Bazarul de carte de la Humanitas Kretzulescu, Vladimir Putin şi Pierre Drieu la Rochelle – impresii, cu alte cuvinte.

Bazarul de carte este în desfăşurare pe terasa librăriei şi se va închide la ora 21.00 – nu aveţi aşteptări prea mari.

Georgiana Arsene.

Mi-a intrat pe Facebook zilele trecute un eveniment – Bazar de carte la librăria Humanitas Kretzulescu – preţuri începând cu 3 lei la sute de cărţi.

Cred că am ajuns eu cam târziu, în jur de ora 13, că nu am văzut acele sute de cărţi. Erau destule, dar în nici un caz „sute”. Preţurile, aşa cum se anunţase.

Oferta de carte mi s-a părut slabă – multe cărţi de dezvoltare personală, beletristică, ficţiune, cărţi în limba engleză. Pentru copii, doar ceva în engleză şi un album cu autocolante, putând învăţa mai multe despre pictori renumiţi.

De la bazar mi-am cumpărat o singură carte – la preţul de zece lei, care se încadrează în sfera preocupărilor mele. Mi-a mai luat una din librărie, vă spun imediat ce şi cum.

Să revin la prima. Se numeşte „Jurnal 1939-1945” şi este al lui Pierre Drieu la Rochelle. Mărturisesc că numele îmi era foarte vag cunoscut, mai mult din auzite, aşa că posibilitatea citirii unui jurnal mi s-a părut extrem de bună.

Pierre Drieu la Rochelle este un scriitor francez care, aşa cum notează în Prefaţa volumului Şerban Papacostea, „în căutarea unei soluţii la problemele Franţei şi ale continentului, a făcut o opţiune nefastă, la începutul unui drum încheiat cu falimentul moral şi curmarea prematură a vieţii sale”.

Papacostea mai adaugă că, în tinereţea sa, autorul „Jurnalului” a fost un naţionalist francez care îmbrăţişează, în perioada interbelică, tezele dreptei. 

„Itinerarului literar, ideologic şi politic al autorului, de la naţionalism la colaboraţionism i-a pus capăt actul sinuciderii, în 1945, când Drieu nu mai avea de ales decât între procesul public, cu condamnare probabil capitală şi autoanihilare”, mai precizează Papacostea.

În Introducerea care urmează Prefeţei -veţi afla detalii mai mult decât picante despre scriitorul francez, despre geloziile lui, despre amantele bogate avute, despre trăirile şi despre permanenta luptă interioară care se dădea înăuntrul său.

Ce nu spune, însă, este legat de sursele de venit din timpul ocupaţiei, care, potrivit autorului Prefeţei, neîndoielnic, veneau din actul de colaborare, directă sau indirectă, cu ocupantul străin.

Pe mine m-a captivat, am reuşit să citesc deja câteva zeci de pagini. După care am citit şi din cea de-a doua carte cumpărată – ce să fac, ambele sunt extrem de interesante, nu mă pot decide să citesc doar una.

Este vorba despre o carte a lui Angus Roxburgh, „Vladimir Putin. Un ţar în căutarea unui nou imperiu”. M-am bucurat să mai găsesc şi ceva despre idolul meu la Humanitas. Pe aceasta am cumpărat-o din librărie, nu de la bazar.

Introducerea aparţine autorului care ne prezintă informaţia într-un stil direct şi concis.

Iar primul paragraf se referă chiar la preşedintele Federaţiei Ruse, despre care autorul spune că „atunci când dai mâna cu Vladimir Putin aproape că nici nu bagi de seamă dacă strângerea este fermă sau lejeră” şi continuă să explice această afirmaţie paradoxală.

„Ceea ce te tulbură este privirea lui. Îşi apleacă capul, îndreptându-şi privirea în sus, către tine, şi te fixează câteva minute bune ca şi cum ar încerca să reţină fiecare detaliu sau poate doar să îţi potrivească chipul cu vreo fotografie memorată înainte. Este o privire aspră, pătrunzătoare, care te subjugă cu totul”, a scris autorul, la pagina 7. 

Roxburgh spune că ideea de a scrie această carte a pornit, în parte, de la munca desfăşurată în calitate de consultant şef pentru un documentar BBC în patru părţi intitulat „Putin, Rusia şi Occidentul” şi realizat de compania de producţie Brook Lapping.

În realizarea filmului, spune că s-a folosit de experienţa personală rezultată în urma celor trei ani în care a fost consilier pe lângă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov.

Scuzaţi calitatea – sau, mai bine zis, lipsa de calitate a pozelor.

Revin cu recenzii cand termin de citit cărţile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *