Imnurile Rusiei şi României s-au intonat la memorialul militar „Herăstrău” din Bucureşti

O nouă lecţie de istorie, tot de pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti, care este şi sursă a fotografiei. Pentru cei care au ochi de văzut şi sufletul deschis.

„Despre evenimentele dedicate celei de-a 73-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei în România

Pe 8 mai 2018, la memorialul militar „Herăstrau“ din București a avut loc ceremonia depunerii coroanelor de flori cu ocazia a celei de-a 73-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945.
La ceremonia solemnă de la Monumentul Soldatului Sovietic au participat delegația Consiliului Municipal al veteranilor din Moscova și reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România. Fotografia postată de Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии.
Coroanele de flori la piedestalul monumentului au fost depuse de reprezentanții Parlamentului român, Ministerului Apărării Naționale a României și al Oficiului Național pentru cultul eroilor de pe lângă Parlamentul României, a Primăriei generale București, Comunității evreiești, a mai multor ONG-uri care activează în sfera dezvoltării cooperării româno-ruse atât din domeniul economiei și a comerțului cât și în cel cultural-umanitar, precum și de conducerea atât a Comunității rușilor lipoveni din România și cât şi a organizaţiilor compatrioților ruși din România.
Un omagiu memoriei eroilor, care au eliberat Europa, l-au adus șefii și personalul misiunilor diplomatice al Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului și a Turkmenistanului, precum și a Vietnamului, Venezuelei, Indiei, Republicii Populare Chineze, Turciei și Cehiei.
La ceremonie au participat șefii și personalul Reprezentanței Ministerului apărării din Rusia la București pentru organizarea și efectuarea de activitate comemorativă de cinstire a eroilor în străinătate, a Centrului Rus de știință și cultură din București, profesori și elevi ai școlii de pe lângă Ambasada rusă. Coroanele de flori la monumentul au fost depuse și de reprezentanții companiilor ruși, care activează pe piața română.
Au fost intonate Imnurile naționale ale Rusiei și României. În discursul său scurt de întâmpinare către participanții ceremoniei memoriale Ambasadorul Federației Ruse în România Valery Kuzmin a subliniat contribuția decisivă a ostașilor Armatei Roșii pentru victoria idealurilor vieții și a umanismului asupra ideologiei rasiste și pline de ura fața de umanitate, asupra forțele coaliției statelor naziste și fasciste totalitare conduse de Germania hitleristă. Totodată, el a reamintit că întocmai datorită acestei victoriei a putut să aibe loc evoluţia liberă a Europei moderne. Fiind urmașul și continuatorul faptelor celor care au înfăptuit victoria asupra nazismului, Federația Rusă și astăzi propune un program constructiv de dezvoltare a sistemului unitar de securitate pe continentul nostru european. Valery Kuzmin a subliniat că aducând omagiul memoriei eroilor nu putem să nu menţionăm și faptul că în etapă finală a acestui război, România și Uniunea Sovietică, ostaşii români și ostaşii sovietici, au luptat cot la cot pentru a distruge complet balaurul fascist în vizuina sa.
La memorial a avut loc o slujbă religioasă de pomenire după ritul ortodox cu participarea preoților Bisericilor Ortodoxe Ruse, Bulgare și Române și a Bisericii Apostolice Armene.
Cu ocazia Zilei Victoriei la Ambasadă a avut loc o recepție, celor prezenţi li sa adresat Ambasadorul Rusiei în România V.Kuzmin, subliniind că datoria faţă de memoria eroilor, care şi-au jertfit toate forțele lor și chiar viața pentru Victorie, faţă de milioanele celor exterminaţi prin genocid în rândul civililor în anii celui deal Doilea război mondial, ne obligă să facem tot posibilul ca nazismul să nu renască, şi să activăm în mod constant pentru a consolida pacea și securitatea internațională, care recent devin expuse unor riscuri serioase.
În scurtul său discurs, veteranul celui de-al Doilea război mondial, sergent al Unităţilor de Gardă, artilerist L.Katsevici a relatat din participarea sa în luptele pentru eliberarea României în 1944, despre sentimentele de respect reciproc și de frăție de arme, care s-au născut în bătălii împotriva Germaniei naziste și a satelițilori săi între ostaşii Armatelor Sovietică şi cea Română.
Membrul delegației veteranilor ruși V.Dâmkov, care în componenţa Diviziei Svirskaya 100 de Gardă aeropurtată a Armatei sovietice, pe 10 mai 1945 s-a întâlnit cu soldații americani pe teritoriul Cehoslovaciei, într-o conversație cu Ambasadorul SUA, H.Klemm, care a participat la recepție, a spus că ruşii şi americanii atunci au împărtăşit marea bucurie a Marii Victorii și salutau cu entuziasm venirea păcii. El, totodată, s-a pronunţat în numele veteranilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei pentru îmbunătățirea relațiilor actuale dintre Rusia și Statele Unite ale Americii.
În cursul recepției la Ambasada a avut loc o discuție aprofundată între delegația Consiliului Municipal al veteranilor din Moscova și reprezentanţii Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, în timpul căreia a răsunat amintiri despre bătălii și efortul din prima linie, despre Marea Victorie și importanța menținerii păcii pe Pământ.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *