Orele remediale – şcoală pe burta goală şi pentru elevi, şi pentru profesori

Dorinţa ministrului Educaţiei ca elevii care stau rău la capitolul învăţătură să rămână peste ore la şcoală să recupereze materia se loveşte de câteva… amănunte.

Georgiana Arsene

Ministrul Ecaterina Andronescu nu se întreabă unde se vor ţine orele remediale în şcolile unde se învaţă în schimburi – două sau chiar trei.

O altă întrebare se referă la cine le va ţine – pentru că, în special la clasele mici, învăţătoarele mai au şi contract cu vreun after school.

Important – nu am văzut scris pe nicăieri că profesorii vor primi şi bani pentru munca depusă. Dar ce mai contează, sunt umiliţi încă o dată, li se aruncă în faţă că sunt nesimţiţi, că vor bani, că muncesc numai patru ore pe zi… Care patru ore se transformă în nopţi nedormite, în week-end-uri pline de muncă, în care un profesor face material didactic, planuri de lecţie, planificări şi câte şi mai câte… Dar nu am văzut nici un ministru al Educaţiei să iasă şi să conteste cu vehemenţă dezinformarea legată de cele patru ore…

Copiii ce rămân peste program vor sta flămânzi până ajung acasă? Sunt situaţii în care amărâţii nu au nici ce să ia la pacheţel, se mulţumesc cu zeama lungă numită lapte şi cu cornul şcolar. Cât să ţină de foame?

S-a gândit cineva să le dea, dacă nu o masă caldă, măcar o gustare? Lor şi dascăilor care rămân peste program? Sau e cu mâncarea de acasă? Imagine similară

Programul masă caldă în şcoli se desfăşoară numai în 50 de unităţi de învăţământ. Copiii ţării ar vrea şi ei, în mare parte, în special la sate, să se simtă sătui măcar o dată pe zi. Cum să le stea mintea la carte dacă tot ce văd în jur e sărăcie, iar stomacul cere de mâncare?

Acestea sunt probleme grave, probleme care ţin de supravieţuire. Nu cere nimeni să se îmbuibe, dar profesorii trebuie plătiţi, iar copiilor trebuie să li se asigure masa.

Sursa foto

4 thoughts on “Orele remediale – şcoală pe burta goală şi pentru elevi, şi pentru profesori

 1. Din articol reiese ca suntem niste morti de foame, iar copiii nostri traiesc cu laptele si cornul primite de la scoala !
  Daca invatatorii cad franti dupa o zi de munca in care trebuie sa predea, sa faca planuri de lectii, sa pregateasca materiale didactice, si ce ati mai insirat in articol, cum de au timp sa se angajeze si ” la scola dupa scoala”? Ori au timp, ori nu au timp!
  Cand li s-a stabilit salariul s-a luat in calcul 8 ore de munca pe zi , nu 4 ! Asa ca nu ii mai compatimiti, caci nu muncesc gratis !

  1. Nu asta reiese. În articol am spus clar ca profesorii trebuie platiti pt orele acelea. De Asemenea, am atras atenția asupra faptului că elevii nu pot fi ținuți atâtea ore fără să li se asigure masa. Iar sărăcia din sate, unde copiii nu au ce mânca, e o realitate. Fie ca ne place sau nu. Sunt multi învățători care predau si la after school. Nici asta nu recunoașteți?

 2. Doamnele si domnisoarele invatatoare sa nu mai piarda noptile si weekendurile! Sa stea frumos la locul de munca 8 ore pe zi ca tot bugetarul, inclusiv in vacatentele copiilor ( se exclud zilele anuale de concediu) si sa faca planificari, corecturi, diferentieri pe care nu le-am vazut oricum facute in cei 10 ani de scoala ai fiica-mii- nici de invatatoare, nici de profesori. Mancarea, peste tot, si-o aduce omul de acasa, sau de la magazin, sau restaurant. Ca de aia exista salariu- sa-ti cumperi ce ai trebuinta. Ca exista copii saraci si n-au ce sa manance – e adevarat- dar n-au nici daca se duc acasa cu o ora mai devreme. E o problema extrem de grava-dar n-are legatura cu subiectul dezbatut.
  Sunt, in schimb, alaturi de dumneavoastra impotriva orelor remediale, din principiu. Copiii invata atat de prost, tocmai pentru ca invatatoarele si profesorii nu stau 8 ore pe zi la scoala sa pregateasca lectii, sa diferentieze, sa predea in functie de stiluri de invatare si de nivelul copilului. Sa-i corecteze caietele si sa-i explice in caiet cum se face. Ca sa nu mai existe atatia analfabeti functionali. Copilul meu, cu IQ 126 a iesit analfabet functional din scoala primara, pentru ca pe invatatoare nu o intereseaza ca fiecare copil, inteligent/ prost/ bogat/sarac/ motivat/ nemotivat/ sa plece acasa cu mintea clara. Da vina pe parinti, pe copii, pe sistem, pe oricine, numai pe ea – nu- pentru esecurile copiilor. Cand iese un invatator sau un profesor din clasa si zice 90%-100% din copiii au inteles si stiu ce le-am explicat de macar 70-80%- cand ies copiii din clasa si vorbesc cu drag/ entuziasm despre ce au invatat- jos palaria, din partea mea, ar merita macar 2000 euro salariul. Pana atunci, cat copiii vin cu frica, umiliti, batjocoriti, prin cuvinte sau atitudini condescendente, profesorii duc in spate responsabilitatea decaderii societatii romanesti. Sunt, chiar daca se bat in piept cu weekenduri nedormite, calaii acestei natii. Iar invatatorii, cu atat mai mult: ce nu se intelege, ce nu se deprinde in 1-4, nu se repara niciodata.

  1. Va multumesc pentru acest comentariu. M a întristat, am simțit din plin, citindu l, suferința și neputința dvs în fața unui sistem care nu a stiut, prin reprezentantul sau, sa gaseasca o portiță, cât de mica, pentru a ajunge la mintea si sufletul copilului dvs. Imi pare rau ca s a intamplat asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *