E.S. Valery Kuzmin: „Nimeni nu este uitat şi nimic nu este uitat”.

Redau mai jos, integral, comunicatul Ambasadei Rusiei la Bucureşti aşa cum apare acesta pe pagina de Facebook. Românii nu ştiu să îşi cinstească eroii, dar asta nu înseamnă că nu putem învăţa. Citiţi şi luaţi totul ca pe nişte lecţii de istorie despre care nu vorbeşte nimeni.

„Despre evenimentele la Luduș dedicate celei de-a 73-a Aniversări a Marei Victorii

Pe data de 11 mai la memorialul militar din Luduș, în prezența domnului V.Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse în România, domnului A.Grinkevich, Ambasadorul Belarusei, și a domnului D.Batrashev, Ambasadorul Kazahstanului, a avut loc o ceremonie comemorativă în cinstea eroilor Armatei Sovietice, care și-au dat viață pentru eliberarea Europei de fascism.
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au ținut o slujbă de pomenire. Primarul Ludușului Cristian Moldovan, în discursul său, a menționat, în mod special, că nu există războaie bune sau rele, acestea toate sunt absurde, nedrepte şi inumane. Durerea, erorile, suferinţele trebuie depăşite, dar nu trebuie uitate.
În discursul său față de participanții ceremoniei comemorative, Ambasadorul Federației Ruse în România Valery Kuzmin a subliniat contribuția decisivă la victorie, adusă de popoarele Uniunii Sovietice, printre care au fost rușii și belarușii, kazahii și azerii, ucrainenii, turkmenii, tătarii, uzbecii – reprezentanți ai celor peste o sută de naționalități. El a menționat cu satisfacție că la etapa finală a războiului ostașii sovietici și români au luptat cot la cot împotriva unui inamic comun, și a apreciat foarte pozitiv cooperarea cu partea română, în special cu Oficiului Național pentru cultul eroilor de pe lângă Ministerului Apărării Naționale al României, în nobila cauză de a stabili numele ale soldaților necunoscuți, și a reconstrucției memorialilor militare pe pământul românesc.
Sacrificiul de sine în masă și eroismul soldaților din timpul celui de al Doilea Război Mondial ne dictează o datoria sacră de a realiza, în mod consecvent, consolidarea păcii și securității internaționale. Rusia, Belarus și Kazahstan se află în prim plan în acest sens. Ambasadorul și-a încheiat discursul prin cuvintele „Nimeni nu este uitat și nimic nu este uitat”.
Coroanele de flori la piedestalul monumentului au fost depuse în numele Ambasadelor Federației Ruse, Belarusei, Azerbaidjanului, Kazahstanului, precum și a primăriei orașului Luduș, a Consiliului județean Mureș și a reprezentanților Forțelor Armate Române. Fotografia postată de Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии.
La Primăria orașului Luduș au avut loc discuții prietenești între Ambasadorii celor trei țărimembre ale Uniunii Economice Eurasiatice (Belarus, Kazahstan și Rusia) și administrația orașului. La acest eveniment a participat și vicepreședintele Consiliului județean Mureș Ovidiu Dancu. Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la oportunitățile pentru stabilirea legăturilor reciproc avantajoase în domeniul comerțului, turismului, educației între statele-membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și România, în special, pentru județul Mureș și orașul Luduș.
La finalul reuniunii Ambasadorul Rusiei i-a înmânat Primarului din Luduș suveniruri cu mascota celei de-a 21-a ediții a Campionatului Mondial de Fotbal FIFA, deschiderea căruia va avea loc în Rusia, pe 14 iunie 2018.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *