Jaful OMV în România, în cifre. Lavrincic: „Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis, dumneavoastră cu ce vă ocupaţi?”

Cunoscutul om de afaceri Gabriel Antoniu Lavrincic, „românul cu suflet rusesc”, aşa cum îl numesc partenerii ruşi, susţine că, dacă România doreşte o relansare economică, atunci trebuie să ţină cont şi de piaţa rusă.

Mai jos voi prezenta integral materialul său, extrem de important pentru a înţelege realităţile economice ale prezentului.

România – Rusia – OMV PETROM – GAZPROM

La încheierea mandatelor sale de cancelar federal, Gerhard Schröder a devenit angajatul Gazprom. La ultimul summit NATO, Trump a criticat dependența energetică a Germaniei față de Rusia. Germania primeste între 60 și 70% energie din Rusia prin conducta Nord Stream 2, o afacere de 11 miliarde de dolari pusă la cale de fostul cancelar german “cumpărat” de Gazprom (Gerhard Schroeder). Președintele american a denunțat faptul că Germania este controlată astfel de Rusia și că Merkel nu mișcă niciun deget să investească în NATO, preferând să importe securitate de la americani pe banii americanilor. Pe lângă asta, OMV-ul are în spate mulţi bani rusești. 

Câmpul petrolier de la Suplacu de Barcău (jud. Bihor) concensionat pe 99 ani de către OMV trebuia să intre încă din anul 2010 în exploatarea Gazprom. Din cauza tensiunilor politice s-a tergiversat semnarea contractului, însă ruşii sunt interesaţi în continuare să preia în administraţie/ exploatare sub tutela OMV câmpul petrolier de la Suplacu de Barcău. OMV confirmă că mai devreme decât mai târziu Gazprom trebuie să înceapă operaţiunile de exploatare a zăcămintelor petroliere de la Suplacu de Barcău pe motiv că ruşii deţin tehnologie şi logistică mult mai avansată pentru forare şi extracţie de la mari adâncimi.
În 2004, România a cedat 51% din cea mai valoroasă companie a statului către grupul austriac OMV. Austriecii au plătit pe pachetul majoritar de acţiuni 668 milioane euro. Şi atunci, şi azi, valoarea Petrom depăşeşte 15 miliarde euro. În contul celor 600 milioane euro, OMV a preluat 306 zăcăminte petrolifere, 1.450 puţuri active de gaze, 13.856 puţuri active de titei, 690 de benzinării în toată ţara, 15.000 km de conducte de transport ţiţei şi gaze, 145 de depozite petroliere şi o concesiune pe 99 de ani a câmpului petrolier de la Suplacu de Barcău. În 2005, în primul an de la privatizare, OMV Petrom a raportat 700 milioane euro profit. Cu alte cuvinte, încă din primul an austriecii şi-au scos banii. În zece ani, profitul declarat de către OMV a fost de 7 miliarde euro, de 11 ori mai mult decât a plătit pe pachetul de 51%. În realitate, profitul OMV Petrom, în perioada 2004 – 2017, a fost de peste 15 miliarde euro, doar că jumătate a fost externalizat înainte de a fi declarat şi impozitat în România.
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cere ca ţara sa să sprijine proiectul Nord Stream 2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania. Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Angela Merkel aprofundează relaţiile reciproc avantajoase dintre Germania (Austria) şi Rusia. Totul este simplu şi natural: dacă noi românii dorim o relansare economică românească de succes trebuie neapărat să ţinem cont şi de PIAŢA RUSĂ. 
Reluarea şi dezvoltarea exporturilor româneşti către Rusia pot genera o adevarată şi reală expansiune economică românească pe plan extern care ar duce la dezvoltarea producţiei interne, creştere economică reală şi la crearea de noi locuri de muncă stabile pentru români. Cunosc foarte bine Rusia şi sunt zilnic în contact cu piaţa rusă, respectiv ex-URSS, fac afaceri cu ruşii de 26 de ani, deci vorbesc din PRACTICĂ şi nu teorii scrise pe garduri de aşa zişii analişti…. În acelaşi timp putem fi prieteni cu americanii şi să facem afaceri cu ruşii pentru care produsele „Made in Romania” (încă) reprezintă o carte de vizită serioasă care garantează calitatea. În pofida politicii gălăgioase şi a aşa ziselor sancţiuni toate ţările UE şi SUA fac afacerii profitabile cu ruşii. Ca sa iasă din impas, România are nevoie de exporturi ca de oxigen!!!! Gabriel Antoniu Lavrincic_director comercial SIMEX SA
Sunt un bun cunoscător al realităţilor economice, sociale şi politice din Rusia, Ucraina, Kazahstan, Turkmenistan Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Belarus, respectiv tot spaţiul ex-sovietic, unde deţin un portofoliu larg de relaţii şi un capital enorm de simpatie, pe care le cultiv în interesul economic şi naţional al României. Nu întâmplător ruşii mă numesc „românul cu suflet rusesc”. Datorită relaţiilor pe care le deţin şi le cultiv cu intensitate pot să organizez/să obţin întâlniri aproape la orice nivel atât în Federaţia Rusă, cât şi în republicile ex-URSS.
Piaţa rusă este o alternativă de aur pentru România, în Rusia şi spatiul ex-sovietic sintagma “mărfuri românesti” („mobilă românească”, “încălţăminte românească”, “textile româneşti”, ”vinuri româneşti”, “medicamente româneşti” “produse alimentare/ legume/ fructe româneşti”, “mecanică şi utilaje româneşti” etc.) este încă foarte cunoscută şi apreciată la fel de bine ca sintagma “parfumuri franţuzeşti” sau “blugi americani”. Nicăieri pe faţa pământului PRODUSELE/ MĂRFURILE ROMÂNEŞTI nu sunt atât de apreciate, dorite şi asociate întodeauna cu calitate aşa cum sunt în Rusia şi în fostele republici sovietice! Aici este loc pentru toţi producătorii din România.
În calitate de cetăţean român şi director comercial care aduce zilnic bani grei în România prin exporturi am o întrebare către Preşedintele României: „Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis, dumneavoastră cu ce vă ocupaţi?”
Gabriel Antoniu Lavrincic este director comercial al SC Simex SA şi despre care puteţi citi aici, aici, aici şi aici.
Sursa foto: Arhivă personală Gabriel Antoniu Lavrincic

One thought on “Jaful OMV în România, în cifre. Lavrincic: „Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis, dumneavoastră cu ce vă ocupaţi?”

  1. Eu m-am intrebat mereu ce fac ambasadele romanesti pentru tara noastra. Am gasit pe net acum ceva vreme in urma un ghid pentru oamenii de afaceri romani editat in romaneste de ambasada Turciei. Mi s-a parut grozava initiativa. Este esential sa te duci pe un teren cunoscut intr-o tara straina fie ca turist, fie ca om de afaceri. Informatia inseamna putere…pentru altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *