Presa românească e „mumă” cu americanii şi „ciumă” cu ruşii

Georgiana Arsene

Săptămâna aceasta, Excelenţa Sa, domnul Ambasador al Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, a întreprins o vizită de lucru la Suceava, prilej pentru români de a mai ataca o dată ţara de la răsărit. Fără a face prea multe comentarii, vreau doar să pun faţă în faţă două articole de presă ce ilustrează vizitele a doi ambasadori în judeţe ale României. În primul caz, vorbesc despre despre vizita diplomatului rus, iar în al doilea, de vizita celui american. Nu e cazul sa subliniez slugărnicia jurnaliştilor în cel de-al doilea material. Nu am văzut reacţii negative la vizita lui diplomatului SUA.

În schimb, în ceea ce priveşte vizita domnului Kuzmin, presa românească, reţelele de socializare şi, cred, chiar şi pensionarii din tramvaiul 16 au început să comenteze cu înflăcărare. CUM ALTFEL, DACĂ LA NOI E UN ADEVĂRAT FOCAR DE PROPAGANDĂ ANTI RUSEASCĂ? iar cei care se ocupă de această „misiune” sunt oameni aflaţi nu doar în poziţii cheie, ci şi simpli jurnalişti? Care ar trebui, teoretic, să fie imparţiali? Dar, vorba aia, „vrem egalitate, dar nu pentru căţei”!

În asemenea situaţie, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti s-a văzut nevoită să aducă lămuriri privind declarţiile Excelenţei Sale. Prezint comunicatul integral mai jos, în speranţa că propagandiştii nu au reuşit să spele chiar de tot creierele românilor şi trag nădejdea că ai mei cititori sunt, vorba Caţavencilor, „mai inteligenţi decât ai lor”.

Aceşti soldăţei ai războiului informaţional, aceşti artizani ai devierilor, au apăsat butonul pe care scrie „peregruzka” – supraîncărcare.

„COMENTARIUL URGENT AL AMBASADEI RUSIEI ÎN ROMÂNIA

În legătură cu solicitarea din partea redacției site-ului „Blocknot – Moldova“, precum și cu apariția pe o serie de resurse on-line a greșitei interpretări a discursului Ambasadorului Federației Ruse în România V.I.Kuzmin în cadrul conferinței „Dezvoltarea relațiilor antreprenoriale cu Federația Rusă“, pe 9 noiembrie în municipiul Suceava a.c. Ambasada consideră necesar de a expune cuvintele autentice rostite de diplomatul rus, deoarece greșită interpretare a acestora ar putea fi rezultatul unei traduceri nu tocmai precise în limba română, precum și a citării selective a unor fraze separate prin extragerea lor dintr-un context mai amplu.

În cadrul conferinței, ambasadorul a făcut punctual referire la o analiză a factorilor favorabili și nefavorabili pentru dezvoltarea cooperării comercial-economice cu România, la etapa actuală. Concomitent, desigur, o atenție deosebită a fost acordată analizei esenței și a consecințelor sancțiunilor ilegale introduse de UE și câteva alte țări împotriva Rusiei în legătură cu presupusa „anexare ilegală a Crimeei.“

În acest context, șeful misiunii diplomatice ruse, în mod detaliat, citând atât fapte, cât și referiri către normele de drept internațional relevante, a demonstrat că în Crimeea în martie 2014 a fost efectuat un referendum democratic, la care au participat peste 83% din populația peninsulei, din care peste 90% s-au pronunțat în favoarea intrării Crimeei în componența Federației Ruse în calitate de subiect al său. Astfel, notoriile sancțiuni ale UE, care împiedică dezvoltarea relațiilor economice ruso-române în domeniul a mai multor industrii nu doar sunt ilegale în ceea ce privește Carta ONU și contravin normelor OMC, dar ignoră, de asemenea, voința democratic exprimată a locuitorilor din Crimeea, precum și faptul apartenenței istorice a peninsulei la Rusia.

Exact în acest context, V.I.Kuzmin a exprimat presupunerea că toate aceste circumstanțe și argumente pot fi percepute în modul destul de adecvat în România, deoarece el a observat în mod repetat, în mass-media și blogosfera românească discuții despre „care poate fi bază pentru a efectua unirea Basarabiei cu România: pe baza rezultatelor unui referendum sau pe baza unui anumit drept istoric pentru acest teritoriu.”

În ceea ce privește perspectivele unirii României cu Moldova, precum și cu unele teritorii a altor țări vecine, despre care ambasadorulul i s-au pus întrebări persistente, V. I. Kuzmin a subliniat că, la un moment dat, și Rusia, și România au recunoscut independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, ce a fost îndeosebi remarcat în Tratatul de prietenie și cooperare între Federația Rusă și Republica Moldova din 19 noiembrie 2001. În orice caz, poporul Republicii Moldova are dreptul de a-și determina propriul destin în acea forma pe care o consideră de cuviință.

Din nefericire, incomplet, iar în unele cazuri, incorect, a fost reflectată o serie de alte declarații ale ambasadorului. Astfel, de exemplu, referitor la evenimentele din Georgia din august 2008, diplomatul a obiectat împotriva interpretării lor, ca a unei invazii a tancurilor rusești într-un stat suveran. El a subliniat că forțele armate ruse au efectuat o operațiune „de constrângere a Georgiei la pace după ce președintele de atunci a țării, care manifestează acum în centrul orașului Kiev, Mikhail Saakashvili a ordonat bombardearea cu sisteme de lansare multiplă de rachete a liniștitului oraș Țhinval…“

În legătură cu replicile din partea publicului cum că în prezent apar adesea cazuri de dezinformare și manipulare a opiniei publice, V.I.Kuzmin a constatat că această este greșeala deseori făcută tocmai de mass-media din România și rețelele sociale. Cea mai obișnuită metodă pe acest plan este de a inversa locurile cauzelor unui eveniment sau a unui fenomen și a consecințelor acestuia. De exemplu, reacția critică a părții ruse la orice provocare politică se transformă într-o ocazie pentru un nou val de atacuri asupra Rusiei, a politicii sale externe și a liderilor săi. O astfel de practică, potrivit estimării ambasadorului, otrăvește inevitabil atmosfera relațiilor bilaterale.Image result for valery kuzmin

Conținutul esențial al discursului la forumul de afaceri, atât a ambasadorului V.I.Kuzmin, cât și a consilierului economic al Ambasadei A.A.Lukin a fost dedicat posibilităților, chiar și în condițiile așa-numitelor sancțiuni împotriva Rusiei de a dezvolta „cooperarea pragmatică între țările noastre” reciproc avantajoasă. Ei au remarcat, în special, tendințele favorabile conturate în primele 10 luni din 2017 pentru creșterea cifrei de afaceri comerciale între cele două țări. În prezent, cu grad ridicat de certitudine se poate prognoza creșterea volumului comerțului reciproc la finele anului, până la aproximativ 4 miliarde dolari SUA, comparativ cu 3,2 miliarde de dolari SUA anul trecut.”

Despre cât de părtinitoare este presa de la Bucureşti puteţi citi aici.

Sursa foto: Hotnews

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *