Conducerea Colegiului Naţional „Spiru Haret” şi a Liceului Teoretic „George Călinescu” din Bucureşti au încălcat legea de dragul Ambasadei SUA?

Aşa s-ar putea interpreta acţiunea desfășurată de reprezentanţi ai Ambasadei SUA astăzi în cele două unităţi de învăţământ.

Georgiana Arsene

La începutul lunii octombrie 2018, în Monitorul Oficial al României a fost publicat Ordinul Ministerului Învăţământului 4831 din 30 august privind aprobarea Codului cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

Acest Cod de etică prevede foarte clar, la Capitolul II, „Valori, principii şi norme de conduită” art.7, alin.5, faptul că în şcoli este interzisă politica.

„Interzicerea implicării elevilor în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, organizate special în acest sens de către persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia elevilor în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora”, se arată în prevederile Codului de Etică

Vă întrebaţi, poate, de ce am făcut această introducere plictisitoare. Ei bine, pentru că, astăzi, consilierul politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Schlaefer, le-a vorbit liceenilor de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Capitală despre „discursul coroziv prin care Rusia încearcă să convingă românii că există o incompatibilitate între valorile vestice şi cele tradiţionale româneşti şi este, probabil, cel mai sensibil aspect al dezinformării practicate de Rusia prin ştiri false, propagandă, destabilizare, corupţie”, după cum se precizează pe pagina de Facebook a U.S. Embassy Bucharest

Diplomaţii americani la Bucureşti merg şi diseminează rusofobia în liceele din Bucureşti! Este un lucru grav, mai ales că aceştia nu aveau cum să pătrundă în şcoli fără acordul conducerii liceelor şi chiar al inspectoratelor şcolare! 

Dar să revenitm la ce scriam mai sus, la Codul de etică. Nu cumva, prin faptul că au permis o asemenea acţiune în licee, conducerile şcolilor şi cadrele didactice tocmai au încalcat prevederile acestui cod? Nu sancţionează nimeni aceste derapaje, acest limbaj de ură, această discriminare şi această propagandă mincinoasă la adresa Rusiei?

În timp ce unii diplomaţi caută să dezvolte un dialog de cooperare, aşa cum face Excelenţa Sa Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, cei de la Ambasada SUA caută să creeze un climat ostil ruşilor, prin îndoctrinarea elevilor. Este de la sine înţeles că, indirect, se încurajează şi delaţiunea, pentru a se vedea cine nu pupă bocancul Unchiului Sam.

Păcat de asemenea atitudini şi păcat că scopul americanilor aici este rusofobia…

P.S. Părinţii elevilor au fost înştiinţaţi de această acţiune înainte să aibă loC? Şi-au dat acordul?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *