Robert Veress: „publicul-ţintă este „omul căruia îi place lectura”

Cunoscutul jurnalist Robert Veress a făcut pasul spre breasla scriitorilor – deocamdată timid şi cu multă modestie, caracteristică omului inteligent, care nu doreşte să se laude, ci aşteaptă ca publicul să se pronunţe asupra scrierilor sale.

Georgiana Arsene

Astăzi, i-am luat un scurt interviu despre cartea sa, despre public, dar şi despre faptul că Robert Veress a preferat să utilizeze un site de publishing în locul unei edituri obişnuite.

  1. Pentru cei mai mulţi, Robert Veress egal jurnalist. Mai nou, eşti şi scriitor. Care a fost momentul în care decis să devii şi scriitor? Sau s-a întâmplat, pur şi simplu?

De fapt, încă nu avem confirmarea că sunt scriitor (să așteptăm o recenzie sau baremi un raport al editorului, care să-mi confirme că am vândut „X” exemplare…). Să zicem că mă chinuiește talentul demult, înainte de a deveni jurnalist, nu e joacă 🙂 Din această perspectivă, este a treia realizare literară. Am debutat… nici nu mai știu când, cu un roman de situații comice, rocambolesc, cam în stilul lui George Arion, al cărui „Atac în bibliotecă” mi-a fost sursă de inspirație. După ce mi-a fost refuzat de o editură, nu am mai insistat și l-am postat online, iar de atunci e „la liber”. Cu vreo doi ani în urmă am creionat „Decadență”, o distopie inspirată de creșterea curentului anti-musulmani în România. Dar, nu am avut energia de a-l finisa așa cum mi-a cerut un editor. Sunt conștient că nici „Ce-i prea mult strică” nu e tocmai „rotund”, mi-a lipsit aportul unui editor priceput și (ne)milos 🙂 În același timp, însă, consider că este cea mai bună realizare a mea în domeniu și nu cred că, de voi avea cititori, cum sper, se vor considera păcăliți după cei 4 dolari (16 lei și 50 de bani) cheltuiți cu el.

  1. Ce anume te-a inspirat să scrii cartea „Ce-i prea mult strică”?

Exact ăsta este titlul primei pagini a cărții: „Ce m-a inspirat” 🙂 Reproduc aici:

Ce m-a inspirat:

Fapt 1: Conform raportului Credit Suisse pentru anul 2017, 1% din populația globală controla deja peste 50% din averea globală. În 2008, concentrarea averii planetare în mâinile sutimii celor avuți era de „numai” 42,5%, dar criza globală le-a servit de minune interesele, iar tendința de adâncire a prăpastiei dintre cei foarte bogați și restul planetei se menține și după trecerea crizei. Averea globală e de circa 280 de trilioane de dolari. 1% din populație, adică 75 de milioane de persoane, dețin, așadar, 140 de trilioane de dolari. Restul de peste 7 miliarde se bat pentru cealaltă jumătate.

Fapt 2: Pe 15 noiembrie 2017, un anonim a câștigat licitația organizată de Casa Christie’s din New York, cu o ofertă de 450.312.500 dolari, pentru tabloul Salvator Mundi, atribuit lui Leonardo Da Vinci. Există zeci de opere de artă vândute cu sume care depășesc suta de milioane de dolari.

Fapt 3: Studii serioase de psihologie[1] conchid că mulți dintre bogații planetei au probleme mentale. Lăcomia și lipsa de empatie sunt, aparent, cele mai benigne dintre aceste probleme.

  1. Care sunt principalele teme abordate de tine în carte?

Cred că la întrebarea asta am răspuns oarecum mai sus. Dar, să fac un rezumat: „După anunțarea rezultatului unei recombinări de viruși, o cercetătoare care lucrează pentru FBI este răpită și sechestrată de Alejandro Mesa, liderul unui cartel columbian de droguri, care o forțează să creeze un super-virus. Folosind arma biologică pentru șantaj, Mesa țintește să distrugă lumea, așa cum o știm, și să se înscăuneze stăpân al planetei. În afară de super-virus, columbianul are nevoie de cooperarea benevolă ori forțată a 30 dintre cei mai bogați oameni ai planetei. Finalul e surprinzător…”.

  1. Ce aduci nou ca informaţie?

În afară de precizările introductive, cartea mea e un roman. O ficțiune. Sper că e un roman distopic, deși consider că scenariul poate părea realist, din multe puncte de vedere. Spun sper, pentru că, dacă vreun potentat are un plan asemănător, am cam băgat-o pe mânecă. Toți. Fotografia postată de Robert Veress.

  1. Cui i se adresează cartea? Ai un public-ţintă?

În primul rând, iubitorilor genului SF. Însă, având în vedere subiectul, ideea de la care am pornit și direcția spre care o dezvolt, publicul-țintă este „omul căruia îi place lectura”.

  1. De ce ai ales, pentru publicarea cărţii, un site de publishing – lulu.com – şi nu o editură… să îi spun aşa… „clasică”?

Fiindcă este foarte greu să găsești un editor care să-și piardă timpul cu un debutant și să riște cu el. Am câteva răspunsuri, unele încurajatoare, altele evazive, dar nu îmi permit să aștept, acțiunea este ancorată oarecum în prezent, aș pierde din impact amânând publicarea. Sau, ar trebui să-l actualizez și asta mi-ar displace.

  1. Cum poate fi achiziţionată cartea?

Am creat o pagină de Facebook cu titlul cărții. Acolo există un buton „Cumpără”. Deocamdată, este disponibilă pe lulu.com, în format pdf. Voi mai posta și alte linkuri, pe măsură ce voi reuși să public cartea și la alte edituri online (este în revizuire pentru maxim trei zile pe Amazon.com). Prețul va fi același, peste tot.

[1]  Exemple:

„Social class and wise reasoning about interpersonal conflicts across regions, persons and situations” („Clase sociale și interpretarea inteligentă a conflictelor interpersonale în funcție de regiuni, persoane și situații”) / Justin P. Brienza, Igor Grossmann / 20 Decembrie 2017 / Proceedings of the Royal Society B

„Higher social class predicts increased unethical behavior” („Apartenența la înalta societate crește incidența comportamentului etic incorect”) / Paul K. Piff, Daniel M. Stancato, Stéphane Côté, Rodolfo Mendoza-Denton, Dacher Keltner / 13 Martie 2012 / Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA

„Snakes in Suits” („Șerpi în costume”) / Paul Babiak și Robert Hare / 2007 / Regan Books.

Sursa foto. Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *