De ce nu se poate realiza unirea României cu Republica Moldova şi de ce asemănarea cu Germania e o aberaţie

Candidatul unioniştilor la funcţia de primar al Chişinăului demonstrează ori că are consultanţi pe care mai bine i-ar da afară, ori că manipulează grosolan, mizând pe lipsa de informare a oamenilor.

Georgiana Arsene

Ascultam, vineri seară, ce spune, într-un Live pe Facebook, candidatul Constantin Codreanu la primăria municipiului Chişinău. Deşi am sesizat de atunci câteva neconcordanţe grave cu realitatea nu am scris nimic, pentru că nu am vrut să se interpreteze că îi fac anticampanie sau că mă interferez, sub o formă sau alta, în procesul electoral din Republica Moldova.

Aşa că am aşteptat să treacă timpul şi ziua alegerilor şi, indiferent de rezultat, să prezint, cu argumente, ce anume nu este conform cu realitatea.

Codreanu este un unionist. Mai exact, militează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Frumos şi emoţionant, numai că totul se opreşte aici. De ce spun asta? Pentru că, în practică, nu se poate face unirea. Nu s-a realizat în 90, nu se poate face nici acum. Nici atunci nu am fost, nici acum nu suntem pregătiţi pentru un asemenea efort.

Îmi amintesc de o discuie pe care am avut-o cu generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe, tocmai pe această temă. Şi am pornit chiar de la declaraţia fostului cancelar german, Helmut Kohl, ce a spus, la un an de la căderea zidului Berlinului, că reunificarea celor două Germanii „aparţine generaţiilor viitoare”. Aceasta chiar în condiţiile în care Kohl este considerat principalul arhitect al reunificării Germaniei.

În live-ul său, Codreanu a spus că trebuie să se întâmple cu cele 2 Românii ceea ce s-a întâmplat cu cele două Germanii.

Ei bine, lucrurile nu stau deloc aşa. Iată de ce: la ultimul congres al PCUS din 1987, Mihail Gorbaciov a impus o hotărâre. Este vorba despre dreptul popoarelor, statelor la autodeterminare. Este vorba despre statele federative. Acesta a fost punctul negociat între Gorbaciov şi Occident. Şi el a fost pus în aplicare.

A te angaja, în 1991, 1992 să forţezi unirea cu Republica Moldova era o aberaţie, mai ales că nici unul din state nu era pregătit pentru un asemenea pas. Situaţia nu s-a schimbat nici acum.

Revin iar la declaraţiile lui H. Kohl, din toamna lui 1990 şi îi rog pe toţi cei care citesc aceste rânduri să fie atenţi la un amănunt: pentru reunificarea celor două Germanii erau pregătite nu mai puţin de 200 de MILIARDE de mărci. Banii urmau să fie folosiţi pentru susţinerea economică a Estului. Adică a RDG, Republica Democrată Germană.

Ori, noi ce aveam? Sau ce avem acum?

„Noi eram „păduchii”, să-mi fie cu iertare, şi voiam să facem asta fără compensaţii”, a spus generalul Talpeş, care a adăugat că se punea problema atunci, ca şi acum, ce juca şi ce dorea fiecare.

Deci da, visul unionist, cu poduri de flori, cu declaraţii sforăitoare, cu invocarea divinităţii pentru ajutor… are, într-adevăr, puternice conotaţii emoţionale. Dumnezeu, însă, îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă. În cazul de faţă, Dumnezeu nu are ce să dea şi nici noi ce să băgăm în traistă. Cu alte cuvinte, unirea e un deziderat pe care nici noi, nici Republica Moldova nu ni-l putem permite… Fotografia postată de Constantin Codreanu.

Iar o campanie electorală făcută pe baza vinderii unor iluzii este păguboasă şi este apanajul unor politicieni imaturi, aflaţi fie în afara realităţii, fie implicaţi în nişte jocuri care nouă ne scapă şi al căror pioni ar vrea să fim…

Să faci campanie electorală pe idei care, poate, ar fi prins în 1990 este trist, contraproductiv, aberant şi ridicol.

Sursa foto: Facebook.

2 thoughts on “De ce nu se poate realiza unirea României cu Republica Moldova şi de ce asemănarea cu Germania e o aberaţie

  1. Cel puțin două argumente solide lipsesc luării dvs de atitudine. 1. Pactul Molotov – Ribbentrop a fost denunțat de țările semnatare, Germania și Rusia. A urmat reunificarea Germaniei, „independența” Țărilor Baltice și a Republicii Moldova. Balticele au aderat la UE, iar Moldova „se mai gândește”…Singurul stat care ține încă în viață defunctul pact, nerevenind automat la situația anterioară este România!!! 2. Bă-secu continuă să-i trateze pe toți românii c pe niște idioți. Susține transportul gazului din Marea Neagră către Ungaria prin gazoductul BRUA , ce va fi gata în 2019, lasă Moldova legată la conducta Rusiei și le propovăduiește românilor unirea! Ce ticălos!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *