Americanii încep deja să arate motivul infuziei de capital în media românească

Ziare.com, portavocea rusofobiei româneşti, alături de Digi 24 sau România Liberă, publică un interviu cu Corina Rebegea, nimeni alta decât directorul Iniţiativei SUA-România a CEPA – Center for European Policy Analysis. Discursul său frizează absurdul şi grotescul, acuzând Kremlinul de corupere şi dezinformare prin terţe părţi implicate.

Georgiana Arsene

La scurt timp după ce postul Realitatea Tv anunţa, cu surle şi trâmbiţe, că americanii vor investi 50 de milioane de dolari în media din România, deja se pun bazele dezinformării şi războiului hibrid practicat de aceştia, care îşi trimit la înaintare portavocile să arunce în spaţiul virtual germenii manipulării împotriva Rusiei.Image result for money money war

Un asemenea individ este Corina Rebegea, cunoscută publicului larg prin analizele sale în care înfierează Rusia şi pe toţi cei care, în opinia sa, manipulează pentru statul condus de Vladimir Putin. Nu poate accepta ideea că, pur şi simplu, manipularea occidentală nu prinde la toţi şi că unii chiar gândim cu creierul din dotare, iar afirmaţiile fără fundament şi rău intenţionate din spaţiul public referitoare la agresivitatea Rusiei sunt pur şi simplu un atentat la inteligenţa noastră. Pentru că, da, suntem mulţi care nu lăsăm ca „visul american” să ne netezească mintea.

Rebegea spune, în interviul pentru Ziare.com, că suntem într-un război care înseamnă „coruperea spaţiului informaţional, de media, dar şi reţelele sociale precum Facebook” şi că „toate aceste zone au devenit corupte şi coruptibile de către forţe şi actori statali, în primul rând Kremlinul, dar nu numai”.

Nici chinezii nu au scăpat de ochiul vigilent al analistei Rebegea, numai că aceştia, în opinia sa, deşi au cel mai mare buget dedicat activităţilor din social media, „intenţia e mai mult de soft power, de prezentare a Chinei, naraţiuni pozitive care trebuie infiltrate”.

Delirul merge mai departe, aceasta vorbind despre un „ecosistem al dezinformării”, din care face parte inclusiv postul de televiziune Russia Today.

Să ne gândim puţin: la nivel mondial, Rusia este acuzată că manipulează folosind câteva instrumente media, care încap a fi numărate pe degetele de la o mână. În tot acest timp, propaganda occidentală are la dispoziţie posturi tv şi de radio din SUA, Marea Britanie, Europa, alături de multe site-uri de aşa zis ştiri, de postări ale analiştilor euroatlantişti etc.

Şi atunci, cine manipulează? Cât de mare este gradul de rea voinţă al celor care spun că sunt luptători pentru democraţie şi drepturi ale omului?

„Aceste site-uri sunt conspiraţioniste, distorsionează evenimentele, apar tot felul de enormităţi, de la faptul că regina Angliei e reptiliană până la faptul că Putin e cel mai grozav lider şi ne va apăra de americanii neocolonialişti invadatori şi asupritori”, spune Rebegea.

Perfect. Să vedem acum un exemplu de site-uri conspiraţioniste care distorsionează evenimentele, apărând în spaţiul public tot felul de enormităţi.

Să luăm ca punct de pornire cazul Skripal. Şi întreaga manipulare făcută de Marea Britanie, care a refuzat să pună la dispoziţia Rusiei explicaţii amănunţite cu privire la ceea ce se petrece. Acestea au fost solicitate imediat ce s-a aflat de întâmplarea lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

În ciuda acestui fapt, în data de 12 martie, Marea Britanie a acuzat Rusia de tentativa de omor a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia pe teritoriul britanic.

Mai mult, din partea Marii Britanii au venit şi acuzaţii privind pretinsa neîndeplinire de către Rusia a obligaţiilor sale conform Convenţiei privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirea armelor chimice şi distrugerea acestora din 1993.

Este de neînţeles motivul pentru care britanicii au început să evoce această poziţie care nu este confirmată în cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Marea Britanie nu a pus la dispoziŢia oficialităţilor ruse datele pe care le posedă ca să se investigheze situaţia şi nici nu a dorit să se realizeze consultări bilaterale pe scară largă, în conformitate cu articolul IX, alineatul 2 din CWC.

Urmarea o ştiţi cu toţii: scandalul internaţional şi expulzarea diplomaţilor ruşi, o josnică solidaritate cu Regatul Unit care nu a prezentat nici o dovadă palpabilă a amestecului rusesc în otrăvirea celor doi.

Nu mai intru în detalii. Vă prezint acum felul în care presa românească a ilustrat situaţia, că se decideţi unde se află manipularea şi dezinformarea.

„Înainte să părăsească Uniunea, Theresa May o salvează, apărând-o de Rusia”, titra Ziare.com. De aici aflăm că premierul britanic „a făcut imposibilul: în mai puţin de trei săptămâni de la atacul chimic de la Salisbury a reuşit formarea unei coaliţii occidentale împotriva lui Vladimir Putin, numid Rusia „inamic strategic al Europei”.

Digi 24 punea „la zid”, citând The Guardian, ţările membre ale Uniunii Europene care nu se solidarizaseră cu Marea Britanie şi deciseseră să nu expulzeze diplomaţi ruşi, ca urmare a scandalului Skripal.

Antena 3 susţinea că Rusia ameninţă România, după decizia de expulzare a unui diplomat rus. Se inducea, astfel, din nou, ideea unei Rusii agresor, revanşardă. Din dorinţa de senzaţional, jurnaliştii A3 nu şi-au dat seama căt de mult rău fac cu această abordare a subiectului.

România Tv derapează şi mai rău. „Putin se răzbună după expulzarea diplomaţilor ruşi. Kremlinul expulzează 150 de diplomaţi, între care 60 sunt americani”.

Manipularea s-a făcut şi prin prezentarea opiniilor unor oficiali britanici sau analişti străini care au prezentat, fără să le ceară nimeni dovezi pentru afirmaţiile lor, scenarii tot mai alarmiste.

Un exemplu îl oferă Pagina de Rusia, care ar trebui să se cheme, în fapt, Pagina anti Rusia. Aceasta, citându-l pe Gavin Williamson, ministrul britanic al apărării, susţine că Rusia „pregăteşte lovituri în cele mai vulnerabile locuri ale regatului”.

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, a declarat, la Radio România Actualităţi, cu referire la otrăvirea celor doi Skripal, că „nimeni nu împiedică Moscova să vină şi să clarifice toate aceste aspect – până acum, nu prea a încercat să o facă”. Ori, Rusia a cerut date de la Londra şi, mai mult, a dorit să colaboreze în rezolvarea cazului! S-a lovit de opacitatea britanică!

Acestea sunt doar câteva exemple. Vă asigur că, pe subiectul Rusia, în România, sunt sute de articole, mii care manipulează grosolan, care vorbesc dintr-o singură perspectivă, care eludează, uneori, logica…

Rebegea induce ideea că tot ce înseamnă Rusia echivalează cu minciuna. Extrem, extrem de grav!

Se trece la o fază a războiului hibrid care induce tensiuni uriaşe în rândul populaţiei, astfel încât „cine nu e pro occidental” nu merită să fie băgat în seamă, nu este credibil.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât investiţiile media americane în România vOr spori aceste provocări. Cui îi foloseşte escaladarea unii conflict creat artificial şi de ce se vrea reducerea la tăcere absolută a celor care iubesc Rusia? Şi a ruşilor, în general?

Ce ni se pregăteşte?

„Eu ştiu ce va urma, dar degeaba vă spun”, a spus generalul Ion Talpeş, în interviul acordat Sputnik, vorbind despre EŞECUL EVIDENT AL UNEI GLOBALIZĂRI SUB CONDUCERE UNICĂ AMERICANĂ.

Iar Putin a fost, este şi va rămâne cel mai grozav lider, este singurul care ţine piept cu putere şi demnitate unui Occident întreg, dornic de război!

Sursa foto: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *