Directorul Departamentului European IV din MAE Rusia: „Relaţiile ruso-române în situaţia existentă în prezent – de o calitate foarte negativă”

Boţan-Harcenko Alexandr Arkadyevich susţine că această situaţie este extrem de regretabilă, cu atât mai mult cu cât România este o ţară vecină.

Georgiana Arsene.

În data de 16 martie 2018, la Moscova, a fost organizată conferinţa „Vecinătate şi bună vecinătate în relaţiile internaţionale. O privire specială asupra relaţiilor româno-ruse” de către Fundaţia pentru Diplomaţie Publică „Alexander Gorchakov” şi Fundaţia Europeană „Nicolae Titulescu”.

Cu acest prilej, Boţan – Harcenko Alexandr Arkadyevich, directorul Departamentului European IV din MAE al Rusiei, care, potrivit propriilor declaraţii, o parte importantă a activităţii sale profesionale a avut de-a face cu diplomaţia de criză – şi-a exprimat îngrijorarea extremă cu privire la nivelul relaţiilor bilaterale româno-ruse existent în prezent.

„Nu voi ascunde faptul că i-am transmis domnului Vasile Soare (ambasadorul României în Federaţia Rusă – nota Georgiana Arsene) faptul că situaţia existentă a relaţiilor ruso-române, atmosfera acestora şi nivelul extrem de scăzut sunt aspectele care îngreunează cel mai mult munca departamentului nostru care supervizează dezvoltarea relaţiilor reciproce cu un număr semnificativ de state – membre ale Uniunii Europene. Să fiu sincer, analizând relaţiile ruso-române în situaţia existentă în prezent în contextul colaborării cu principalele state din Uniunea Europeană şi cu Uniunea Europeană în ansamblu, ajungem la concluzia că acestea se remarcă fiind de o calitate foarte negativă”, a precizat Boţan – Harcenko Alexandr Arkadyevich în cadrul conferinţei, adăugând că această situaţie este extrem de regretabilă şi că regretul nu ar fi fost atât de mare dacă ar fi fost vorba de o ţară care timp de secole ar fi fost departe de Rusia, de URSS.

În acelaşi caz, însă, a adăugat expertul, este vorba de o ţară „care ne este vecină”. În acest sens, a invitat Bucureştiul să depună cele mai active eforturi de redresare a relaţiilor noastre şi de facilitare a dialogului politic, să ajungă la înţelegere reciprocă privind aspectele legate de menţinerea securităţii.

„Voi vorbi direct – sprijinul activ acordat de Bucureşti în ultimul timp pregătirilor militare ale SUA şi NATO în apropierea frontierelor de stat ale Rusiei, indiferent de modul în care poate fi explicat acest lucru, este alarmant şi este motivul multor îngrijorări în contextul asigurării securităţii Rusiei”, a explicat directorul Departamentului European IV din MAE al Rusiei, adăugând că este vorba, în primul rând, de plasarea elementelor din cadrul sistemului global de apărare antirachetă de la Deveselu, precum şi a centrelor de comandament şi a celulelor de stat major împreună cu bazele militare de antrenament, modernizarea şi utilizarea infrastructurii militare, terestre, aeriene şi navale în interesul alianţei, derularea sub egida acesteia a diverselor exerciţii militare şi multe altele.

Oportunităţi enorme de colaborare

Specialistul rus a precizat că există posibilităţi enorme de a colabora în dosarul Mării Negre, iar un domeniu larg de activitate îl reprezintă relaţiile economico-comerciale dintre Rusia şi România.

Tot ceea ce a prezentat sunt doar perspective, pentru că obiectivele din prezent sunt extrem de modeste. Fotografia postată de Russian Foreign Ministry - МИД России.

De exemplu, a explicat sursa citată, acum analizează cum modul de reluare a dialogului politic extern, pentru refacerea cel puţin a mecanismului de consultări la nivelul celor două departamente de politică extrenă.

În această situaţie, a explicat expertul rus, „obiectivul nostru nu rezidă doar în organizarea unor astfel de evenimente pentru a le bifa, ci şi în a fi încrezători, într-o anumită măsură, în faptul că acestea vor da un rezultat, oricât de mic, dar tangibil”, fapt care ar demonstra că poziţiile ruso-române vor fi mai apropiate.

Reamintesc că ieri s-au marcat 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Rusia.

Sursa foto: Ambasada Rusiei la Bucureşti

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *