Declararea diplomatului rus persona non-grata, eşec clar al diplomaţiei româneşti.

Diplomaţii români nu se dezmint şi continuă să acţioneze imitativ. Relaţiile dintre România şi Federaţie Rusă se deteriorează progresiv din pricina  lipsei de logică a diplomaţilor noştri în luarea deciziilor.

Georgiana Arsene

După ce, în urmă cu vreo câteva săptămâni, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, afirmase că va aborda relaţia cu Rusia dintr-o perspectivă duală, astăzi, pe fondul escaladării conflictului dintre Marea Britanie şi Rusia, România a notificat Ambasada Federaţiei Ruse de la Bucureşti.

„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă. (sublinierea îmi aparţine – Georgiana Arsene).

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României „, se arată în comunicatul MAE.

Am reprodus integral comunicatul diplomaţilor români. Nu există cuvinte care să descrie mârşăvia ascunsă în spatele limbajului de lemn, slugărnicia de care ţara noastră dă dovadă în faţa Regatului Unit al Marii Britanii, dar şi lipsa de logică. Ei expulzează un diplomat rus pe baza unor probabilităţi! Vedeţi mai sus, am subliniat acest lucru în comunicat.Fotografia postată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania.

După cum bine se ştie, Statele Unite au anunţat expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi, dintre care 12 sunt parte a Misiunii ONU. Motivul îl reprezintă otrăvirea fostului agent Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, cetăţean rus.

Săptămâna trecută, liderii statelor Uniunii Europene au convenit asupra unei declaraţii comune referitoare la incidentul de la Salisbury, în care îşi exprimă susţinerea faţă de aprecierile guvernului britanic despre o „implicare probabilă” a Federaţiei Ruse şi lipsa „altor explicaţii plauzibile”, informează Sputnik.

Mai multe ţări, printre care Franţa, Canada, Polonia, Ucraina, Republica Cehă, Lituania, Estonia, Danemarca, Italia, Spania, Olanda, Germania, Finlanda, România, Croaţia, Letonia şi Albania au decis să expulzeze diplomaţi ruşi.

Moscova a catalogat acest gest drept unul neprietenos şi provocator.

„Este de la sine înţeles că acest gest neprietenos al acestui grup de ţări nu va trece fără urmă şi vom reacţiona la aceasta”, a subliniat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, potrivit Ria Novosti.

Kremlinul a spus că Rusia va acţiona pe principiul reciprocităţii.

Iată cine trimite diplomaţi ruşi:

SUA – 48 de membri ai misiunii diplomatice şi 12 membri ai misiunii ONU

Franţa- 4 diplomaţi

Polonia – 4 diplomaţi

Ucraina – 13 diplomaţi

Estonia – ataşatul militar

Lituania – 3 diplomaţi, inclusiv doi ataşaţi militar

Danemarca – doi diplomaţi

Letonia – un diplomat şi un angajat al Aeroflot

Italia – doi diplomaţi

Olanda – doi diplomaţi

Germania – patru diplomaţi

Republica Cehă – trei diplomaţi

Canada – patru persoane din personalul Ambasadei şi al Consulatului

Finlanda – un diplomat

România – un diplomat

Croaţia – un diplomat

Suedia – un diplomat

Marea Britanie – 23 de diplomaţi au părăsit ţara săptămâna trecută

Albania – doi diplomaţi

Spania – doi diplomaţi

Sunt, spre surprinderea românilor, şi ţări membre UE care au nu expulzat diplomaţi ruşi! Ţări cu coloană vertebrală, care au înţeles absurdul situaţiei şi nu s-au implicat în murdarul joc coordonat de la Londra, de provocare a Rusiei şi de batjocorire a sa!

Cine NU a expulzat diplomaţi ruşi:

Slovacia

Slovenia

Portugalia

Malta

Luxemburg

Cipru

Irlanda

Grecia

Ungaria

Bulgaria

Belgia

Austria

Pentru cei care vor să treacă prin filtrul gândirii întreg cazul Skripal, o pot face aici. Pentru alte detalii, există Yandex.

Menţionaz că nu este pentru prima dată când MAE se repede ca fata mare la măritiş şi lansează declaraţii care nu fac decât să demonstreze eşecul diplomaţiei româneşti, cândva strălucită, astăzi, o umilă unealtă în mâinile statelor occidentale care îşi reglează conturile cu o Rusie tot mai puternică.

Reamintesc doar cazul şcolilor româneşti din Ucraina, presupus a fi incendiate de ruşi, când MAE, fără să se documenteze, a condamnat ferm orice acţiune împotriva unor şcoli cu predare în limba română.

Sursa foto: Facebook

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Declararea diplomatului rus persona non-grata, eşec clar al diplomaţiei româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *