Vă mai amintiţi de articolul din revista „Nature”? Povestea cu articolele plătite în presa străină ca să denigreze România nu e nouă.

Mi-a sărit azi în ochi un articol în care se regăsea o declaraţie recentă a politologului Alina Mungiu-Pippidi, care a spus că „serviciile secrete plătesc articole negative în presa străină”.

Georgiana Arsene

Parcă mai auzisem undeva ideea că serviciile secrete plătesc articole în presa străină. Dar unde şi când? Am tot stat şi m-am gândit până când mi-am amintit că în urmă cu mulţi ani am vorbit mai pe îndelete cu fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, despre scandalul în care era implicat Victor Ponta ca urmare a acuzelor de plagiat.

Povestea cu plagiatul din „Nature”

„Revista „Nature” scrie că premierul Victor Ponta este acuzat că ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat  publicată în 2003″, nota hotnews.ro, în data de 18 iunie 2012. Aceeaşi sursă menţionează că un articol similar, legat de presupusul plagiat al lui Ponta a fost publicat şi de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Atunci, Ponta spusese că are informaţii că Daniel Funeriu, care a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei, se întâlnise în străinătate cu un jurnalist străin care a declanşat scandalul plagiatului.

Talpeş a respins ideea că informaţia ar fi putut veni pe filiera serviciilor de informaţii.

„Este dificil de răspuns la o asemenea întrebare. Şi vă spun de ce: chiar dacă cineva e tentat să îşi imagineze că aceasta a venit de la cineva care lucrează la Serviciul de Informaţii Externe, vă garantez că România nu are în domeniul şi, mai ales, în Uniunea Europeana şi NATO ofiţeri de informaţii în afara celor legali – cei care sunt conveniţi pentru colaborare cu ţările respective”, mi-a declarat Talpeş într-un interviu pentru ziare.com

În ceea ce priveşte numărul acestor ofiţeri, ei bine, Talpeş a spus că nici în cea mai mare ţară din lume nu depăşeşte valoarea de 3.

Cu toate acestea, fostul şef al SIE nu a exclus existenţa unor fileire între serviciile de informaţii din România şi presă.

„Nu exclud. Eu am plecat demult din zona aceasta, a serviciilor, dar pot să vă spun că s-au manifestat continuu metode ce au intrat în atenţia unor personaje. Au existat asemenea filiere. Nu cred că a existat vreun ziar, vreo revistă care să nu fi avut, în mod normal, conexiuni cu reprezentanţi ai serviciilor”, a explicat Ioan Talpeş.

Ce spune Mungiu-Pippidi

Politologul a făcut declaraţiile fără să le dovedească

Aceasta a declarat că „serviciile secrete plătesc articole în străinătate din greu cum şi unii corupţi din România au plătit articole în presa străină”, că multe nici nu sunt scrise de oameni din redacţiile respective, ci de oameni care nu scriu permament, care vând articole pentru că foarte puţine redacţii au corespondenţi permanenţi la Bucureşti.Imagini pentru mungiu pippidi

Concluzia este una deloc măgulitoare pentru România care devine, în ochii străinilor, doar un teren unde se răfuiesc politicienii, unde aceştia – dacă e să mergem pe ideea expusă de politolog – plătesc articole în presa din străinătate pentru a-şi nimici adversarii.

Se pune, însă, întrebarea, dacă această ieşire a Alinei Mungiu – Pippidi nu a fost determinată de vreo simpatie bruscă pentru PSD, mai ales că afirmase anterior că presa străină îl atacă pe liderul social-democrat pentru că ar fi plătită de „statul paralel”?

SURSA FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *