Andronescu ar trebui să introducă obligativitatea studierii Abecedarului la clasa a opta?

Ministrul Educaţiei spune că se tot uită pe statistici şi vede cum elevii de clasa a opta nu reuşesc să obţină nici măcar nota cinci la examenul de Evaluare Naţională.

Georgiana Arsene

De când a ajuns iar în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale, Andronescu priveşte lucrurile într-o manieră inocentă, uitând că a mai condus destinele Educaţiei şi cu alte ocazii.

Oficialul de la Educaţie spune că, de o lună şi ceva de când este la Minister, se uită pe statistici şi e foarte îngrijorată pentru că, să ai la clasa a opta 36% dintre elevi care nu reuşesc să ia nota 5 la Evaluarea Naţională, „o asemenea situaţie nu are cum să nu te îngrijoreze”.

Şi ce face? Caută formule de remediere a acestor situaţii. Probabil că va introduce studiul abecedarului intensiv la clasa a opta, pentru că altă soluţie de alfabetizare a elevilor care termină gimnaziul nu există.Imagini pentru ecaterina andronescu

În intervenţia de ieri, potrivit digi 24, Andronescu s-a oţărât şi la profesori, mirată din nou că un elev care nu ştie să citească şi să scrie trece clasa – dintr-a patra într-a cincea.

Wow! Subiect de analiză temeinică, zic eu, pentru că doamna ministru închide ochii la abuzurile săvârşite de părinţi în şcoli, la presiunile făcute de aceştia pe bietul cadru didactic acuzat că e de vină că odrasla nu are calificative de Fb când nu ştie nici pe ce lume se află.

 

 

”De o lună şi ceva de când sunt la minister mă uit pe statistici şi sunt foarte îngrijorată pentru că, să ai la clasa a VIII-a 36% la sută dintre elevi care nu iau nota 5 la examenul de Evaluare, o asemenea situaţie nu are cum să nu te îngrijoreze şi atunci sigur încercăm să găsim formule în aşa fel încât să remediem aceste situaţii. (…) Unul din motive este programa prea condesată, prea condensată pentru vârsta elevilor şi va trebui să ne aplecăm. O altă problemă, trebuie să ne uităm cu ochii largi deschişi către profesori. Cum este posibil ca un copil de ciclul primar să treacă în gimnaziu fără să ştie să citească, să calculeze? Sunt elemente esenţiale. Mulţi elevi cu note mari în gimnaziu nu fac faţă la examenul de evaluare de la clasa a opta şi te întrebi cum au ajuns acolo. Noi deja am gândit nişte formule care să ne facă din mers să corectăm lucrurile. De exemplu, am discutat în minister să găsim formula de a organiza ore remediale, începând din ciclul primar şi continuând până în gimnaziu, până să corectăm programele care reprezintă o chestiune mai de durată şi mai de dezbatere”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

5 thoughts on “Andronescu ar trebui să introducă obligativitatea studierii Abecedarului la clasa a opta?

 1. Doamna Andronescu ,profesori itinersnti ,adica de sprijin pentru elevii de gimnaziu ,catedre speciale pt asa ceva care sa se ocupe de absolventi de litere de mate si sau de psihologi .Acestia ar putea lucra cu copiii cu probleme de invatare ,dar sa fie platiti .Nu obligsti profesorul de la clasa sa munceasca suplimentar neplatit ! Si sa stiti ca rezultatele testelor Pisa ne situeaza pe ultimele locuri si fiindca s -au scos ore de romana .De exemplu la testele Pisa li se cere doar citire fluenta intelegerea unui mesaj simplu si comentarea simpla a acestuia .Multi nu pot asta .De ce ?Fiindca elevii sunt amestecati clasele nu se formeaza pe criterii vslorice .Eu ,daca am in clasa 25 -30 de elevi trebuie sa predau la cel mai inalt nivel ,conform programei .Elevii buni vor intelege ,cei slabi nu vor putea tine pasul ! De aici dezamagirea ,abandonul scolar ,incapacitatea de a face fata.Oricat de buj dascal as fi eu nu pot sa abandonez pe cei buni in detrimentul celor slabi .Pot ,eventual ,sa le dau exercitii celor buni si sa ma ocup putin de cei slabi .Dat nu -,-i pot sacrifica pe cei buni neglijandu -i .De aceea ,propunere ,clase cu efectiv mai mic ,pe criterii valorice ! Si profedori itineranti in scoli care vor desfasura activitati remediale dupa masa ,ii vor ajuta sa inteleaga mai bine lectiile ,ii vor ajuta la teme ,DAR SA F IE PLATITI ,SA FIE CATEDRE SPECIALE PT ASTA .ALTFEL NU VETI REZOLVA PROBLEMA .SI PSIHOLOGI IN TOATE SCOLILE PT PREVENIREA ABSNDONULUI SCOLAR ,PT ORIENTAREA SCOLARA SI PROFESIONALA ,PT CONSILIEREA PARINTILOR .SI O GAMA LARGA DE SCOLI PROFESIONALE ,UNDE ELEVUL SA INVETE EFECTIV O MESERIE .SI LIMBI STRAINE ENGLEZA FRANCEZA .

 2. Dar nu se întreabă și de ce? Pentru eșecul elevilor sunt de vina doar dascălii atat știu să spună toți cei de sus.
  Lucrez de 25 de ani în învătământ, sunt și mamă de eleva de-a VIII-a și observ că pe generație ce trece elevii sunt tot mai dezinteresați. Puțini învață și pe copil trebuie să-l pui să învețe, să-l verifici. Dacă îl lași pe el să-și facă programul, va sta toata ziua nu nasul în calculatort, telefon…
  Corectez mereu temele si 85% fac tema doar săfie făcută. Degeaba la școală îl pui să rescrie corect ce-a greșit, că acasă scrie tot cum il taie capul.
  1.În primul rând, foarte mulți elevi nu deschid acasă un caiet, nu le pasă dacă scriu sau nu corect. Pot corecta un elev de 20 de ori să scrie „s-a jucat” si „sora sa”, să-l pun tot de atatea ori să repete regula că va scrie tot cum nimerești. Nu stă să gândească, scrie rapid să scape și să facă altceva.
  Matematica fără să exerseze si acasă, nu o va învăța.
  (Mereu mă întreb cum se face că termină clasa a IV-a și toți efectuează exerciții cu ordinea operațiilor și ajung în clasa a VIII-a și nu mai știu.)
  2. Programa mult prea încărcat. Trec de la una la alta fără să fixeze bine, nu este timp să consolidezi o anumită temă. Pe langa materiile de examene sunt multe alte discipline la care învăța lucruri care nu le vor folosi vreodată in viață ca de altfel la matematică. Am studiat in liceu trigronometrie, analiză matematică de care nu am mai avut nevoie vreodată.
  Istoria, geografia, ed. tehnologică, biologia…nu mai sunt cum au fost odată. Dacă pe vremuri aveam în manualele de-a IV-a lecțiile frumoase la istorie sau geografie, acum sunt o mulțime de informații pe care elevi nu le rețin. Înainte studiam dacii, apoi romani, formatea poporului română în lecții separate, iar acum sunt talmeș-balmeș într-o singură lecție.
  La ce le folosește „mult si prost”?
  Vina nu aparține în totalitate dascălilor, ei respectă programa mizerabilă făcută de minunații care nu au mai fost de multă vreme la clasă că s-au mutat cu totul în Mininster.
  E drept, sunt si dascali slab pregătiți, dezinteresați, dar ei i-au angajat, din lipsă de personal.
  Dăm teste impuse de alte țări, dar noi nu lucrăm ca în alte țări.
  3. Subiectele pentru examene, pentru simulări sunt cu greșeli, sunt destul de grele, nu toți elevii sunt olimpici.
  Simularea la matematică, din noiembrie, jud. HD, a depășit cu mult programa școlară. Am copil de clasa a VIII-a care a venit de la matematică tremurând. Nu e normal. Mă tot întreba dacă tot așa greu e si la examen, cu probleme de olimpiadă. Nu se trec acele note, dar un copil căruia îi pasă de viitorul lui trece prin momente cumplite. Minunaților inspectori care nu prea-și muta fundul din birou nu le pasă de sentimentele elevilor si fred ca nici nu au comparat programa școlară cu subiectele de la simulare. Inspectoratele nu-și au rostul, schimbările ce le vrea ministra de asemenea…
  Ar trebui schimbată programa uitându-se și pe proglamele școlare din țările cu care ne tot comparăm.

 3. E simplu: elevii sunt promovati an de an fara sa merite deoarece, daca ar fi lasati corigenti sau repetenti, s-ar desfiinta clasele, iar profesorii si-ar pierde din ore. Aceasta este cea mai importanta cauza pentru care invatamantul actual e in halul in care a ajuns.

 4. De ce trebuie sa fie OBLIGATORIU invatamantul ? Cand a aparut OBLIGATIVITATEA invatamantului ? De ce nu urmam exemplul Spaniei privind reformarea sistemului de invatamant ?

 5. 1)- Invatamantul romanesc nu porneste de la finalitati ; 2)- Invatamantul romanesc nu este centrat pe elev – pe procesele invatarii ; 3)- Toata lumea neglijeaza curicullumul din afara scolii ; 4)- Alternativelor educationale nu li se acorda ponderea ce-ar trebui s-o aibe in sistemul de invatamant ; 5)- In formarea personalului didactic , disciplinele psihopedagogice si practica pedagogica nu au ponderea ce-ar trebui s-o aibe ; 6)- ISJ-urile trebuie desfiintate , si acordata Caselor Corpului Didactic importanta majora ce li se cuvine ; 7)- Nu in ultimul rand , elevii SA FIE INVATATI CUM SA INVETE . P. s. : In MEN , sunt multi , foarte multi neaveniti , care habar nu au unde este si cu ce se ocupa Institutul de Stiinte ale Educatiei !!!!!!!!!!!! As vrea sa-i vad la aceeasi masa , lucrind pentru reformarea invatamantului romanesc , pe Mircea Miclea (Cluj-Napoca), Serban Iosifescu (Bucuresti), Gabriel Albu (Ploiesti), Marcel Capraru Craiova), Vasile Molan (Bucuresti), Sorin Costreie (Bucuresti) .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *