrie, în Cotidianul, despre declaraţia făcută de Călin Popescu Tăriceanu împotriva amestecului ambasadei SUA la Bucureşti în problematica internă. Nistorescu este de părere că „Guvernul României nu răpunde în acelaşi stil. Adică să se proptească hotărât împotriva solicitărilor venite de la ambasadele ţărilor europene şi mai ales celei a SUA”.

O atitudine tranşantă faţă de implicarea ambasadorului american în problematica internă o are şi Ion Cristoiu. El cataloghează această atitudine drept una „nesimţită”.

Evenimentul Zilei sugerează că „testul cu armă nucleară de noaptea trecută al Coreii de Nord e o nouă provocare la adresa SUA şi a situaţiei internaţionale în Asia de sud-est.”. Situaţie care ar fi fost „amplificată şi sugerată direct” de către „Rusia lui Putin”. Previzibil.

Ioana Ene Dogiou nu se dezminte şi scrie pentru a-şi facea norma de articole în care „bate la rusi”. Ea extrapolează conflictul de la Odorhei şi vorbeşte, în final, despre intoleranţă, asociată de aceasta cu „rusificarea”. Un articol care nu merită atenţie…

Posibilă invazie rusească în Europa prezintă şi Realitatea.net.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *