Laura Nureldin, campanie în liceele din Bucureşti: „#fiidiferit #citește este o punte”.

Cunoscută publicului larg, scriitoarea Laura Nureldin dezvăluie, într-un interviu acordat În prima linie, amănunte necunoscute din viaţa sa. Mai mult, aceasta a dat detalii şi despre campania la care va participa începând cu luna februarie, intitlată #fiidiferit, #citeşte.

Georgiana Arsene: Frumoasă, talentată şi mereu cu zâmbetul pe buze. Aşa poate fi caracterizată, sumar, scriitoarea Laura Nureldin. Cum arată o zi din viaţa dumneavastră?

Laura Nureldin: Pfoai. Eu ce să mai zic acum? Mulțumesc mult pentru complimente, dar nu-s mereu cu zâmbetul pe buze. (Bine, acum am zâmbit 🙂 ) Am zile bune, zile „meh” și zile foarte proaste. Dar… așa e viața, nu? Dacă e liniară, înseamnă că am crăpat.

Dimineața mea începe de la 10.30-11. Apropiații mei știu că, dacă nu arde/moare/explodează ceva, nu e bine să mă sune sau să-mi scrie înainte de ora asta; sunt foarte creativă când înjur 😀 Drept e că mă și culc târziu. Sau devreme, nu mi-e clar… Uite, acum e trei dimineața și eu îți răspund la întrebări. Dacă nu răspundeam la întrebări, scriam la vreo poveste, mă gândeam să scriu la vreo poveste sau traduceam.

Nu am neapărat un program riguros, dar încerc să-mi păstrez niște lucruri de la care să nu mă abat: cafeaua la ibric, băută după cele 30 de minute de Callanetics de după trezire e unul dintre ele. Neapărat la ibric, neapărat după sport. Abia atunci poate să-nceapă ziua.

Serile cu prieteni buni sunt, și ele un reper. Nu zilnic, dar măcar săptămânal. All work and no play nu e o rețetă câștigătoare.

Între cafeaua de dimineață și ieșirea de seară… se poate întâmpla orice 🙂 Fiecare zi e o surpriză și e foarte bine așa.

Georgiana Arsene: Sunteţi un om curajos. Şi aceasta fiindcă v-aţi asumat profesia, pasiunea – nu ştiu cum să o definesc exact – de scriitor într-o vreme în care verbul „a citi” nu este conjugat de prea multă lume. Ce mesaj le-aţi transmite celor care doresc să îşi facă o carieră din scris?

Laura Nureldin: Scrieți! Dacă asta simțiți, scrieți. Nu căutați modele, nu încercați să scrieți ca X sau ca Y. Scrieți ca voi. Altfel, e degeaba.

Georgiana Arsene: Care a fost momentul zero în care aţi decis să vă dedicaţi scrisului?

Laura Nureldin: Nu știu dacă a fost un moment anume. A fost o trecere mai degrabă lină, scriam de ceva vreme când am zis „stop” altor activități.

Georgiana Arsene: Vorbiţi-mi despre romanele dvs, despre temele abordate…

Laura Nureldin: Cred că știi deja: scriu fantasy. Asta înseamnă că pot să scriu orice trăsnaie îmi trece prin cap :))) De la călătorii în timp și povești de amor cu personaje dispărute de sute sau mii de ani, la vampiri, vrăjitoare, demoni și… oameni. Câteodată, oamenii obișnuiți pot deveni eroii unor povești absolut de neînchipuit. Mă rog, de neînchipuit până când deschide cineva un blank document și se-ntreabă „cum ar fi dacă…”

Georgiana Arsene: În această toamnă, lansarea, la Gaudeamus, a romanului „V” a fost un real succes. Ce puteţi spune despre preferinţele publicului din România în materie de lectură? Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: Laura Nureldin, zâmbind

Laura Nureldin: Habar n-am… Nu-mi plac statisticile, iar cititorii mei sunt de toate vârstele și de toate felurile. De pildă, am avut surpriza (extrem de plăcută) ca un om care s-a declarat ”vampire hater” să-și mărturisească public simpatia pentru vampirii din „Revertis”. Am o cititoare de 14 ani care a luat 10 la Română pentru un eseu despre „Demoni”. Știu bunici care îmi citesc poveștile. Cineva mi-a spus că volumul 2 din „Regii timpului” i-a făcut poftă să se-ndrăgostească din nou. Cum e publicul din România? Cred că e curios, iar asta e foarte bine. Nu știi dacă-ți place sau nu ceva până când nu încerci, nu?

Georgiana Arsene: În ce epocă v-aţi fi dorit să trăiţi şi de ce?

Laura Nureldin: Nu pot să spun că mă deranjează tehnologia modernă, dimpotrivă; dar îmi lipsesc cutumele, cavalerismul, politețea, subtilitățile unor epoci apuse. Cred că mi-ar plăcea să fiu în pielea Morei, să le pot avea pe ambele. Vezi, d-aia scriu fantasy.

Georgiana Arsene: În curând, veţi participa la campania #fiidiferit #citeşte. Vorbiţi-mi despre acest proiect extrem de important, mai ales că se adresează liceenilor. Unde veţi merge, ce aşteptări aveţi?

Laura Nureldin: Oana Arion (Editura UP) este inițiatoarea acestui proiect extrem de curajos care se va derula începând din luna februarie. Pe lângă faptul că e un scriitor minunat, Oana e, la rândul ei, un om curajos și nemaipomenit de creativ. De ce spun asta? #fiidiferit #citește trece peste barierele (reale sau închipuite) ale concurenței și adună scriitori de la diverse edituri (inclusiv Herg Benet, iată) pe care-i pune față-n față cu liceenii. Nu într-o confruntare, ci într-o împrietenire. Cu scriitorii, cu personajele lor, cu cărțile. #fiidiferit #citește este o punte, este descoperirea unui limbaj comun. Unde voi merge? Cu siguranță, la Liceul Nicolae Iorga, cel pe care l-am absolvit și unde mă voi întoarce cu mare drag. Și poate că nu doar acolo. Stay tuned 😉

Georgiana Arsene: Mai citesc tinerii din ziua de azi?

Laura Nureldin: Daaaa! Da! Da! Citesc, sunt critici, sunt selectivi și nu există bucurie mai mare pentru un om care scrie să descopere asta.

Georgiana Arsene: Care sunt obiectivele dvs profesionale pentru 2019?

Laura Nureldin: Încet, dar sigur, cu ajutorul lui Alex Voicescu, am început să public în limba engleză (format e-book) toate cărțile apărute până acum. „Revertis” în engleză este deja pe Amazon, urmează „V”, apoi, probabil, „Demoni”.

Pe lângă asta, lucrez la continuarea unui roman (am dat deja niște indicii pe pagina mea de Facebook, wink wink) și traduc. Mult. Și-mi place.

Mă simt tare bine între cuvinte.

Sursa foto

One thought on “Laura Nureldin, campanie în liceele din Bucureşti: „#fiidiferit #citește este o punte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *