„Satul dacic” condamnă copiii la eşec în viaţă?

Georgiana Arsene

Despre satul dacic dintr-o comună buzoiană se tot scrie în presă, se fac reportaje şi se prezintă modul de viaţă al puţinilor săi locuitori. Deocamdată, printre ei se află o tânără familie, cu un copilaş, o mamă tânără şi care nu a fost în viaţa ei la oraş.

Trăiesc fără curent electric, fără apă cuentă sau internet. Mama zice că nici nu le trebuie. Cât despre viitorul copilului, atunci când va fi de vărstă şcolară, va fi dus cu căruţa pănă la poalele dealului şi apoi lăsat să meargă pe jos.

Tot proiectul este demarat de un preot. Nu este un caz singular, cel în care preoţii îşi conving enoriaşii să renunţe la beneficiile lumii contemporane şi să se afunde în ignoranţă. Într-o profundă ignoranţă.

Mie, personal, fenomenul mi se pare periculos. Mai ales că nu ni se spune din ce bani trăiesc aceşti oameni şi ce se va întâmpla cu copiii lor. Serviciile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu iau atitudine în acest caz. Pentru nişte fantezii-fie ale iniţiatorilor proiectului, fie ale locuitorilor satului, în câţiva ani vom avea nişte oameni care nu vor putea să se adapteze la cerinţele lumii contemporane. Se creează un climat primitiv care va duce la îngroşarea numărului cetăţenilor făImage result for satul dacic buzaură viitor, eventual asistaţi social, care vor fi o excelentă masă de manevră electorală.

Copiii crescuţi fără condiţii minime de viaţă vor fi nişte neadaptaţi, care, aşa cum am spus deja, nu vor putea face faţă solicitărilor din ce în ce mai complexe ale economiei şi pieţei muncii. Satul dacic condamnă copiii la eşec şi poate chiar la deces. Nu am înţeles ce se întâmplă în cazul în care este nevoie de intervenţia unei ambulanţe în zonă. Cum va fi solicitată?

Nu e nimic „exotic” în a trăi într-o asemenea comunitate. Este periculos şi chiar suicidal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *